Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Opozice grilovala Fialu kvůli jeho milionu. Babiš: Neskutečný skandál! Kauza neexistuje, vzkázal premiér

Aktualizováno -
8. února 2024
16:15
Autor: ČTK, Mii - 
8. února 2024
08:41

Poslanci se dnes mimořádně sešli k jednání o nezaznamenaném podílu premiéra Petra Fialy (ODS) v Podnikatelské družstevní záložně. Schůzi nechalo svolat opoziční hnutí ANO. Fiala v minulosti nezapsal podíl v kampeličce do majetkového oznámení. Opomenutí zdůvodnil tím, že měl v záložně běžný účet a neuvědomil si, že to znamená současně i podíl. S rozsáhlou kritikou vystoupil například šéf hnutí ANO Andrej Babiš. 

Jediný bod mimořádné schůze nesl název „Zapomenutý milion premiéra Fialy v pochybné kampeličce, podezření na černé financování ODS a praní špinavých peněz“. Zhruba po 3,5 hodině vystoupení řečníků s přednostním právem koaliční poslanci většinou svých hlasů neschválili program schůze. Ta se tak neuskutečnila a ke slovu se nedostali řadoví poslanci.

Předsedkyně klubu ANO Alena Schillerová zdůvodnila iniciativu hnutí tím, že premiér a celá ODS budou moci vysvětlit, co se stalo. Fiala v reakci poukázal na to, že veřejnosti už vše vyjasnil a novinářům ukázal příslušné bankovní výpisy. Svolání mimořádné schůze označil za ukázku programové vyprázdněnosti ANO. Stejné téma chtěl dostat už na úterní jednání Sněmovny předseda opozičního hnutí SPD Tomio Okamura, avšak neuspěl. „Kauza dostala už přezdívku, občané tomu říkají Fialova pračka,“ řekl.

Rady od „lobbisty“

Mezi prvními si slovo vzal expremiér Andrej Babiš (ANO). Nejdříve 40 minut mluvil o úplně jiných tématech, rozebíral dezinformace nebo nákup stíhaček F-35, až poté se začal věnovat ODS, kterou označil za stranu s dlouhou historií pochybných praktik, a Fialovi.

„Mimochodem ve vaší slavné koalici jsou již tři vládní strany, kde je podezření na černé financování. STAN a TOP 09, tam to dokonce tvrdí policie, že jim kampaň financoval mafián Redl z peněz vyvedených z dopravního podniku,“ burácel Babiš ve Sněmovně s odkazem kauzu Dozimetr.

Šéf hnutí ANO pak stejně jako Schillerová zmínil, že Fiala dostane možnost vše vysvětlit. Pozastavil se nad tím, že premiérovi s financemi radil člověk, kterého označil za lobbistu. „Ono to celé navozuje dojem, že pan premiér netuší, co ekonomika a peníze jsou,“ řekl Babiš a vysvětloval, že kampeličky jsou „známá věc“. Později ještě přitvrdil a Fialu nazval diletantem a totálním analfabetem.

„Dozvěděli jsme se, že pan premiér má své finance ve stejné době v udržovaném stavu jako svou politickou kredibilitu a že ODS se od 90. let nezměnila,“ uvedl Babiš. „Je to neskutečný skandál,“ prohlásil předseda ANO.

Premiér byl podle Schillerové podílníkem v záložně „sdružující zájmy české galerky“, označila ji za „nefalšované Palermo“. Nebyl jedním z mnoha drobných střádalů, bylo to samozřejmě právě naopak, uvedla. Schillerová vyzvala Fialu ke zveřejnění majetkového přiznání za rok 2015, ze kterého vyplyne důvod k diverzifikaci rizika jeho finančních vkladů. Fiala by měl také vysvětlit, proč do záložny vložil 950 000 korun, nikoli celý milion, aby dosáhl na úroky v řádu desítek tisíc korun, a proč v roce 2020 vybral pouze vloženou částku.

Místopředseda Sněmovny a ANO Karel Havlíček řekl, že vláda je spojena s klientelistickými klikami a koná podle přání lobbistů. Odmítl vysvětlení, že by premiér vložil peníze do kampeličky kvůli diverzifikaci rizika. Připustil, že Fialu mohl někdo zneužít k tomu, aby se stal svým členstvím v záložně lákadlem pro další klienty. Dodal, že premiéra do této investice zatáhli lidé, kteří jsou dodnes v jeho okolí.

Fiala: Žádná kauza neexistuje

Po 3hodinové smršti opozičních vystoupení se k pultu dostal sám Fiala. „Žádná kauza neexistuje,“ řekl úvodem a připomněl, že opakovaně uznal, že při vyplňování formuláře o střetu zájmů udělal chybu. „Nejsem z ničeho obviněn, nejsem z ničeho vyšetřován,“ zdůrazňoval premiér.

Podle jeho slov je připraven vše znovu vysvětlit a nestěžuje ji, že musel přijít. Jen neví, co nového má říct, podotkl. Pochybnosti kolem vkladu v záložně označil za snahu opozice vyrobit kauzu za každou cenu. Prohlásil, že se nemá za co stydět.

Předseda vlády zdůraznil, že Podnikatelská družstevní záložna je finanční instituce s licencí od České národní banky (ČNB), nikoli „mafiánský spolek“, jak ji líčili představitelé opozice. Připustil, že ČNB a Finanční analytický útvar udělily záložně pokutu, stalo se to ale v době, kdy v ní žádný účet neměl. Po celou dobu, co byl Fiala jejím klientem, se podle něj neobjevily jakékoli náznaky, že by zanedbávala své povinnosti.

„Po dalších detailech mě nikdy nenapadlo pátrat a vůbec ne se zajímat o to, kdo všechno služby záložny využívá,“ uvedl premiér k námitkám opozice, že se měl o kampeličku více zajímat. Označil to za pokrytecké vzhledem k tomu, že úřad vlády a ministerstva obrany a pro místní rozvoj dávaly v roce 2018, kdy bylo u moci ANO, veřejné zakázky firmám spojeným s podnikatelem Kamilem Bahbouhem, který má podle médií vliv na vedení kampeličky. „Já jsem měl vědět v roce 2015, že je nějaký problém kolem inženýra Bahbouha, ale vy jste v roce 2018 nemuseli nic takového vědět, kdy jste mu zadávali veřejné zakázky,“ obořil se na zástupce opozice.

Možná pokuta

Majetkové přiznání musí odevzdávat politici a vysoce postavení státní úředníci podle zákona o střetu zájmů každý rok. Z konzultace s experty podle dřívějších vyjádření Fialy vyplynulo, že případná až padesátitisícová pokuta za pochybení je možná už promlčená. Pokud se to potvrdí, premiér chce věnovat 50 000 korun na charitu.

Video  Fiala v Blesku o důchodech, atmosféře v koalici, hádkách s opozicí i euru  - Jaroslav Šimáček, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

jajas ( 11. února 2024 09:17 )

Babisova_drahota: Pleteš si pojmy s průjmy...nebyl odsouzen. Stále někteří nemohou pochopit rozdíl mezi obviněním a odsouzením. Tak až si to naštuduješ, pak tady mudruj. 🙂
"Český premiér Andrej Babiš po šesti letech definitivně prohrál soudní spor se slovenským Ústavem paměti národa o to, zda je oprávněně vedený ve svazcích komunistické Státní bezpečnosti. Rozhodl o tom Krajský soud v Bratislavě, který se případem zaobíral poté, co to loni nařídil Ústavní soud. Uvedl to slovenský server SME.sk. "

roxin ( 10. února 2024 16:16 )

On ten upocený šéf kdyby se raději staral o ten svůj manšaft tak by nemusel ani Babišovi ironicky přát v partě si velí každý sám a fialovej musí držet "hubu a krok" a podle toho to taky vypadá, jeden neví co dělá druhý a dál tak si dělá každý co chce a fialovej je tam jen pro srandu. 😃

ANO_nam_bude_lip ( 10. února 2024 13:05 )

My zloději chceme premiérem svého soudruha Babiše!
Čest práci!

jajas ( 10. února 2024 12:35 )

No protože oni ani nemají o čem jiném psát nebo mluvit a tak se stále odvolávají pouze na minulost Babiše, zatímco všech pět vládních chudáků "vyrábějí" téměř denně různé průšvihy a ukazují tak našim občanům, jak jsou neschopní vést česko, protože se nedohodnou ani mezi sebou...čím je jeich ve vládě více, tím horší to má důsledky pro občany......

jajas ( 10. února 2024 12:08 )

Možná si ho zvolili, protože je profesor a je z ODS, kde to nikdo nechtěl vzít? I když....na rovinu....netuším, kdo by mohle něco takového, jako je pětikolka, vést.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa