Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Zaříznutý Kalousek, syn Pavlova přítele, lídryně Nerudová i návrat Zaorálka: Kandidátky eurovoleb 2024

  • Autor: Veronika Dlesková,ČTK - 
    9. 1. 2024
    06:20

    Blíží se volby do Evropského parlamentu a s tím jednotlivé strany a hnutí představují své kandidátní listiny. Zatímco u většiny subjektů je již jasné, kdo o europoslanecké křeslo zabojuje v čele kandidátek, u jiných jsou možní kandidáti i lídři prozatím předmětem spekulace. Volby proběhnou 7. a 8. června 2024. Kandidátka SPOLU bude bez Miroslava Kalouska (TOP 09), který odmítavé stanovisko komentoval naposledy v pondělí ve vysílání ČT. Že by po něm chystal vlastní stranu? To nepotvrdil. Na kandidátce však naopak nechybí třeba poslanec Ondřej Kolář (TOP 09), syn přítele prezidenta Pavla Petra Koláře. STAN vede do boje Danuše Nerudová, naopak u ANO ještě definitivně rozhodnuto není. Bude lídryní Klára Dostálová, nebo chystá Babišovo hnutí překvapení? O comeback se pak pokusí někdejší ministr zahraničí Lubomír Zaorálek v čele kandidátky SOCDEM.

  • 1.Dusno ve SPOLU

    Ve vládní koalici to začalo skřípat, když 12 krajských organizací TOP 09 podpořilo nominaci spoluzakladatele strany Miroslava Kalouska do boje o europarlament.

    To však zděsilo koaliční partnery TOP 09 - především pak ODS. Kalousek se na společnou kandidátku nedostal, vedení Topky tenhle záměr zhatilo. Na kandidátní listině nenajdeme ani současného europoslance za TOP 09 a bývalého předsedu strany Jiřího Pospíšila.

    Za TOP 09 Niedermayer i s Kolářem

    Jedničkou kandidátky SPOLU bude Alexandr Vondra (ODS), dvojkou pak další nynější europoslanec Luděk Niedermayer (TOP 09), což je samo o sobě pikantní, protože se tito čeští zástupci v Bruselu často názorově rozcházejí. Projevuje se to ostatně i v odlišném hlasování v samotném europarlamentu.

    Na kandidátku SPOLU se dostal i poslanec a místopředseda Výboru pro evropské záležitosti v PSP ČR Ondřej Kolář. Ten je nejen bývalým starostou Prahy 6 a také někdejším tajemníkem Karla Schwarzenberga v době, kdy dělal kníže předsedu právě Topce, ale je také otcem čtyř synů a synem Petra Koláře, přítele prezidenta Petra Pavla.

    Lidovci jako svou jedničku do eurovoleb posílají na kandidátku SPOLU europoslanece Tomáše Zdechovského.

    Politolog: Pro SPOLU je to jako loterie

    Ačkoliv se koalice spolu snažila sestavit kandidátní listinu tak, aby někteří z kandidátů měli své místo v europarlamentu „jisté“, podle politologa z Institutu politologických studií při Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy Miloše Brunclíka bude výsledek voleb záviset na tom, jaké kandidáty se voliči rozhodnou zakroužkovat. 

    „Ve volbách do Poslanecké sněmovny se ty strany (koalice Spolu, pozn. red.) výrazně neodlišovaly svým programem. Když se hovoří o evropských tématech, tak tam máte jako spíše euroskeptickou stranu ODS a naproti tomu například TOP 09 nebo lidovce, kteří jsou na tom úplně jinde,“ vysvětlil Brunclík pro Blesk. 

    „Takže euroskeptický volič koalice Spolu bude mít daleko větší tendenci kroužkovat třeba Alexandra Vondru. Nebo naopak ten, kdo věří v prospěšnost evropské integrace, tak nebude chtít například pana Vondru a bude chtít Luďka Niedermayera,“ pokračoval Brunclík. „Je to jako loterie. Bude to pro ně taková soutěž v kroužkování,“ dodal. 

  • 2.Kalousek neprošel

    Na kandidátní listinu TOP 09 se nedostal její spoluzakladatel a bývalý ministr financí Miroslav Kalousek. Sám přitom o křeslo v europarlamentu stál a jeho kandidaturu podpořilo i 12 krajských organizací strany. 

    „Já jsem chtěl kandidovat do Evropských voleb (…), moje strana to chtěla, 12 krajských organizací je drtivá většina. Nicméně došlo k nedorozumění, protože ty krajské organizace se domnívaly, že na ta vyjednaná místa na kandidátce si můžeme dát lidi zcela svobodně. Vedení mé strany pochopilo, že musí splnit nějaké domácí úkoly, které dostala od ODS, to jsou slova Alexandra Vondry. No tak si splnili domácí úkoly, takže já kandidovat nebudu,“ okomentoval situaci Kalousek v pondělním Interview ČT24. 

    Kalousek: Letos budou troje volby. Nebudu kandidovat ani jednou

    Co bude s Kalouskem dál? „A jestli budu v nějakých příštích volbách kandidovat, já vám dneska opravdu neřeknu, protože to nevím. To jediné, co vám můžu říct, je, že v letošním roce jsou troje volby a v nich nebudu kandidovat ani v jedněch,“ pokračoval bývalý předseda TOP 09.

    Vedle eurovoleb 2024 se letos budou konat i krajské volby a volby do třetiny Senátu. Kalousek však avizoval, že o křeslo v Senátu usilovat nechce.

    Po fiasku s pokusem dostat se na kandidátku SPOLU pro eurovolby a „zaříznutím“ v jeho vlastní straně se ve veřejném prostoru hovořilo o možnosti, že by Kalousek založil novou politickou stranu. To ale sám politik odmítnul. „Já jsem neudělal jediný krok pro založení politické strany,“ uvedl bývalý ministr financí ve vysílání ČT24.

    Jaké jsou další kroky bývalého vrcholného politika, tedy není jasné. A ani sám Kalousek je prozatím prozrazovat nechce. „Já jsem řadový člen TOP 09, to znamená zcela soukromá osoba, a soukromé osoby o svých případných politických ambicích nepřemýšlí veřejně (...) Já nemusím být v aktivní politice za každou cenu,“ uzavřel. 

    Miroslav Kalousek Miroslav Kalousek | Archiv Blesku

  • 3.Nejasnosti v ANO

    Hnutí ANO svou kandidátní listinu pro eurovolby doposud oficiálně nezveřejnilo. Všeobecně se ale předpokládá, že její lídryní by mohla být místopředsedkyně Sněmovny a bývalá ministryně pro místní rozvoj Klára DostálováPro ni se jako pro vhodnou adeptku vyjádřilo několik členů užšího vedení hnutí. 

    Definitivně jasno však není a u Babišova hnutí tak není vyloučeno ani překvapení. Další pozice kandidátky by mohli obsadit současní členové Poslanecké sněmovny Jaroslav Bžoch či Jaroslava Pokorná Jermanová. Na kandidátku by se měli dostat i současní europoslanci za hnutí ANO Martin Hlaváček, Ondřej Knotek a Ondřej Kovařík.

    S tím, že Dostálová je pro ANO vhodnou volbou do europarlamentu, souhlasí i Brunclík.Andreji Babišovi se po minulých volbách stalo, že se od něj spousta lidí, kteří tam byli zvoleni, distancovala. Paní Dostálová patří mezi ty nejvěrnější následovníky Andreje Babiše,“ uvedl Brunclík a pokračuje: „Andrej Babiš tam bude chtít mít spíše lidi, kteří budou hájit jeho a jeho linii. Ne jako paní Charanzová a další.“

    Politolog přitom naráží na fakt, že se s ANO ve zlém rozešly po Pavlu Teličkovi i současné europoslankyně Dita Charanzová a Martina Dlabajová, které již za ANO kandidovat nechtějí.

    Klára Dostálová (ANO) Klára Dostálová (ANO) | Blesk:Jakub Poláček

  • 4.Duo Nerudová a Farský

    Hnutí Starostové a nezávislí (STAN) by měli příští rok do voleb do Evropského parlamentu vést bývalá prezidentská kandidátka Danuše Nerudová a bývalý šéf poslanců hnutí Jan Farský

    STAN cílí na dvouciferný výsledek a zisk alespoň tří křesel. Kvůli možné spolupráci hnutí oslovilo TOP 09 i lidovce. „Ale neměli jsme žádnou reakci, že by si koalici dovedli představit,“ řekl Farský.

    Pirátům koalici nenabízeli s ohledem na jejich zkušenost ze společné kandidátky v posledních sněmovních volbách. Piráti tehdy kandidovali se STAN jako větší strana, ale kvůli kroužkování získali jen čtyři mandáty. STAN má 33 poslanců. „Těch bolestí, které jsme si navzájem vyslechli, je tolik, že představa, že by s námi šli na jednu kandidátku, je taková, že nesmyslné návrhy ani nevyřknu, aby nebyly zbytečně brány jako špatný vtip,“ uvedl Farský.

    Nerudová oznámila úmysl kandidovat za STAN s tím, že se chce postavit populismu a nabídnout mu alternativu. Starostové budou ve volbách kandidovat samostatně a listinu doplní o nezávislé osobnosti, které souzní s liberálními a proevropskými hodnotami, uvedlo hnutí v tiskové zprávě. Kandidátka ponese název Starostové a osobnosti pro Evropu.

    Lídři kandidátky STAN do eurovoleb: Danuše Nerudová a Jan Farský (31.8.2023) Lídři kandidátky STAN do eurovoleb: Danuše Nerudová a Jan Farský (31.8.2023) | Blesk:ROBERT KLEJCH / CNC Robert Klejch

  • 5.Piráti lídra nemění

    Lídrem pirátské kandidátky pro volby do Evropského parlamentu bude stejně jako v roce 2019 Marcel Kolaja, nynější první místopředseda strany a europoslanec.

    Kolaja byl do začátku loňského roku místopředsedou Evropského parlamentu, nyní zastává pozici kvestora. Má tak na starosti administrativu a finanční záležitosti spojené s chodem instituce. Kromě toho působí ve výboru pro vnitřní trh a ochranu spotřebitelů a ve výboru pro kulturu a vzdělávání.

    Kolaja chce v Evropském parlamentu navázat na práci v předchozím funkčním období a nadále usilovat o to, aby každý občan měl větší kontrolu nad svým životem on-line i offline, řekl po svém zvolení. „Budu hájit soukromí evropských občanů, to je pro mě jako piráta něco extrémně důležitého, něco, co Pirátská strana nese jako svůj prapor už od svého založení,“ poznamenal.

    Dvě ženy za Kolajou

    Druhé místo na kandidátní listině získala současná europoslankyně Markéta Gregorová. Za svoji hlavní prioritu označila soustředění se na nové technologie a umělou inteligenci a v tomto smyslu i na bezpečnost. Zkritizovala mimo jiné vládní ODS za to, že se nedokáže soustředit na výzvy, jako jsou dezinformace.

    Na třetím místě bude Zuzana Klusová, zastupitelka Moravskoslezského kraje. Čtyřkou se stal europoslanec Mikuláš Peksa, na páté pozici bude David František Wagner, Peksův poradce a vedoucí poslanecké kanceláře.

     

    Europoslanec Marcel Kolaja (Piráti) Europoslanec Marcel Kolaja (Piráti) | Facebook - M. Kolaja

  • 6.Mach za okamurovce

    Hnutí SPD se dohodlo na spolupráci v evropských volbách s Trikolorou. Spojení má zabránit propadávání hlasů. 

    Koalici povede bývalý šéf Svobodných a bývalý europoslanec Petr Mach. Druhé místo kandidátky obsadí europoslanec za SPD Ivan David. Trojkou se stala předsedkyně Trikolory Zuzana Majerová. Čelo kandidátky schválilo opoziční hnutí SPD na konferenci v Praze. 

    Bývalý europoslanec a předseda Svobodných Petr Mach Bývalý europoslanec a předseda Svobodných Petr Mach | Profimedia.cz

  • 7.Staronový Zaorálek

    Lídrem kandidátky Sociální demokracie do Evropského parlamentu bude bývalého šéf Sněmovny, ministr zahraničí a kultury Lubomír Zaorálek. Podle šéfa SOCDEM Michala Šmardy má kontakty po celé Evropě a v europarlamentu nebude tápat, jak hrozí u kandidátů dalších stran.

    Šmarda uvedl, že Česká republika nemá jinou perspektivu než evropskou. Volby do europarlamentu v příštím roce pokládá za začátek velké volební bitvy o návrat někdejší ČSSD na výsluní české politiky. Strana vloží do kampaně asi osm milionů korun. Další jména představí v polovině ledna.

    Zaorálek chce bránit „odtokovému systému“, kvůli kterému do zahraničí odchází z ČR 400 miliard korun ročně. „Pokud nebudeme v Evropě řešit tyto disproporce a nerovnosti, ohrozíme integrační proces,“ uvedl. Vinu na tom má podle něj i koruna, přechodu na euro se podle Zaorálka není třeba bát kvůli růstu cen, když ty jsou už nyní vyšší než u členů eurozóny.

    Chce se také zasadit o využívání peněz z emisních povolenek na pomoc domácnostem s cenami energií. Zelená dohoda pro Evropu (Green Deal) se bude muset korigovat, zároveň ale představuje obrovskou šanci pro ČR, míní.

    Video  Exministr Zaorálek chce do Bruselu: Fialova vláda lapá po dechu, chudým bere a bohatým dává  - ČTK/Blesk Zprávy
    Video se připravuje ...

  • 8.Konečná obhajuje, na scéně třetí Okamura i Diviš

    Komunisté chtějí ve volbách do Evropského parlamentu (EP) postupovat v koalici s dalšími levicovými stranami. Za subjekt Stačilo!, který se hlásí také k vlastenectví, bude vedle dosavadní europoslankyně a šéfky KSČM Kateřiny Konečnékandidovat příští rok do EP například advokát zaměřený na zdravotní právo Ondřej Dostál. 

    Kateřina KOnečná (KSČM) Kateřina KOnečná (KSČM) | Blesk - Alexandr Malachovský

    Nejedlá i Osamu Okamura za Zelené

    Kandidátku Zelených povede Johanna Nejedlová - zakladatelka neziskové organizace Konsent, která se zabývá problematikou prevence sexuálního obtěžování a násilí. Zelení by chtěli mít v europarlamentu alespoň dva poslance.

    Nejedlová uvedla, že v posledním desetiletí pracuje v Česku na prosazování rovnoprávnosti a respektu. „Cítím ale, že skutečně důležitou změnu lze zajistit jen v evropském měřítku. Český populismus nesmí přehlušit skutečně důležitá témata - rovnost, lidská práva a planetu obyvatelnou i za mnoho let,“ prohlásila ředitelka Konsentu.

    Na druhém místě kandidátní listiny bude ekologický aktivista a jeden z iniciátorů studentských stávek za klima v Česku Petr Doubravský. Na kandidátce nechybí ani architekt Osamu Okamura, po Tomiovi a Hayatovi Okamurovi další z rodiny, kdo se snaží politicky prosadit.

    Johanna Nejedlová z organizace Konsent Johanna Nejedlová z organizace Konsent | Blesk:Jakub Poláček

    Diviš za Svobodné

    Kandidátku Svobodných povede předseda strany Libor Vondráček, její trojkou se pak stal prezidentský kandidát Karel Diviš. Senátor Václav Láska informoval o tom, že do eurovoleb půjde hnutí SEN21 spolu se stranou Volt. „Třeba vás překvapíme,“ dodal.

    Kandidát na prezidenta Karel Diviš Kandidát na prezidenta Karel Diviš | ČTK / Vondrouš Roman

UFO1 ( 12. ledna 2024 23:52 )

👍 👍 👍 👍 👍

dostojevskij ( 9. ledna 2024 16:16 )

SOUHLAS!!!

dostojevskij ( 9. ledna 2024 16:15 )

Ale ono není koho volit!!!!! Koho bezpečně znáte?????

amerlock ( 9. ledna 2024 16:14 )

Klientelizmus a rodinkářství v nejvyšších patrech politiků!
Kolářův syn leda tak do brusele! 👎

amerlock ( 9. ledna 2024 16:12 )

👍 👍 👍

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa