Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Jsme ve válce, řekl poprvé mluvčí Kremlu Peskov. Z eskalace viní Západ

Aktualizováno -
22. března 2024
16:12
Autor: ČTK, swp - 
22. března 2024
11:51

Ruské akce na Ukrajině se kvůli zapojení Západu na straně Kyjeva vyvinuly ze speciální vojenské operace do skutečné války, prohlásil mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov. Podle portálu Meduza to řekl v rozhovoru s ruským listem Argumenty a fakty. Peskov později v rozhlasovém rozhovoru vysvětloval, že faktická válka proti Ukrajině zůstává v Rusku z právního hlediska "speciální vojenskou operací".

Později mluvčí Kremlu podle listu Kommersant vysvětloval, že právní postavení „speciální vojenské operace“ se nemění, ale fakticky „je to pro nás válka“.

„V podstatě poté, co do toho vše vstoupil kolektivní Západ, změnilo se to ve válku. De iure je to speciální vojenská operace. De facto se to pro nás přeměnilo ve válku poté, co kolektivní Západ stále více a více přímo zvyšuje míru svého zapojení do konfliktu. Tedy změny se odehrály v podstatě, ale nikoliv v právním smyslu,“ řekl Peskov rozhlasové stanici Kommersant FM.

Na otázku, jak je to tedy s lidmi, kteří byli v Rusku odsouzeni za protiválečné výzvy, zejména za hesla „Ne válce“, Peskov odpověděl, že tam „je úplně jiná souvislost“.

Rusko v roce 2022 zahájilo plnohodnotnou invazi na Ukrajinu poté, co předchozích osm let podporovalo proruské separatisty ve válce s ukrajinskými silami na východní Ukrajině. Ruské útoky si od roku 2022 vyžádaly tisíce obětí mezi civilisty a miliony lidí vyhnaly z domovů.

Ruské úřady invazi na Ukrajinu dlouhodobě označovaly za „speciální vojenskou operaci“, kterou obhajovaly tvrzením, že sousední stát je třeba „demilitarizovat“ a „denacifikovat“.

Kremelský mluvčí také řekl, že Rusko bude dál usilovat o to, aby Ukrajina nemohla ohrožovat ruské občany a ruské území. Kreml podle něj nemůže dopustit, aby existoval u ruských hranic stát, který je ochoten použít jakékoli prostředky k tomu, aby Rusko připravil o poloostrov Krym.

Ukrajinský poloostrov Rusko v roce 2014 v rozporu s mezinárodním právem připojilo ke svému území. Kyjev a Západ anexi neuznávají.

11:15
Dnes

Ve Lvovské oblasti na západě Ukrajiny ruské střely zasáhly dva objekty kritické energetické infrastruktury, ve kterých vypukl požár, uvedl list Ukrajinska pravda s odvoláním na regionální úřady. Útok si podle nich nevyžádal mrtvé ani zraněné, ani nepoškodil bytový fond. Odpojení od sítě zatím není nutné, ale oblastní správa žádá občany, aby v době mezi 19:00 a 22:00 (18:00 až 21:00 SELČ) nezapínali přístroje s velkým odběrem elektřiny.

Ruské rakety mířily na energetické objekty i v Dněpropetrovské a Ivano-Frankivské oblasti, uvedl s odkazem na ministra energetiky Hermana Haluščenka server RBK-Ukrajina. „Je poškozeno zařízení. Na jednom z objektů byl zraněn náčelník směny,“ řekl ministr.

Rusové útočili na čtyři tepelné elektrárny společnosti DTEK, které vážně poškodili, dodal server s odvoláním na prohlášení společnosti. Energetici pracují na odstranění škod. Od začátku války to byl podle tvrzení Ukrajinců už 170. útok na elektrárny DTEK. Terčem se stala i plynárenská zařízení, nikdo ale nebyl zraněn, útok ani nenarušil poskytování služeb odběratelům. Škody se odstraňují, uvedla plynárenská společnost Naftohaz.

10:14
Dnes

Soud v Chabarovsku na ruském Dálném východě poslal novináře ruské verze časopisu Forbes Sergeje Mingazova do domácího vězení. V pátek byl zadržen kvůli podezření z šíření falešných zpráv o ruské armádě. Důvodem je podle novinářova právníka sdílení zpráv, podle kterých ruští vojáci vraždili v ukrajinském městě Buča civilisty. Rusové opakovaně tvrdí, že za masakr v Buči z roku 2022 nejsou odpovědní.

Mingazov byl po zatčení umístěn do vazební věznice v Chabarovsku. Při domovní prohlídce mu vyšetřovatelé zabavili počítač a telefon, stejně jako vybavení jeho manželky a dětí. Forbes uvedl, že se mu novináře nepodařilo kontaktovat.

9:25
Dnes

Za poslední den ztratil protivník 1124 lidí, 6 tanků, 14 obrněných vozidel, 24 dronů, 35 cisteren a jiných logistických vozidel a další, informuje generální štáb Ozbrojených sil Ukrajiny v ranním hlášení. Čísla nelze nezávisle ověřit.

Zobrazit celý online

Video  Pavel v Hráčích o vítězství Putina: Situace se mění spíš k horšímu!  - hrc, Fameplay Live/Blesk
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa