Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Důchodkyně spílala Putinovi na pietě za Navalného: Je to zrádce! Jsem stará, může mě jen zabít

Autor: simao, ČTK - 
18. února 2024
20:18

Ruská důchodkyně Ljudmila (83) se pořádně zostra pustila do prezidenta Vladimira Putina u památníku, kam lidé vyráželi na pietu za zemřelého opoziční Alexeje Navalného. Putin je podle ní zrádce, který zotročuje lidi, těží z války a na rukách má krev ukrajinských dětí i ruských vojáků. Videa si rychle povšimnuli na sociálních sítích i představitelé Ukrajiny, sdílel jej bývalý náměstek ministra vnitra Anton Geraščenko.

„Už žádnou krev! Už žádnou nenávist! Dost tohohle všeho. On (Vladimir Putin) zabil děti na Ukrajině! Mnoho našich vojáků zemřelo. Mnoho ukrajinských umírá! Přes 300 tisíc našich vojáků bylo zabito. Nemá žádné slitování,“ pustila se seniorka v Petrohradu do ruského prezidenta Vladimira Putina (71).

83letá Ljudmila se vydala ke kameni ze Soloveckých ostrovů - památníku, připomínajícímu založení prvního gulagu v Sovětském svazu. Lidé se tam vydali s květinami uctít památku opozičníka Alexeje Navalného, jenž zemřel v pátek na Sibiři.

Na toto i další místa v Petrohradě proudily davy i následně během víkendu. A došlo i na zatýkání. V Rusku přitom bylo při pietních akcích zatčeno již přes 400 lidí. Nejvíc v Moskvě a právě v Petrohradu.

Seniorka: Putin je zrádce naší země

Paní Ljudmila tam vzbudila nemalé pozdvižení. Obviňovala Putina a spol. že profitují z války na Ukrajině. „Je to zrádce naší země“ Zrádce! Putin! Dělá z našich lidí otroky! A celá jeho vláda je nelegitimní,“ tvrdila paní Ljudmila.

„Omluvte mě, prosím. Manželky zůstávají bez manželů, děti bez otců. A on se neomlouvá. On sám nebojuje. Já jsem stará. Mohou mě pouze zabít,“ dodávala emotivně jmenovkyně matky mrtvého Navalného.

Ljudmila: Matka Navalného i exmanželka Putina

Ljudmila Navalná (69) o víkendu absolvovala cestu na Sibiř do lágru IK-3, kde její syn zemřel. K jeho tělu se však nakonec nedostala. Tvrdili jí, že bylo převezené do márnice ve městě Salechard, která však byla zavřená.

Jméno Ljudmila je však s Vladimirem Putinem spojené i jinak. Jde totiž o jméno jeho bývalé manželky Ljudmily Očeretné (66), se kterou se ruský prezident rozvedl v roce 2014.

Rusista: Putin se neštítí ničeho

Další osud petrohradské seniorky Ljudmily, která vyjádřila hlasitě nesouhlas s Putinovým počínáním, známý není. Tvrdý postup vůči lidem, kteří projevují protirežimní názory během piety za Navalného však policie zvolila v třech desítkách ruských měst. 

V Rusku se totiž kvapem blíží prezidentské volby, které proběhnou již za měsíc. Podle rusisty Štěpána Černouška nesouvisí Navalného smrt bezprostředně právě s volbami hlavy státu, ale souvisí s nimi v obecné rovině.

„Už jen proto, že Putin evidentně dal pokyn k tomu, aby měl Navalnyj takové podmínky, ve kterých nevydrží. Dává tím signál především dovnitř ruské společnosti. A to ten, že mu je už všechno úplně jedno, neštítí se ničeho, a kdokoliv se jakkoliv vzepře nebo bude nesouhlasit s režimem, může skončit jako Navalnyj. Už nestačí ani mlčet, a je potřeba otevřeně režim podporovat jako v každé diktatuře. Je to spíš znak dovnitř, že už opravdu veškerá legrace skončila,“ uvedl pro iRozhlas.cz.

„Je potřeba smrt Navalného otevřeně nazvat další vraždou z rukou Vladimira Putina. Bylo mu 47 let a byl to velmi silný muž, který rozhodně nechtěl umírat. To, že ve 47 letech zemřel, je důkazem toho, že byl ve věznici utýrán, a to zcela jistě za vědomí Vladimira Putina,“ dodal Černoušek.

Video  Analytik Havlíček o smrti Navalnyjho: I pro mě to byl šok.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Pavel Schwarz ( 20. února 2024 00:43 )

*** všechny Rusy ty *** co Rus to ***

.tg.bb ( 19. února 2024 21:59 )

A kolik dostáváš odměnu ty za ty svoje neskutečný proruský kecy? Nebo to děláš z čiré lásky k Vladimíru Vladimíroviči a jeho řiti?

laserpin ( 19. února 2024 18:19 )

ten trpajzlík se bojí uz i mrtvoly

Uživatel_5650027 ( 18. února 2024 21:48 )

Pouze

Uživatel_5650027 ( 18. února 2024 21:47 )

V jedné české pohádce se zpívá:"...hlupáku najdu Tě"😂🇨🇿😂😊 Putinovi je defraudant N.jedno! Rusákům také,póze západní média melou svou! Problémy Francie, Německo, Benelux...Izrael ...cokoli dobré na odvrácení pozornosti od jejich problémů a tzv. Achilovky 🐑Dobrou noc s pohádkou, kde píseň zpíval pan Čenský!

Zobrazit celou diskusi