Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Putinovi mrznou občané. Zastaralé topení Rusům často nefunguje, na opravy nejsou peníze

Autor: DVL, swp - 
11. února 2024
17:56

V posledních měsících dochází v Rusku čím dál častěji ke stížnostem obyvatel, píše americké zpravodajství NBC News. V zemi totiž dochází k haváriím energetické infrastruktury. Lidé mrznou, ale na opravy zastaralých systémů ze sovětské éry nejsou peníze. Ty jsou totiž použity na válku na Ukrajině.

Dva elektrické radiátory nestačily k tomu, aby se ruská důchodkyně Elena Grezkajová-Silková netřásla ve svém jednopokojovém bytě. Po dvou velkých haváriích na inženýrských sítích minulý měsíc se snažila udržet teplo doma v sibiřském městě Novosibirsk. Po první nehodě 11. ledna, kvůli které podle úřadů došlo k závadě na hlavní topné síti, vychladly topné baterie v jejím bytě a v koupelně a kuchyni se topilo jen vlažně a přerušovaně. Pak 17. ledna na ulici poblíž budovy, kde bydlí, prasklo horkovodní potrubí a do vzduchu vyletěl gejzír horké vody a páry. Její ložnice poté zůstala „ledově chladná“, řekla minulý měsíc NBC v telefonickém rozhovoru.

To donutilo Grezkajovou-Silkovou, aby přes den hledala teplo v nedalekém nákupním centru a večer se držela blízko domácích topidel a zabalila sebe i svou kočku do přikrývek. „Chodím tam na celý den - ohřeji se tam, najím se tam,“ řekla o nákupním centru. „Vrátím se domů, zapnu topení, zahřejeme se s kočkou a pak jdeme spát.“

Topení se konečně vrátilo, řekla o několik dní později, po častých telefonátech místním úřadům.

Před prezidentskými volbami

Její mrazivá frustrace však zdaleka není ojedinělá. Špatná infrastruktura a vlna nehod po celém Rusku zanechaly domácnosti v hlubokých mrazech, což podnítilo vzácné projevy hněvu a podráždění v zemi, kde je veřejná kritika stále více potlačována.

Během konce prosince a začátku ledna byla ruská média zaplavena zprávami o haváriích týkajících se rozlehlých inženýrských sítí v zemi, které sestávají z rozvodů topení a teplé vody.

To přichází v době před březnovými prezidentskými volbami, v nichž se očekává, že si prezident Vladimir Putin snadno zajistí další funkční období navzdory rostoucím nákladům jeho války na Ukrajině. Zatímco ruská armáda se snažila zaměřit na energetickou infrastrukturu svého souseda, aby zvýšila tlak ve válce, Kreml se musel potýkat s vlastními energetickými problémy doma.

V Rusku se stále používá infrastruktura ze sovětské éry, která nebyla jednotně modernizována. A vzhledem k tomu, že ekonomika je nyní pevně zaměřena na válku na Ukrajině, je plánováno, že financování takových oprav bude jenom slábnout a to v několika příštích letech. „Značná část těchto sítí byla vybudována během sovětské éry - v 70. a 80. letech,“ řekl NBC ruský ekonom Igor Lipsic. „Takže jsou extrémně opotřebované.“

Když havárie v systému centralizovaného vytápění způsobí, že v extrémních mrazech dojde k odpojení tepla a teplé vody, potrubí v domácnostech lidí zamrzne, což vede k poškození a prasklinám. Když se teplo vrátí, byty a domy se mohou zaplavit a z radiátorů často chrlí vařící voda.

„SOS“ pro Putina

Lidé sdíleli na sociálních sítích mnoho videí ohledně nefungující infrastruktury, například unikající vařící vodu z prasklé trubky. Lidé dále sdíleli fotografie nízkých hodnot teploměrů uvnitř svých domů, a dokonce i námrazy na oknech. Několik videí ukazovalo prasklé vedení venku v mrazivých teplotách, kdy voda vystřikovala na ulice a tvořila husté mraky páry.

Obyvatelé moskevského města Chimki, kde došlo na začátku ledna k havárii hlavního potrubí, vytvořili transparenty „SOS“, když si stěžovali na nedostatek tepla v krutých mrazech a žádali Putina a regionálního guvernéra, aby zasáhli, což učinili do videa. „Zmrzneme,“ říkala žena ve videu.

Ve městě Podolsk v Moskevské oblasti zůstalo 170 bytových domů bez tepla. Několik incidentů, včetně těch v Podolsku a jednoho v Nižném Novgorodu, vedly k popálení 12 lidí kvůli prasklým trubkám, což vedlo k zahájení trestních řízení. 

Hrozivě chladný prosinec a leden nejsou ve většině Ruska ničím neobvyklým, i když se Kreml stále snažil vinit z krize to, co mluvčí Dmitrij Peskov nazval „abnormálními mrazy“, když byl na tento problém v minulém měsíci dotázán.

„Města zamrzají. Kdo za to může?" řekl Boris Naděždin, který nebyl puštěn do prezidentských voleb. „Obrovské množství peněz vynaložených na speciální vojenskou operaci mohlo být investováno do zlepšení kvality života mých spoluobčanů,“ uvedl na sociální síti Telegram.

Lipsic řekl, že realita je taková, že oprava stávajících inženýrských sítí by si vyžádala desítky miliard dolarů, což jsou peníze, které Rusko nemá, protože jdou do války na Ukrajině. „Odráží to, že Rusko je komplikovaná země," řekl Lipsic.

12:14
Dnes

„Aktuálně neexistují žádné předpoklady pro jednání, protože všichni dobře znají stanovisko Ukrajiny neakceptovat jakékoliv rozhovory. Proto speciální vojenská operace pokračuje,“ řekl Putinův mluvčí Dmitrij Peskov. Připomněl, že Rusové a Ukrajinci při jednáních v Istanbulu už před dvěma lety dohodli mírovou smlouvu. Dokument byl podle něj fakticky parafován, ale Kyjev odmítl smlouvu dotáhnout do konce kvůli „přímému nátlaku Londýna“.

Mluvčí Kremlu dal před dvěma týdny najevo, že případná jednání o míru s Ukrajinou by musela přihlížet k tomu, že Rusko za této války připojilo ke svému území další čtyři ukrajinské oblasti, po poloostrově Krym anektovaném už před deseti lety. I tehdy mluvčí ruského prezidenta před novináři připustil, že necítí žádnou ochotu Kyjeva jednat s Moskvou.

11:15
Dnes

Ve Lvovské oblasti na západě Ukrajiny ruské střely zasáhly dva objekty kritické energetické infrastruktury, ve kterých vypukl požár, uvedl list Ukrajinska pravda s odvoláním na regionální úřady. Útok si podle nich nevyžádal mrtvé ani zraněné, ani nepoškodil bytový fond. Odpojení od sítě zatím není nutné, ale oblastní správa žádá občany, aby v době mezi 19:00 a 22:00 (18:00 až 21:00 SELČ) nezapínali přístroje s velkým odběrem elektřiny.

Ruské rakety mířily na energetické objekty i v Dněpropetrovské a Ivano-Frankivské oblasti, uvedl s odkazem na ministra energetiky Hermana Haluščenka server RBK-Ukrajina. „Je poškozeno zařízení. Na jednom z objektů byl zraněn náčelník směny,“ řekl ministr.

Rusové útočili na čtyři tepelné elektrárny společnosti DTEK, které vážně poškodili, dodal server s odvoláním na prohlášení společnosti. Energetici pracují na odstranění škod. Od začátku války to byl podle tvrzení Ukrajinců už 170. útok na elektrárny DTEK. Terčem se stala i plynárenská zařízení, nikdo ale nebyl zraněn, útok ani nenarušil poskytování služeb odběratelům. Škody se odstraňují, uvedla plynárenská společnost Naftohaz.

10:14
Dnes

Soud v Chabarovsku na ruském Dálném východě poslal novináře ruské verze časopisu Forbes Sergeje Mingazova do domácího vězení. V pátek byl zadržen kvůli podezření z šíření falešných zpráv o ruské armádě. Důvodem je podle novinářova právníka sdílení zpráv, podle kterých ruští vojáci vraždili v ukrajinském městě Buča civilisty. Rusové opakovaně tvrdí, že za masakr v Buči z roku 2022 nejsou odpovědní.

Mingazov byl po zatčení umístěn do vazební věznice v Chabarovsku. Při domovní prohlídce mu vyšetřovatelé zabavili počítač a telefon, stejně jako vybavení jeho manželky a dětí. Forbes uvedl, že se mu novináře nepodařilo kontaktovat.

Zobrazit celý online

Video  Ruská invaze na Ukrajinu. Jak to celé začalo?  - Videohub
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa