Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Kdo místo Jourové? Adepta na eurokomisaře budou vybírat se STAN i Piráti, tvrdí Richterová

Autor: ČTK - 
24. září 2023
14:18

Budoucího českého eurokomisaře mají navrhnout Piráti se Starosty a nezávislými (STAN), řekla v pořadu Partie Terezie Tománkové v televizi CNN Prima News místopředsedkyně Sněmovny Olga Richterová (Piráti). Premiér Petr Fiala (ODS) podle ní tuto dohodu jasně potvrdil. Souhlasil s ní také místopředseda občanských demokratů a europoslanec Alexandr Vondra, nejde ale podle něj o bianco šek.

Deník Právo tento týden uvedl, že hnutí STAN se na základě dohod z období při sestavování kabinetu domnívá, že návrh na eurokomisaře stanovuje samo. Podle Pirátů je ale dohoda na tom, že zástupce v Evropské komisi mají navrhnout společně.

„Pan premiér Petr Fiala jasně potvrdil, že to je o nominaci volební koalice Piráti a STAN,“ řekla Richterová. Tyto dva subjekty společně kandidovaly ve sněmovních volbách před dvěma lety.

Piráti také minulý týden na svém internetovém fóru zahájili volbu kandidáta do Evropské komise. Návrhy mohou podávat do 1. října, nominanti budou mít na rozmyšlenou další dva týdny, následně se uskuteční dvoukolová volba. O funkci se může ucházet každý člen nebo registrovaný příznivec strany.

Vondra: Zásadní je silné portfolio

Vondra poznamenal, že i podle jeho informací od předsedy vlády mají právo nominovat kandidáta obě strany. Návrhem se následně bude zabývat vláda.

Podle místopředsedy ODS je zásadní, aby Česko získalo silné portfolio. Bylo by tomu tak poprvé, míní. Portfolio by podle něj mělo být v souladu s českými zájmy a týkat se ekonomiky, energetiky či například diplomacie.

Náhrada za Jourovou

Kdo v unijní exekutivě nahradí Věru Jourovou, bude zřejmé po volbách do Evropského parlamentu na jaře příštího roku. Jourová zastupuje Česko v EK od roku 2014, v nynější komisi Ursuly von der Leyenové je místopředsedkyní.

Je eurokomisařkou pro hodnoty a transparentnost, nově se ale zabývá i řízením a koordinací programu Evropa připravená na digitální věk. Má totiž nově na starosti část portfolia po evropské komisařce pro hospodářskou soutěž Margrethe Vestagerové, jež chce kandidovat na funkci prezidentky Evropské investiční banky (EIB) a vzala si neplacené volno.

V minulosti byli českými komisaři Pavel Telička, Vladimír Špidla a Štefan Füle.

jajas ( 25. září 2023 19:01 )

Asi tak nějak.....

jajas ( 25. září 2023 19:01 )

To jo, uvidíme, koho tam "uklidí" pětikolka za "odměnu".

jajas ( 25. září 2023 19:00 )

Děláš, jakože její nástupce bude lepší....češi tam jsou jen do počtu.....a vždy budou.

jajas ( 24. září 2023 21:54 )

Například?

jajas ( 24. září 2023 21:01 )

Tak bude změna..bude tam za nekřesťanské peníze sedět jiný "joura"....kterého si tam nikdo ani nevšimne. Jestli si tady někdo myslí, že tam čech jako euokomisař něco zmůže, tak je mimoň....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa