Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Nejsilnější momenty loučení s Hlaváčovou (†85): Srdceryvný pláč vnučky a Medvecká o poslední schůzce

/
  • Pohřeb Jany Hlaváčové
    26. ledna 2024 ● 14:58

    V Národním divadle se rodina, přátelé, kolegové a veřejnost naposledy rozloučili s herečkou Janou Hlaváčovou, která zemřela 13. ledna ve věku 85 let. Necelou hodinu trvající obřad byl velmi emotivní i díky proslovům.

  • 1.

    Plačící Anička

    Loučení s babičkou velmi těžce nesla její vnučka Anička Dvořáková. Při projevech neudržela slzy... Jediný věnec na rakvi byl od ní. Byl ze slunečnic a měl stuhou s věnováním - milované babičce, Anička.

    Veškeré kurzy, i když si o ně neříkám, mám doma a vážím si toho, protože je to neskutečný luxus. S mamkou děláme to, že si připravím nějaký monolog a ona k tomu má poznámky. Pracovaly jsme i s babičkou,“ prozradila před časem Anna, která se rovněž věnuje herectví.

  • 2.

    Poslední setkání Medvecké s Janou

    Nad rakví mluvila herečka  i Taťjana Medvecká. „Když jsem se naposledy v říjnu u nich doma v Modřanech loučila s Janou, nenapadlo mě, že to bude poslední loučení. Vypadala dobře. Helenka vždycky upekla bábovku, my přinesli květiny, sedli jsme si okolo její postele a povídali si,“ prozradila herečka. „Jany byla krásná žena a skvělá herečka, byla opravdová hvězda bez hvězdných manýr,“ dodala a připomněla její radu: „Hrajte tak, aby vás všichni muži v hledišti chtěli mít na klíně a všechny ženy v hledišti se toužily stát vašimi kamarádkami.“

  • 3.

    Přítomnost prezidenta

    Ve Zlaté kapličce, kde se loučení s Hlaváčovou konalo, nechyběl prezident republiky Petr Pavel s manželkou Evou. Přišli nepozorovaně jedním z několika vchodů. Od prezidenta byl i jeden věnec pod katafalkem. Na konci obřadu zazněla státní hymna.

  • 4.

    Čestná stráž

    V čestné stráži se během obřadu vystřídalo hned několik herců. Od Petra Kostky, Carmen Mayerové, Františka Němce, Báry Hrzánové, Zuzany Stivínové, až po Dagmar Havlovou.

    První stráž byla složená z bývalých studentů DAMU, kde Jana učila.

    S láskou – to byla první slova, co mne napadla, když jsem se dozvěděl, že nás opustila,“ řekl na úvod své řeči Ivan Trojan, jenž dodal: „Tak na ni bude vzpomínat rodina, přátelé, diváci a také my studenti DAMU - a že je nás opravdu hodně.“

  • 5.

    Bohdalová v barevném šátku

    Na poslední chvíli dorazila herecká legenda Jiřina Bohdalová. Nebyla celá v černé. Měla bílé tričko, světlý kabát a barevný šatek. Aby se jí lépe šlo, tak si obula tenisky.

  • 6.

    Kde byl Jiří Dvořák?

    Paní Jana byla zlatíčko, která už teď všem v rodině chybí. Odešla rodinná jistota. Bolí to, ale zůstávají nám nádherné vzpomínky,“ řekl Blesku Jiří Dvořák, bývalý zeť Hlaváčové a otec Aničky.

    Jelikož je s Bárou Munzarovou od roku 2009 rozvedený, tak nebyl pohromadě s rodinou, ale seděl v lóži.

  • 7.

    Vašáryová v slzách

    Velmi emotivní byl proslov slovenské hvězdy Emílie Vášáryové. „Skláním se před tebou v hluboké úctě a obdivu,“ řekla na úvod zástupkyně ze Slovenska.

    Ale vzpomínám i na rok 1989, na tvůj výkřik radosti v telefonu, když jsem ti oznámila, že začínáme stávkovat. Jako první si spolu s Borisem Rösnerem přijela na mítink do Slovenského národního divadla. A také jak jsme spolu na Slovensku hledali mladého narukovaného vojáčka, který se jmenoval Ivan Trojan,“ prozradila Emília. Na svou eskapádu v Humenném ve své řeči ostatně narazil i sám Trojan.

    Drahá Jano, děkuji za tvoje přátelství, za tvoji pomoc, za tolik inspirace. Děkuji za to, že jsem tě potkala na mojí cestě životem,“ ukončila svou emotivní řeč Vášáryová.

  • 8.

    Věnce

    Na rakvi byl položený věnec od vnučky, pod katafalkem věnce od dcer Báry a Terezy, od prezidenta Petra Pavla. Opodál byl obrovský věnec od České televize a Herecké asociace. Věnce a květiny poslaly další divadla a přinesla veřejnost.

    Fotogalerie
    198 fotografií

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 4

dzambulka007: Ta její dcera to je dílo za všech okolností.

(28. 01. 2024 10:38)

Uživatel_5517624: Čes její památce! Upřímnou soustrast rodině.

(26. 01. 2024 17:06)

AHel: Neumíme přijímat smrt, to je hrůza... vždyť je to součást života. Lidi se sami ničí.

(26. 01. 2024 15:07)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy