Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

„Teď už můžu zemřít.“ Pavel splnil přání nemocnému vojákovi: Návštěva pár týdnů před smrtí

Autor: ula - 
28. ledna 2024
19:05

S Jindřichem Láskou se život příliš nemazlil. Bývalý voják utekl za komunismu z Československa a přidal se k cizinecké legii. Působil v Izraeli, Pásmu Gazy i ve Rwandě během genocidy. V průběhu let přišel o ženu i své dvě děti. Prodělal dvě mrtvice, onemocněl rakovinou a skončil na ulici. Ještě před smrtí se mu ovšem splnil díky nadačnímu fondu Úsměv nejen pro Kryštofa velký sen. Aniž by se to dozvěděl předem, před Vánoci ho navštívil prezident Petr Pavel.

Nadační fond na svém profilu na instagramu uvádí, že na sklonku života byla Jindřichovi poskytnuta finanční pomoc a také péče v Nemocnici Na Pleši.

Jindřicha popsali jako vášnivého čtenáře, který hovořil čtyřmi světovými jazyky, měl přehled o událostech ve světě, sportu i politickém dění. I přes mnoho ztrát, které utrpěl, na život nezanevřel, byl to pokorný člověk s neuvěřitelnou vnitřní sílou.

Minulý rok se Jindřich zmínil, že má jedno nesplněné přání - setkat se s prezidentem Petrem Pavlem.

A ten ho 15. 12. , před Vánoci, navštívil přímo v nemocnici. „Ta radost a dojetí v očích pana Lásky se popsat nedá. Čas a prostý lidský zájem je něco, co si za peníze nekoupíme a je to tak vzácné,“ píší zástupci nadace u videa, na kterém pan Láska hovoří s prezidentem.

Dnes na síti X přinesl prezidentův poradce Petr Kolář smutnou zprávu. Pan Láska zemřel.

„Umřel nemocný voják a statečný člověk s nesmírně pohnutým osudem Jindřich Láska. Díky NF Úsměv nejen pro Kryštofa se o něm dozvěděl prezident a před Vánoci ho navštívil. Bylo to překvapení, nikdo nic netušil. „Teď už můžu zemřít,“ řekl pan Láska, když se loučili. Byl šťastný. RIP,“ rozloučil se Kolář i za prezidenta Pavla.

Video  Projev prezidenta Petra Pavla u příležitosti předávání státních vyznamenání  - ČTK/Blesk
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa