Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Emička přežila svou smrt, srdce měla plné červů. Nástraha číhá v dovolenkových rájích

Video se připravuje ...
Autor: Jana Ulrichová, Kateřina Lang - 
16. února 2024
14:45

Životu nebezpečné srdeční červi si z množírny přinesla fenka mopse Emička (5), kterou má v péči spolek Francouzské potěšení. Nebezpečný parazit, kterého přenáší komáři, ji málem zabil. Přežila jen díky zásahu kardiologa, který z ní vyoperoval 15 parazitů.

Srdeční červy si přiváží zvířata ze Středomoří, většinou z dovolených v Chorvatsku, Itálii, několik případů už bylo zaznamenáno i na jížním Slovensku. Přenáší je komáři. Pokud se dostanou do srdce nebo plic a neodhalí se včas, zvíře umoří.

Emička se zakladatelkou spolku Míšou Sadílkovou Emička se zakladatelkou spolku Míšou Sadílkovou | Jana Ulrichová

15 červů v srdci

U Emičky, které se původní majitelé vzdali hned poté, co už nemohla rodit další štěňata, odhalil začervení srdce speciální test. „Protože už měla červy v srdeční komoře, jiná léčba, než akutní operace, nepřipadala v úvahu. Podstoupila ji u veterinárního kardiochirurga Petera Sheera v Malešovicích u Brna,“ řekla Míša Sadílková, zakladatelka spolku Francouzské potěšení. Dodala, že během operace, kterou Emička statečně zvládla, jí veterinář pomocí katetru vyndal ze srdíčka 15 červů.

Tyto červy vyoperoval kardiolog z Emiččina srdce Tyto červy vyoperoval kardiolog z Emiččina srdce | Jana Ulrichová

Bála se rukou

Léčba a následná rekonvalescence byla zpočátku náročná. „Byla unavená, víc ospalá, nechtěla vůbec chodit na procházky,“ řekla její dočasná opatrovatelka Hana Štursová s tím, že dnes už je naštěstí z nejhoršího venku. „Začíná si hrát, začíná všechno zkoumat, protože se jí ulevilo,“ řekla dočaskářka. Emička, která v množírně nic hezkého nepoznala, už není ani tak bázlivá. „Bála se hodně, hlavně lidí, měla strach z jejich rukou. I to už se ale zlepšilo,“ dodala s tím, že venku je ale stále opatrná.

Nový život

I přesto, že si Emička přinela z množírny handicap v podobě trvale vyplazeného jazýčku, podařilo se zvířecím spolku najít pro ni vhodný domov. Po doléčení jí tak začne úplně nový život.

Ema je roztomilá fenka mopse Ema je roztomilá fenka mopse | Jana Ulrichová

Přenáší je komáři

Dirofilarióza, neboli srdeční červivost, je parazitární onemocnění psů způsobené hlísticí Dirofilaria immitis. Napadá i kočky, může se vyskytovat i u dalších savců včetně člověka. Žije ve velkých cévách u srdce nebo přímo v srdečních dutinách, kde se i množí a vytváří tzv. mikrofilárie. Ty potřebují pro další vývoj jako mezihostitele komára, jehož bodnutím se infekce přenáší na další zvíře. Léčba je velmi složitá, následky jsou pro většinu zvířat smrtelné.

Emička se svou dočasnou paničkou Hanou Štrusovou, která o ni pečovala po dobu operace a rekonvalescence Emička se svou dočasnou paničkou Hanou Štrusovou, která o ni pečovala po dobu operace a rekonvalescence | Jana Ulrichová

Jak se bránit?

Prevence je jednoduchá, stačí pravidelně používat antiparazitika. Ne každé volně prodejné antiparazitikum je ale proti srdečním červům účinné. Podle veterinářů před nimi ochrání Stronghold, který je běžně k sehnání za zhruba 400 korun. „Velmi dobře funguje i Milbemax, který stojí asi 100 korun. Je to kapička za krk, je ale potřeba ji dávat psům po celou dobu, kdy komáři lítají, tedy každý měsíc,“ řekla Míša Sadílková.

MADONNA ( 16. února 2024 23:32 )

To se jdi klidně bodnout

Michelin ( 16. února 2024 17:29 )

Já se picnu , čokltragédie ...🐕‍🦺👎

Zobrazit celou diskusi