Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Evropská reakce na protesty zemědělců: Z Ukrajiny se bude dovážet méně produktů

Autor: ČTK - 
31. ledna 2024
13:03

Evropská komise (EK) navrhla opatření na částečné omezení dovozu zemědělských produktů z Ukrajiny a větší flexibilitu u pravidel týkajících se nevyužité půdy. Navrhuje také prodloužit pozastavení dovozních cel na ukrajinský vývoz o další rok, respektive do června 2025. Komise to dnes uvedla v tiskové zprávě. Řada zemí EU v čele s Francií se v poslední době potýká s protesty svých zemědělců a podle agentury Reuters má komise teď snahu rozzlobené farmáře uklidnit.

Dovozní cla a kvóty na ukrajinský vývoz byly původně přerušeny v roce 2022 s cílem podpořit ukrajinskou ekonomiku po ruské vojenské invazi. Komise uvedla, že prodloužení jejího opatření je v souladu se závazky EU podporovat Ukrajinu tak dlouho, jak to bude potřeba. Současně ale EK uvedla, že chce posílit ochranu u citlivých zemědělských produktů.

Vzhledem k výraznému nárůstu dovozu některých zemědělských produktů z Ukrajiny do EU v letech 2022 a 2023 se EK rozhodla posílit ochranný mechanismus. U nejcitlivějších produktů, kterými jsou drůbež, vejce a cukr, bude zavedena nouzová brzda. Jejím cílem je stabilizovat dovoz na průměrném objemu dovozu v minulých dvou letech. Pokud dovoz těchto produktů uvedený objem překročí, budou znovu zavedena cla.

Návrh nyní posoudí Evropský parlament a Rada Evropské unie. Platnost současných opatření v obchodu s Ukrajinou má skončit 5. června.

Výjimka pro zemědělce v EU?

Evropská komise také navrhuje, aby zemědělci v EU letos mohli využívat výjimku z pravidel společné zemědělské politiky, která jim ukládají povinnost udržovat určité plochy neobdělávané. Návrh byl zaslán členským státům a představuje první konkrétní politickou reakci na obavy zemědělců týkající se jejich příjmů.

Aby mohli zemědělci využívat podporu v rámci společné zemědělské politiky, musejí dodržovat soubor norem označovaných jako GAEC, který mimo jiné vyžaduje, aby část půdy v určitém období byla nevyžívána. Tento postup se tradičně využívá k obnově půdních živin a ke zlepšení jejich kvality, umožňuje půdě regenerovat se a nabrat novou sílu po intenzivním pěstování. Od této povinnosti jsou obvykle osvobozeny podniky s méně než deseti hektary orné půdy. Rozhodnutí EK umožňuje, aby od této povinnost byli osvobozeni všichni zemědělci. Pokud nyní tuto podmínku nesplní, nárok na platby z EU jim zůstane.

Video  Řehka: U války s Ruskem bychom byli od první vteřiny  - ČTK/Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa