Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Peklo v Bruselu! Naštvaní zemědělci před sídlem EU zapalovali ohně a střetli se s policií

Aktualizováno -
1. února 2024
19:11
Autor: ČTK, Mii - 
1. února 2024
17:58

Stovky traktorů dnes zablokovaly dopravu v centru Bruselu. Protestující zemědělci se shromáždili zejména nedaleko budovy Evropského parlamentu, kde zapálili pneumatiky. 

Podle policejního mluvčího, kterého citovala agentura AFP, se v bruselských ulicích, zejména kolem náměstí Luxembourg, nacházelo přes tisíc traktorů či jiných zemědělských strojů. Pro některé delegace tak bylo složitější se na jednání Evropské rady dostat. Traktory zaparkovaly i před budovou Stálého zastoupení ČR při EU, které sídlí nedaleko Evropského parlamentu.

„V noci na dnešek byla ulice Caroly, kde sídlí Stálé zastoupení, zablokována zaparkovanými traktory v rámci probíhající stávky zemědělců. Situace podobného charakteru nejsou neobvyklé, a proto z hlediska průběhu Evropské rady, která navíc zasedá v jiné části města, nedošlo k žádným komplikacím,“ sdělila mluvčí stálého zastoupení Alice Krutilová. „Přístupnost pro zaměstnance stálého zastoupení je aktuální pouze pěší, věcně však chod úřadu není narušen,“ dodala.

Většina farmářů jsou mladí Belgičané z jihu země, z oblastí Seneffe či Tournai, mezi zemědělci jsou ale i jejich kolegové ze zahraničí, například z Itálie, napsal list The Brussels Times. Farmáři doufají, že představitelé unijních zemí vyslyší jejich volání po snížení regulace a přísnější kontrole dovozu, které podle zemědělců zhoršují jejich živobytí.

Proč zemědělci protestují

Protesty evropských zemědělců, které začaly už loni, se postupně rozšířily z východní části Evropské unie na západ. Farmáře trápí drahé úvěry, tlak na ceny, výkyvy počasí a také levný dovoz, hlavně z Ukrajiny. Stěžují si ale i na přílišnou regulaci. 

I když razance protestů mohla evropské politiky zaskočit, nespokojenost už doutnala delší dobu a bylo jen otázkou času, kdy přeskočí jiskra a protesty vzplanou v plné síle, napsal bruselský server Politico. Na zemědělce podle něj doléhá i vliv maloobchodních firem a podniků z agrochemického sektoru, tedy zejména výrobci hnojiv.

V Evropské unii platí společná zemědělská politika, která funguje na systému dotací a která mimo jiné bere v úvahu odlišnosti mezi východem a západem Unie, včetně rozdílů v cenách a v odměňování. V poslední době na zemědělce především na východním křídle Unie doléhá i negativní vliv levného dovozu z Ukrajiny. Té dala Evropská komise (EK) v roce 2022 výjimku z cel, aby jí pomohla mírnit dopady ruské vojenské invaze na ekonomiku. Tento týden EK výjimku prodloužila o další rok, a to do června 2025.

Jako první vyjeli do ulic polští zemědělci, kteří už loni na jaře začali blokovat hraniční přechody s Ukrajinou. Protesty se ale postupně rozšířily i do dalších zemí, jako je Německo a Francie. A i když důvody k nespokojenosti se v jednotlivých zemích liší, vysoké náklady a klesající příjmy zemědělci zmiňují prakticky všude.

Macron: EU potřebuje mechanismus, který zaručí spravedlivé ceny

Evropský zemědělský sektor čelí velké krizi a potřebuje „hluboce“ změnit svá pravidla, řekl po skončení summitu EU v Bruselu francouzský prezident Emmanuel Macron. Podle něj potřebuje Evropská unie společný mechanismus, jenž zaručí spravedlivé ceny, které mají velké potravinářské společnosti platit producentům, tedy farmářům.

Belgický premiér Alexandr De Croo se dnes společně s nizozemským premiérem Markem Ruttem a šéfkou Evropské komise Ursulou von der Leyenovou  setkali se zástupci organizací, které v belgické metropoli protestují. Na sociální síti X to potvrdil mluvčí belgické vlády Barend Leyts.

Záběry ze schůzky pak zveřejnila šéfka Evropské komise. „Nasloucháme evropským farmářům. Mohou počítat s evropskou podporou,“ uvedla na sociální síti X s tím, že společně s belgickým předsednictvím budou pracovat na snižování administrativní zátěže, na kterou si farmáři stěžují.

Fiala: Evropským lídrům to není jedno

„My jsme si všichni vědomi toho, že tyto protesty se odehrávají nejen tady v Bruselu, ale i v řadě zemí EU a je to něco, co nemůžeme ignorovat. Musíme si všímat, jaké jsou argumenty farmářů a musíme něco změnit,“ uvedl k protestům zemědělců český premiér Petr Fiala. Podle něj je určitě správné, že se Evropská komise pokouší zapojit reprezentanty farmářů do diskuze o dalším směřování zemědělské politiky EU. Důležité ale rovněž je, abychom „dokázali do budoucna sladit podmínky, které mají naši farmáři, s podmínkami, které mají zemědělci ve světě“. Evropské zemědělství musí být konkurenceschopné, ale zároveň nesmí být přeregulované, dodal Fiala. „Dnešek ukázal, že to lídrům evropských zemí není jedno. A zdaleka se to netýká jen dovozu z Ukrajiny, ten problém je hlubší a musíme se jím zabývat,“ dodal český premiér.

Jan Reichardt ( 5. února 2024 23:47 )

Až vám zapálí auto, to budete teprve jásat, jak to vládě nandali.

Miloslav Podhola ( 2. února 2024 13:40 )

15.února vyjdou do ulic i naši zemědělci, aby řekli vládě, co si oní mysli!

Jirka Cvrk ( 1. února 2024 18:41 )

Smůla hoši, těch vašich 50 miliard éček dotací už pluje na Ukrajinu, prý na platy vojáků a úředníků......o obyčejných lidech nic.....takže asi tak.😠

Zobrazit celou diskusi