Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Vzkaz Zelenskému: Ukrajina může vyvážet obilí přes Polsko tam, kam potřebuje, mírní Duda emoce

Autor: ČTK - 
24. září 2023
18:11

Ukrajina může vyvážet své obilí přes polské území do dalších států, ve kterých je ho potřeba. Řekl to dnes v rozhovoru s televizí TVP 1 polský prezident Andrzej Duda. Zároveň podpořil rozhodnutí polské vlády prodloužit zákaz dovozu obilí z Ukrajiny na polský trh. Toto rozhodnutí vedlo Ukrajinu k podání stížnosti u Světové obchodní organizace (WTO) a ve vztazích mezi Varšavou a Kyjevem způsobilo značné napětí.

Polsko se rozhodlo prodloužit embargo na dovoz ukrajinského obilí i poté, co tento zákaz Evropská komise neprodloužila na unijní úrovni po 15. září. Rozhodnutí komise podle Dudy vytvořilo „obrovský problém“. Podle něj se vláda premiéra Mateusze Morawieckého správně zachovala, když zákaz prodloužila na národní úrovni.

Podle Dudy však mohl vzniknout dojem, že Varšava vůbec neumožňuje vstup ukrajinského obilí na své území. To však podle polského prezidenta není pravda, protože Polsko připravilo speciální tranzitní koridory, aby bylo možné obilí dovézt do chudších zemí v Africe a Asii, které dodávky z Ukrajiny potřebují.

„A to se také celou dobu děje,“ uvedl Duda. Podle něj se tak zákaz týká jen prodeje ukrajinských produktů na polském trhu. „Naprosto věřím, že je zapotřebí udělat vše, aby byl tranzit co nejvyšší,“ řekl Duda.

Podle stanice Euronews unijní zákaz rovněž počítal s možností tranzitu ukrajinského obilí přes členské země.

Prodloužení zákazu dovozu ukrajinského obilí ze strany Polska, Slovenska a Maďarska vyvolal ostrou reakci Kyjeva, který podal stížnost na trojici zemí u WTO. Zákaz také nepřímo kritizoval ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve svém proslovu na Valném shromáždění OSN. V reakci na Zelenského projev polský premiér Morawiecki vyzval ukrajinského prezidenta, aby neurážel Poláky.

Polsko v polovině října čekají klíčové parlamentní volby a národně-konzervativní vláda se snaží udržet si hlasy venkova, jehož obyvatelé v minulosti volili právě převážně vládnoucí Právo a spravedlnost (PiS). Podle analytiků je tvrdší rétorika PiS vůči Ukrajině reakcí na rostoucí popularitu krajně pravicové strany Konfederace.

Zelenskyj se v sobotu při zpáteční cestě z Kanady a USA zastavil v Polsku. S politiky nejednal, ale uvedl, že děkuje Polsku za „neocenitelnou pomoc a solidaritu, která pomáhá bránit svobodu celé Evropy“.

12:50
Dnes

Ruské ropné společnosti v dubnu meziročně snížily produkci pohonných hmot v důsledku ukrajinských útoků na ruské rafinerie. S odvoláním na své zdroje o tom dnes informoval ruský list Kommersant. Dodávky na ruský trh to ale neovlivnilo, v dubnu se podle listu dokonce zvýšily.

Produkce vysokooktanového benzinu se v období od 1. do 23. dubna meziročně snížila o 0,8 procenta na 2,57 milionu tun. Od začátku roku vykazuje pokles o 0,6 procenta na 13,08 milionu tun. Produkce nafty se pak za stejné období meziročně snížila o 2,8 procenta na 5,06 milionu. Od začátku roku vykazuje pokles o 1,5 procenta na 25,96 milionu tun.

12:14
Dnes

„Aktuálně neexistují žádné předpoklady pro jednání, protože všichni dobře znají stanovisko Ukrajiny neakceptovat jakékoliv rozhovory. Proto speciální vojenská operace pokračuje,“ řekl Putinův mluvčí Dmitrij Peskov. Připomněl, že Rusové a Ukrajinci při jednáních v Istanbulu už před dvěma lety dohodli mírovou smlouvu. Dokument byl podle něj fakticky parafován, ale Kyjev odmítl smlouvu dotáhnout do konce kvůli „přímému nátlaku Londýna“.

Mluvčí Kremlu dal před dvěma týdny najevo, že případná jednání o míru s Ukrajinou by musela přihlížet k tomu, že Rusko za této války připojilo ke svému území další čtyři ukrajinské oblasti, po poloostrově Krym anektovaném už před deseti lety. I tehdy mluvčí ruského prezidenta před novináři připustil, že necítí žádnou ochotu Kyjeva jednat s Moskvou.

11:15
Dnes

Ve Lvovské oblasti na západě Ukrajiny ruské střely zasáhly dva objekty kritické energetické infrastruktury, ve kterých vypukl požár, uvedl list Ukrajinska pravda s odvoláním na regionální úřady. Útok si podle nich nevyžádal mrtvé ani zraněné, ani nepoškodil bytový fond. Odpojení od sítě zatím není nutné, ale oblastní správa žádá občany, aby v době mezi 19:00 a 22:00 (18:00 až 21:00 SELČ) nezapínali přístroje s velkým odběrem elektřiny.

Ruské rakety mířily na energetické objekty i v Dněpropetrovské a Ivano-Frankivské oblasti, uvedl s odkazem na ministra energetiky Hermana Haluščenka server RBK-Ukrajina. „Je poškozeno zařízení. Na jednom z objektů byl zraněn náčelník směny,“ řekl ministr.

Rusové útočili na čtyři tepelné elektrárny společnosti DTEK, které vážně poškodili, dodal server s odvoláním na prohlášení společnosti. Energetici pracují na odstranění škod. Od začátku války to byl podle tvrzení Ukrajinců už 170. útok na elektrárny DTEK. Terčem se stala i plynárenská zařízení, nikdo ale nebyl zraněn, útok ani nenarušil poskytování služeb odběratelům. Škody se odstraňují, uvedla plynárenská společnost Naftohaz.

Zobrazit celý online

Video  Fiala popsal, proč ČR pomáhá Ukrajině. Odmítl, že by to bylo na úkor občanů  - Jakub Kopřiva, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa