I takový herecký bard jako on cítil na jevišti historické budovy Národního divadla, kde pietní obřad probíhal, velké rozechvění.

„Tak jako strom opakuje svou korunu / v koruně vlastních kořenů / tam dole pod hlínou / které ještě dlouho žijí / když podťatý strom již padl...“ Těmito slovy začíná báseň Tíha hlíny z pera jediného českého nositele Nobelovy ceny za literaturu Jaroslava Seiferta (†84), kterou Kostka recitoval.

A rozechvělým hlasem pokračoval: „...možná i lidem po smrti / zbývá troška života / tam dole pod zemí / na které stáli a rozvírali náruč.“ Ihned po skončení obřadu Petr Kostka spolu s manželkou Carmen Mayerovou (78) kvapně opustil zlatou kapličku. Herec je totiž známý tím, že vždy rychle zmizí i po vlastních premiérách v divadle, nejraději má soukromí.

Přišel i prezident

Při obřadu se na velkoplošné obrazovce objevily záznamy slavných rolí Jany Hlaváčové, jimž vévodila Markétka z Našich furiantů. Během rozloučení se na jevišti naší první scény u rakve střídaly slavné tváře. Čestnou stráž stála i bývalá první dáma Dagmar Havlová (70).

Poslední sbohem královně českého jeviště přišel dát i prezident Petr Pavel (62) s manželkou Evou (59). Pietu zakončila státní hymna. Poté vynesli rakev s ostatky Jany Hlaváčové na Národní třídu. Naposledy navěky opustila milované divadlo.

Video
Video se připravuje ...

Jiří Lábus se loučil s Hlaváčovou: S Janou odešla velká generace herců Luboš Procházka, Daniel Kristl

Video
Video se připravuje ...

Barbora Kodetová na pohřbu Hlaváčové: Vysvětlila mi, o čem je herectví Luboš Procházka, Daniel Kristl

 

Fotogalerie
107 fotografií