Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Dojemné vyznání manželky mrtvého Navalného: „Miluji tě.“ Stěžovala si i na jeho mučení

Autor: simao, ČTK - 
18. února 2024
15:09

Julija Navalná (47) zažívá těžké chvíle. Její manžel zemřel v lágru na Sibiři, rodina marně čeká na vydání jeho těla, ke kterému nepustili její tchyni Ljudmilu. Navalného žena přitom sdílela v neděli společné foto s krátkým, jasným a bolestným vzkazem. „Miluji tě.“ O svém manželovi však na instagramu napsala v minulosti dlouhé řádky. Společné fotky zveřejňovala poměrně často - ze soukromí, od soudu, ale také z jejich svatby. A přidávala k nim i své vzpomínky, vyznání či apely na manželovo propuštění. A také stížnosti na způsob, jakým s ním ve vězení zacházeli.

Julija Navalná si manžela Alexeje brala v srpnu 2000, později se jim narodily děti Daria (23) a Zakhar (15). V pátek 16. února její manžel vydechl naposledy, zatímco ona sama byla daleko od domova, v německém Mnichově...

„Když jsem se ty zprávy doslechla, říkala jsem si, jestli bych měla zůstat tady s vámi, nebo se vrátit ke svým dětem. Pak jsem si ale řekla: 'Co by udělal Alexej na mém místě?' Jsem si jistá, že on by zůstal stát tady na tom pódiu,“ říkala na Mnichovské bezpečnostní konferenci Navalná poté, co se dozvěděla o smrti svého manžela. A jasně vzkázala, že by mezinárodní společenství mělo společně bojovat proti „strašlivému režimu v současném Rusku“.

V neděli pak sdílela na Instagramu fotku se svým zesnulým - či jak spolupracovníci Navalného zcela otevřeně tvrdí zavražděným - manželem. „Miluji tě,“ napsala k ní stručně.

S rodinou se viděl v pondělí

Co se přesně událo v obávaném sibiřském lágru IK-3 za polárním kruhem není jasné. Objevily se i spekulace o tom, že dva dny před smrtí navštívila Navalného dvojice agentů ruské tajné služby FSB.

Rodina nyní čeká na vydání těla, k čemuž zatím nedošlo. „Nechci žádné kondolence. Viděli jsme ho ve vězení dvanáctého (února - pozn. red). Byl naživu, zdravý a šťastný,“ uvedla pro Novaja Gazeta Navalného matka a Julijina tchyně Ljudmila, která trestaneckou kolonii, zvanou též Polární vlk, navštívila v sobotu. Tělo Navalného bylo údajně převezeno do márnice ve městě Salechard, tam ale Navalného matku nepustili.

Nedávali mu ani dopisy od manželky

Že se snažili být spolu v kontaktu i přes Navalného přesun z věznice u Moskvy do lágru za polární kruh, umístěném v areálu někdejšího sovětského gulagu, to popisovala již dříve i Julija Navalná na sociální síti.

Nedávno si však postěžovala na to, že mu v kolonii nedávají ani dopisy od jeho ženy. I předposlední příspěvek, kdy Navalná přála lidem do roku 2024, na který se prý těšila s optimismem, přitom vyznívá s ohledem na okolnosti a smrt ruského opozičníka, taktéž bolestně.

„Ať je tento rok lepší než ten minulý, ať se vám splní přání, ať jsou překvapení jen příjemná a vaši blízcí neonemocní, nezmizí a ještě lépe, ať jsou tu stále,“ psala Julija k fotce se svými dětmi Dariou a Zakharem.

Julija Navalná s dětmi Dariou a Zakharem Julija Navalná s dětmi Dariou a Zakharem | Instagram - J. Navalná

Jsi hrdina, přála mu žena do vězení k narozeninám

Když loni v červnu slavil Navalnyj 47. narozeniny, popřála mu manželka Julija na dálku: „Přeji mu, aby zůstal takový, jaký je – čestný a neústupný, inspirující desítky tisíc lidí. Má velkou sílu charakteru, víru v lidi, statečnost a smysl pro humor. Všechno nejlepší lásko! Silný, statečný a svobodný. Jsi hrdina!

Také před rokem, v lednu 2023, se pak Ljudmila Navalná vyznala ze stesku po svém manželovi. „Každý den, každou hodinu a každou minutu pamatuji na to, že je ve vězení nevinný člověk. Za napadání Putina, zasvé občanské a politické postoje, za to, že byl otráven a nezemřel, za to, že v těch nelidských -  i na vězeňské standardy - podmínkách, ve kterých je držen, zůstává věrný svým názorům a přesvědčení. A slouží jako příklad nám všem,“ napsala k další ze společných fotek Navalná. „Svoboda pro Alexeje Navalného, ​​svoboda pro všechny politické vězně, ne válce!“ apelovala tehdy.

Julija Navalná s manželem Alexejem Julija Navalná s manželem Alexejem | Instagram

Manželka: Odpírali mu léky a léčbu

Julija Navalná vedle toho na sociální síti popisovala i to, čemu její manžel čelil ve vězení. Otevřeně to označovala za mučení. A to i ve zdánlivě banální situaci, kdy se nachladil. Ovšem v podmínkách ruského kriminálu... V dopise ze 2. ledna 2023 Navalnyj psal manželce, že je nemocný a má přes týden horečku, kterou mu však zabraňují vyležet. „Neléčí ho a záměrně zhoršují podmínky jeho zadržení,“ stěžovala si Navalná.

„Představte si, že byste byli zavřeni v kleci o rozměrech 2 krát 3 metry a vedle vás byla umístěna osoba, která už byla nemocná, abyste ještě více nakazili a aby se vaše nachlazení překrylo s chřipkou, vzbudili vás v 6 ráno a nesmíte jít spát celý den, ačkoli máte vysokou teplotu,“ psala na Instagramu.

„Nechte ho alespoň pár dní na pokoji a dejte mu základní léky!“ žádala Navalná. „Nebudu se teď ani pouštět do úvah, zda považujete Alexeje za zločince nebo ne. Myslím, že ne. V každém případě je trestem pro zločince izolace od společnosti, nikoli mučení,“ dodávala.

Video  Alexej Navalnyj den před smrtí  - Profimedia
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi