Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Rusko se snaží naverbovat uprchlíky ze Sýrie. Slíbí jim peníze, pak je nutí podepisovat smlouvy

Autor: DVL, swp - 
6. února 2024
10:09

Podle vyšetřování ruských liberálních novin Novaja Gazeta se Rusové snaží naverbovat uprchlíky ze zemí Blízkého východu a Afriky. Používají k tomu různé klamavé metody, kdy jim například slíbí peníze za hlídání diamantových dolů a muži pak podepisují smlouvy v ruštině, kterým nerozumí. Nakonec zjistí, že ve skutečnosti podepsali smlouvy s ruským ministerstvem obrany. Informovalo o tom ruské zpravodajství Meduza.

Podle ruských opozičních novin Novaja gazeta nutí ruské úřady uprchlíky ze zemí Blízkého východu a Afriky, aby bojovali ve válce na Ukrajině. Údajně se to děje tak, že migranty oklamou s pomocí stejných prostředníků, kteří jim v posledních letech pomohli poslat další uprchlíky do zemí EU přes Rusko a Bělorusko. Často jsou tito prostředníci ze stejných zemí jako samotní uprchlíci.

Noviny mají k dispozici příběhy několika uprchlíků ze Sýrie, kteří cestovali do Ruska na studentská a turistická víza v naději, že se nakonec přestěhují do Evropy. Dva z nich, muži jménem Samir a Mohammed, zaplatili několik tisíc dolarů za cestu do Ruska. Dvakrát se pokusili dostat do Evropské unie, poprvé do Polska přes Bělorusko a podruhé do Finska z Ruska. Ani jeden pokus jim nevyšel. 

Na konci roku 2023 však Mohammed uskutečnil ještě jeden pokus dostat se přes hranice do Polska. Samir mezitím odjel do Jekatěrinburgu, kde si chtěl prodloužit své studentské vízum. Nicméně korespondent novin Wadih El-Hayek, který oba muže ubytoval, o nich od té doby nic neslyšel.

Něco podepsali, ale nevěděli co

Od svých hostů se ale dozvěděl o příbězích dalších dvou Syřanů, kteří vstoupili do Ruska na turistická víza. Když jim vypršelo povolení k pobytu, byli zatčeni v Pskově. Úřady jim pak daly na výběr, buď mohli strávit měsíce v záchytném středisku a poté být deportováni do Sýrie, nebo mohli podepsat smlouvy s ruským ministerstvem obrany a získat finanční kompenzaci a ruské občanství. Mužům bylo slíbeno, že budou sloužit jako lékaři, ne vojáci, a že nebudou muset používat zbraně. Syřané souhlasili.

„Myslím, že v tom má prsty arabština, protože má jen jedno slovo pro lékaře i lékárníka. A tito Arabové byli lékárníci. Nevím, jak mohli být užiteční jako terénní lékaři. Ale když dorazili do výcvikového tábora, rychle si to rozmysleli,“ napsal korespondent novin Novaja gazeta.

Syřané řekli El-Hayekovi ve videohovoru, že v současné době čekají na své procesy a deportace: „Dnes to byli Somálci, kdo šel před soud! Jejich situace byla stejná jako naše, kdy něco podepsali, aniž by pochopili, co to bylo. A pak se jim řekne, že jdou do armády. Ale oni nechtějí! Byli tedy odsouzeni k deportaci. Budeme také odsouzeni, ale nevíme kdy, čekáme na náš soud. Ale zatím jsme v pohodě. Máme vše, co potřebujeme. Nesmíme používat telefony, ale někdy nám to dovolí."

Slíbili, že je nikdo nikam nepošle

Kromě toho se na syrských a ruských telegramových kanálech šíří videa, která ukazují muže z Egypta, Sýrie, Somálska a Indie ve vojenských uniformách spolu s fotografiemi ruských pasů, které byly mužům údajně vydány. V jednom z klipů řekl člověk za kamerou, že Syřané na videu dostali ruské občanství za pouhých pět dní. Muži pak děkují někomu jménem „doktor Akram“ za jejich pasy.

El-Hayek řekl, že všechny ruské pasy vydané Syřanům, které viděl, byly vydány v Jakutsku. „Řekli nám, že Jakutsko je velké a je tam velmi málo lidí. Řekli, že tam zůstaneme v posádkové službě a že nás nikdo nikam nepošle,“ řekli korespondentovi někteří muži.

Ruské noviny identifikovaly muže odpovědného za nábor Syřanů jako Wassima al-Dimashqie, taktéž Syřana, který dříve pracoval jako náborář pro Wagnerovu skupinu. Láká Syřany do Ruska tím, že jim nabízí práci při hlídání zlatých a diamantových dolů v Jakutsku a slibuje jim platy kolem 2000 dolarů měsíčně (v přepočtu přibližně 46 220 Kč, pozn. redakce). Poslední skupinu, kterou poslal, tvořilo 40 lidí. Al-Dimashqi podle vyšetřování novin dostane kolem 337 dolarů za každou osobu (v přepočtu přibližně 7 788 Kč), kterou naverbuje.

„Prodal do armády"

Po příjezdu do Moskvy se s rekruty údajně setká další Syřan jménem Akram Dib Tarraf. Podle Novaja Gazeta dostává 320 000 rublů (v přepočtu přibližně 81 810 Kč) za každou osobu, která podepíše smlouvu s ministerstvem obrany, i když není jasné, kdo ho platí.

Z Moskvy jsou syrští rekruti posláni do Jakutska, kde jsou rozděleni do dvou skupin. Jedna ze skupin je poslána na jih do města Ulan-Ude na profesionální vojenský výcvik, zatímco ostatní jsou posláni do polního tábora v západním Rusku, kde jsou vycvičeni jako pěšáci. Přestože nemluví rusky, dostávají muži smlouvy, které podepisují v ruštině, a poté jim jsou vystavovány ruské pasy.

El-Hayek obdržel od svých zdrojů dvě zvukové nahrávky. Toto o nich napsal ve svém článku: „Náborář mluví velmi klidným hlasem o Jakutsku a o tom, jak je rozsáhlé a bohaté na nerostné zdroje. Opakovaně zdůrazňuje, že Syřany zvou jakutské úřady, protože region má málo obyvatel. Mnohem dramatičtěji zní zpráva od muže z výcviku. S lámavým hlasem pláče a říká, že jim bylo řečeno, že budou hlídat zlaté doly, ale že je Wassim al-Dimashqi ve skutečnosti prodal do armády."

17:30
Dnes

OBRAZEM: Život v Borodyance se stal kvůli válce obtížnějším, městečko poblíž Kyjeva se ale začíná zase dávat dohromady. 

Válka na Ukrajině: Život v Borodyance (27.4.2024) Válka na Ukrajině: Život v Borodyance (27.4.2024)
16:42
Dnes

„Austrálie připravuje nový balíček pomoci ve výši 100 milionů dolarů pro Ukrajinu. Polovina prostředků bude použita na systémy protiraketové obrany. Více než 30 milionů dolarů na bezpilotní letouny v rámci koalice proti dronům,“ avizuje a děkuje ukrajinský premiér Denys Šmyhal.

16:04
Dnes

Americké tajné služby dospěly k závěru, že ruský prezident Vladimir Putin pravděpodobně přímo nenařídil zabít předáka ruské opozice Alexeje Navalného. Uvedl to dnes americký deník The Wall Street Journal. 

Deník s odvoláním na nejmenované osoby obeznámené s případem píše, že americké tajné služby se kloní k názoru, že Putin zřejmě nenařídil Navalného zabít. Podle něj na tom panuje široká shoda uvnitř zpravodajské komunity, včetně americké Ústřední zpravodajské služby (CIA).

Washington však podle deníku nezbavuje hlavu ruského státu celkové odpovědnosti za Navalného smrt vzhledem k tomu, že opozičník byl léta terčem útoků ruských úřadů a byl uvězněn na základě obvinění, která Západ označil za politicky motivovaná. V roce 2020 byl navíc otráven nervově paralytickou látkou. Kreml popírá, že by se na otravě z roku 2020 podílel stát.

Zobrazit celý online

Video  Ruská invaze na Ukrajinu. Jak to celé začalo?  - Videohub
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa