Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Polský prezident Duda: Ukrajina se musí stát členem NATO. Za války to ale nebude

Autor: ČTK, swp - 
11. července 2023
09:07

Polsko si přeje co nejrychlejší začlenění Ukrajiny do Severoatlantické aliance, do konce války s Ruskem se tak ale nestane a na začínajícím summitu NATO ve Vilniusu formální pozvánku Kyjev nedostane. V dnes zveřejněném rozhovoru s německým deníkem Bild to prohlásil polský prezident Andrzej Duda. Řekl také, že v případě klidu zbraní by mohli na Ukrajině působit polští vojáci v rámci mírové mise NATO.

O tom, že by se Ukrajina měla stát součástí aliance, má Duda jasno. „Je v zájmu Polska, aby Ukrajina vstoupila do NATO co možná nejrychleji,“ řekl polský prezident, podle kterého má ukrajinská armáda mnoho zkušeností. „Takové rozhodnutí ale na summitu nepadne,“ poznamenal s tím, že je třeba počkat na konec války.

Duda řekl, že obavám Německa a dalších zemí rozumí. „Pokud by Ukrajina dnes během války byla přijata do NATO, pak by hned požadovala aktivaci článku pět,“ uvedl s odkazem na klíčový bod alianční smlouvy o kolektivní obraně, který útok na jednoho člena považuje za útok proti všem. „Pak by musely ostatní spojenecké státy pomoci Ukrajině se bránit. To by vedlo k válce,“ uvedl.

Duda rovněž hovořil o možné mírové misi polských vojáků na Ukrajině, pokud se Kyjev rozhodne pro mírové rozhovory s Ruskem a pokud bude nasazení západních vojáků dohodnuto. „Pokud to bude rozhodnutí NATO, tak my jako odpovědný člen tomuto rozhodnutí vyhovíme,“ řekl.

K dalšímu vývoji v Rusku a k osudu ruského prezidenta Vladimira Putina po krátké vzpouře šéfa žoldnéřské Wagnerovy soukromé společnosti Jevgenije Prigožina řekl Duda, že možnosti jsou otevřené. „Možné je všechno, tohle je Rusko,“ uvedl s tím, že v zemi jsou různé síly, které se navzájem drží pod kontrolou.

Duda také prohlásil, že čistě z lidského pohledu je mu líto obyčejných ruských vojáků, které Putin posílá na frontu se špatným vybavením, jasným agresorem je ale Rusko. „Rusko bezdůvodně napadlo Ukrajinu. Rusko chce jednoduše dobýt území a podřídit si Ukrajinu. To nesmíme připustit, musí se to zastavit,“ dodal.

9:41
Dnes

Za poslední den ztratil protivník 1096 lidí, 11 tanků, 20 obrněných vozidel, 22 dronů a další, informuje generální štáb Ozbrojených sil Ukrajiny v ranním hlášení. Čísla nelze nezávisle ověřit.

08:37
Dnes

Ruské ostřelování téměř dvou desítek obcí v Chersonské oblasti a také samotného Chersonu si vyžádalo tři zraněné, uvedl na Telegramu šéf oblastní správy Oleksandr Prokudin. Ruská armáda zasáhla obytné čtvrti, konkrétně poškodila dvě výškové budovy, osm soukromých domů, vysokoškolské zařízení a objekt kritické energetické infrastruktury.

07:45
Dnes

Ruský dronový útok v noci na dnešek těžce poškodil hotel v jihoukrajinském městě Mykolajivu, oznámil na sociální síti šéf správy stejnojmenné oblasti Vitalij Kim. Rekreační objekt začal hořet, zprávy o zraněných či obětech nyní nejsou. Podle ruských médií okupační síly v Mykolajivu zasáhly loděnici a hotel, kde byli ubytováni "britští žoldnéři".

Zobrazit celý online

Video se připravuje ...
Další videa