„Stal se z něj pravidelný stěžovatel. Lze říci, že vedení fakulty o jeho negativních reakcích vědělo,“ řekl zdroj.     

V sobotu se muž ozbrojený pistolí vydal na fakultu na Den otevřených dveří. Uvnitř při přednášce v aule mezi dvěma stovkami přítomných se choval nestandardně.

„Pokřikoval, byl fakt divný. Pokud přišel na akademickou půdu s pistolí, patří do péče psychiatra,“ svěřila se jedna ze studentek, která na akci pozvala rodiče.

Děkanka: Nebyl úplně v pořádku

Kverulanta zaregistrovala v sále i děkanka Simona Koryčánková. Neprodleně se obrátila na brněnskou městskou policii. Hlídka dorazila během několika minut.

„Identifikovala jsem osobu, která se chovala nestandardně. Byly tam nekoherentní pohyby, neklidné pohyby, rychlé pohyby rukama. Celou situaci jsem vyhodnotila tak, že ten člověk není úplně v pořádku," popsala situaci Koryčánková.

Video
Video se připravuje ...

Hlídka strážníků vyvedla podezřelého mladíka z pedagogické fakulty Městská policie Brno

Mladík se zasahujícím strážníkům nevzpouzel a a přiznal, že má pod oděvem legálně drženou zbraň. Lustrací se přišlo na to, že je majitelem celkem sedmi zbraní. Jeho zdravotní stav nyní posuzuje lékař.

Obezřetnost je na místě

„Po prosincových tragických událostech na pražské filozofické fakultě jsme všichni obezřetnější a ostražitější, a tak jsme na základě tohoto nestandardního chování okamžitě přivolali městskou policii, která zmíněného muže zajistila,“ dodala děkanka a poděkovala policistům za rychlý zásah. Vnášení zbraní je přitom do univerzitních prostor zakázáno, pamatují na to vnitřní předpisy univerzity.

Bez ohledu na sobotní incident zahájila Masarykova univerzita ve spolupráci s policií školení svých zaměstnanců, jak v krizových situacích postupovat. Studenti je podstoupí po návratu do učeben v průběhu února.

Informace pro zásahové karty

Policii jsou také předávány podklady pro tzv. zásahové karty, ze kterých bude zřejmé, kolika areály a budovami Masarykova univerzita disponuje, kolik má každá budova pater a vstupů, aby případný zásah mohl být co nejrychlejší a nejefektivnější.

Připravujeme i školení dalších univerzitních pracovníků, aby relevantními informacemi disponovali také odpovědní lidé na všech fakultách a dalších univerzitních součástech. Současně se diskutuje i forma a obsah doporučujících informací pro studenty. Jsme v kontaktu i s dalšími bezpečnostními experty, kteří se specializují na krizové situace,“ upozornil mluvčí univerzity Radim Sajbot.

Fotogalerie
11 fotografií