Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

6 otazníků kampaně eurovoleb 2024: Kdo dá nejvíc milionů? Jak vyřeší SPOLU třenice? A co euro?

  • Autor: ver,ČTK - 
    16. 1. 2024
    05:00

    Vládní koalice Spolu nedávno řešila, jak bude vypadat její reklamní kampaň pro nadcházející volby do Evropského parlamentu. Ty se budou konat na začátku června a vedení jednotlivých stran prosadilo, aby do nich šla koalice společně, byť to někteří za výhodu nepovažují. I proto, že vzhledem k protichůdným názorům na některá témata nad finální podobou kampaně visí otazník, stejně jako není definitivně jasné, kolik finančních prostředků koalice na kampaň vynaloží. Nejdražší kampaň se vší pravděpodobností povede hnutí ANO, které má v plánu příbližit se zákonnému limitu 50 milionů korun. Co další strany a hnutí? A kde se vznáší další otazníky před kampaní, která v nadcházející době zasáhne Česko? 

  • 1.Kdo dá nejvíc peněz?

    Volby do Evropského parlamentu se uskuteční letos v červnu. Voliči budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel, což bude o 15 víc než v končícím období. Zvýšení počtu křesel je reakcí na demografické změny v EU. Česko má nyní 21 mandátů a jejich počet se měnit nebude.

    Koalice Spolu o financování podle mluvčího ODS Jakuba Skyvy v současné době diskutuje. „Očekáváme, že se výše financování nebude od minulých kampaní do Evropského parlamentu významně lišit, neplánujeme tedy dosáhnout maximálního volebního limitu,“ sdělil Skyva.

    SPOLU: „Jen“ 30 milionů?

    Lidovecký europoslanec Tomáš Zdechovský v Lidových novinách ve středu uvedl, že Spolu počítá s rozpočtem 30 milionů korun, spravovat by ho měla ODS. Občany plánuje koalice podle Skyvy oslovit billboardy, aktivní chce být také na sociálních sítích a v médiích. „Součástí kampaně bude jistě i online inzerce a samozřejmě budeme klást důraz na kontaktní kampaň,“ uvedl mluvčí.

    ANO se přiblíží 50 milionům

    „Evropské volby vnímáme jako velmi důležité a počítáme proto, že se budeme blížit zákonnému limitu,“ uvedl mluvčí nejsilnějšího opozičního hnutí ANO Martin Vodička. V kampani chtějí kombinovat „online a outdoor“, stejně jako Spolu chtějí klást důraz na kontaktní část kampaně.

    Dá se přitom očekávat, že ANO do kampaně bude „šlapat“ i s ohledem na to, že může zatápět vládě Petra Fialy (ODS) a kritizovat její přešlapy. Udělá opět Babišovo hnutí z těchto voleb referendum o vládě?

  • 2.Kolik dají další strany a hnutí?

    Piráti počítají pro kampaň do EP se zhruba deseti miliony korun, záleží nicméně na výši darů, informoval volební manažer strany Pavel Štěpánek. Zaměřit se chtějí hlavně na kontaktní kampaň, při níž navštíví všechny kraje.

    „Dlouhodobě bojujeme proti vizuálnímu smogu a věříme, že mluvení s lidmi zkrátka má smysl,“ řekl Štěpánek. V online prostoru plánují Piráti oslovovat mimo jiné mladé voliče.

    Sólojízda u Pirátů i STAN

    Hnutí STAN počítá do evropských voleb s rozpočtem 15 milionů korun, zásadní je pro něj kontaktní kampaň, uvedla mluvčí Sára Beránková.

    Piráti a STAN přitom do eurovoleb rozhodně spolu nejdou. Spojenectví z posledních sněmovních voleb bylo ukončeno. Ve STAN už s předstihem oznámili, že jejich lídry budou Danuše Nerudová a Jan Farský, Piráty povede do eurovoleb Marcel Kolaja.

    8 milionů na kampaň u Zaorálka a spol.

    SPD počítá s rozpočtem přes deset milionů korun. „Jako obvykle se budeme zaměřovat na kontaktní kampaň formou osobních setkání přímo mezi občany,“ řekl předseda strany Tomio Okamura.

    SOCDEM má na volby do EP vyčleněno zhruba osm milionů korun, částka se podle mluvčího strany Jana Nováčka může ještě mírně navýšit. Významnou roli bude podle něj v kampani hrát komunikace na sociálních sítích a kontaktní kampaň.

    Komunisté, kteří kandidují pod hlavičkou koalice STAČILO!, počítají pro všechny volební kampaně v roce 2024 s částkou v řádech desítek milionů korun. „Kampaň připravuje tým specialistů a jistě bude překvapením, protože oproti předchozím kampaním KSČM jdeme zcela jinou cestou,“ sdělil mluvčí strany Roman Roun. V kampani chtějí podle něj využít mimo jiné billboardy nebo sociální sítě, součástí budou také besedy po celé ČR.

    Video  Exministr Zaorálek chce do Bruselu: Fialova vláda lapá po dechu, chudým bere a bohatým dává  - ČTK/Blesk Zprávy
    Video se připravuje ...

     

     

  • 3.Proč bude Vondra sám na billboardech?

    Lídr společné kandidátky koalice Spolu Alexandr Vondra (ODS) si prosadil, aby byl na fotografiích na billboardech pro nadcházející eurovolby sám, bez lídrů zbylých dvou stran. S informací přišly Seznam Zprávy, kterým ji následně potvrdil i lidovec Zdechovský„Vymohl si, že na billboardu bude sám,“ řekl. 

    S reakcí neotálel bývalý ministr financí a spoluzakladatel TOP 09 Miroslav Kalousek, jehož kandidaturu do Evropského parlamentu podpořilo 12 krajských organizací strany. Výkonný výbor ji nakonec i přesto zamítnul. „Hm…A budou se smět kandidáti TOP 09 a KDU-ČSL vyfotit alespoň pro sebe na památku? Nebo budou mít za domácí úkol zákaz fotografování až do voleb?“ napsal na svém účtu na sociální síti X. 

    Jak bude vypadat volební kampaň, v tuto chvíli jasné není a členové jednotlivých stran odmítli komentovat návrhy až do rozhodnutí centrálního volebního štábu.

    Debatuje se ale i o možnosti, že by společné reklamní materiály vůbec nepracovaly s portréty jednotlivých lídrů, ale pouze se slogany. V řešení je i možnost, že by se centrální kampaň, které se účastní všechny tři strany koalice, nakombinovala se stranickými kampaněmi, které by jednotlivé strany vedly odděleně. 

  • 4.Bude SPOLU řešit třenice?

    Spory o společnou kandidátku koalice Spolu do nadcházejících eurovoleb se vedly ještě před jejím samým sestavením. Ne všichni lídři totiž byli pro to, aby strany kandidovaly společně. „Nemá smysl, aby Saša Vondra předstíral, že je velký nadšenec do snižování emisí, a já abych naopak říkal, safra, asi jsem se někde popletl,“ řekl Niedermayer pro Deník N loni na podzim.

    Lídr TOP 09 byl původně proti návrhu společné kandidátky koalice Spolu pro volby do Evropského parlamentu. Důvodem jsou názorové nesrovnalosti mezi členy koalice. „Pro vedení topky to byla velmi těžká otázka. Nebylo to rozhodování mezi lepší a horší možností, obě měly výhody a nevýhody. Varianta samostatné kandidátky, kterou podporovali někteří členové, by nám umožnila relativně přímočaře a srozumitelně oslovit naše voliče,“ upřesnil Niedermayer.

    „U vzniku koalice, která je projevem vrcholné politické vůle, je důležité akcentovat spíše to, na čem se shodneme, než to, na čem se neshodneme,“ dodal. 

    Konkrétně lídr topky se ale s Vondrou neshodl v mnoha otázkách již v minulosti. Na opačných stranách barikády stáli například letos v únoru, kdy Evropský parlament schválil dohodu, podle které od roku 2035 nebude možné prodávat dodávky a osobní automobily produkující emise.

    Zatímco Niedermayer byl pro, Vondra a zbytek ODS byl proti. Podobně probíhalo i hlasování o ratifikaci Istanbulské úmluvy a témat, na nichž se kandidáti jednotlivých stran koalice neshodnou, je vícero. Jde například o otázky rovnosti, ekologie nebo střety mezi konzervatismem a progresivismem. 

    Dvojkou na kandidátce hnutí Spolu je Veronika Vrecionová (ODS), která má se superlídrem koalice Vondrou nemanželského syna Jáchyma. 

  • 5.Na koho nakonec ukáží v ANO?

    Asi největší otazník visí nad finální podobou kandidátky opozičního hnutí ANO. V loňském roce několik členů užšího vedení hnutí avizovalo, že by lídryní mohla být bývalá ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová. Ve hře jsou i poslanci Jaroslav Bžoch a Jaroslava Pokorná Jermanová. Na kandidátce by se měla objevit i jména současných europoslanců hnutí Martina Hlaváčka, Ondřeje Knotka a Ondřeje Kovaříka.

    Po minulých volbách do Evropského parlamentu získalo hnutí ANO šest europoslaneckých křesel. Ne se všemi svými zvolenými kandidáty se však vedení pod taktovkou předsedy hnutí Andreje Babiše v průběhu trvání jejich mandátu shodlo.

    Současné europoslankyně Dita Charanzová, která byla v minulých eurovolbách jedničkou kandidátky hnutí ANO, a Martina Dlabajová se totiž s hnutím ANO nerozešly v dobrém a znovu za něj kandidovat nehodlají. A není to poprvé, co se něco takového Andreji Babišovi stalo. V roce 2013 byl lídrem kandidátky hnutí ANO Pavel Telička, který se kvůli neshodám s Babišem ještě v průběhu svého mandátu od hnutí zcela distancoval. 

    Finální podoba kandidátky tedy prozatím jasná není. Co ale jasné je, je, že ANO na předvolební kampani šetřit nehodlá. Hnutí se plánuje přiblížit zákonnému limitu 50 milionů korun a dá se předpokládat, že půjde o nejdražší předvolební kampaň u nás.

    Video  Babiš: Nechci euro! Česká koruna je lepší, žádné euro nepotřebujeme  - Facebook - A. Babiš
    Video se připravuje ...

  • 6.Euro jako téma pro eurovolby?

    Jedním z palčivých témat předvolebních diskuzí bude patrně přijetí eura. A bude to téma, které opět zvýrazní názorové neshody ve vládní koalici. Zatímco TOP 09 a lidovci jsou pro jeho přijetí, ODS dlouhodobě vystupuje proti. I v řadách občanských demokratů už se ale objevují hlasy jdoucí proti proudu. Zatímco premiér Petr Fiala i ministr financí Zbyněk Stanjura ze své pozice jasně vyjadřují stanovisko nejsilnější vládní strany, jiní členové ODS už se na stranu přijetí eura začínají přiklánět. 

    Ministr pro místní rozvoj a předseda Pirátů Ivan Baroš se už během prosince nechal slyšet, že by se Česko mělo snažit vstoupit do systému ERM II. Pro přijetí společné evropské měny jsou i Starostové. 

    Opoziční hnutí ANO minulý týden oznámilo, že předloží návrh ústavního zákona o referendu mimo jiné k přijetí eura. „Máme podaný už téměř dva roky návrh zákona o celostátním referendu, ale neměl šanci dostat se na projednání. Přicházíme tedy se speciálním zákonem, který položí čtyři otázky,“ uvedl stínový ministr spravedlnosti Radek Vondráček.

    „Zda si přejí občané korespondenční volbu ze zahraničí, zda si přejí zavedení eura nebo zachování koruny, zda souhlasí s tím, aby bylo omezeno právo veta v rámci hlasování a rozhodování v EU, a čtvrtá otázka se týká migračního paktu,“ přiblížil. Všechno jsou podle něj zásadní otázky, u nichž se vláda Petra Fialy (ODS) snaží prosazovat své postoje navzdory většinovému názoru společnosti. Hnutí ANO dlouhodobě vystupuje proti přijetí eura, stejně jako druhá opoziční sněmovní strana, SPD. 

    Téma eura zarezonovalo českou společností po novoročním projevu prezidenta Petra Pavla, v němž vyzval politiky k činění konkrétních kroků vedoucích k přijetí společné evropské měny. 

    Video  Koalice SPOLU jde do Evropy spolu: Společná kandidátka do eurovoleb  - ČTK
    Video se připravuje ...

jajas ( 17. ledna 2024 10:18 )

Ty toho nevíš více­....Ho­flíč­ku..­... 🙂

jajas ( 17. ledna 2024 10:18 )

Když už nás opět čekají plakáty s kandidáty do eurovoleb, tak bych se přimlouval za to, abyVondru nenechali na plakátě samotného, protože při pohledu na něj, předpokládám v nadživotní velikosti, by mohl některým občanům způsobit noční můry popřípadě zhoršení zdravotního stavu....na to se prostě nedá koukat, zvláště, když bude "viset" na každém rohu.... 🙂 👎

Jirik-ta ( 16. ledna 2024 14:48 )

Jirik-ta ( 16. ledna 2024 14:48 )

to jsou všichni

Jirik-ta ( 16. ledna 2024 14:47 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa