Nebylo to poprvé, co farář dům Hlaváčové navštívil. „Stejně jako v případě odcházení pana Munzara byl i u posledních chvil paní Jany,“ popsal zdroj, který si nepřál být jmenován.

Herečka podlehla dlouhodobým zdravotním problémům, mezi něž patřila i Parkinsonova choroba, v sobotu 13. ledna před půlnocí. „Byla obklopena rodinou a knězem,“ uzavírá informátor.

Podle zjištění deníku Aha! měla Tonička z Básníků v posledních letech k dispozici pečovatelky, které za ní pravidelně do modřanského domu docházely. Staraly se o Hlaváčovou hlavně ve chvílích, kdy byla její dcera Bára Munzarová (52) s manželem Martinem Trnavským (53) pracovně mimo domov.

Bára Munzarová se po smrti tatínka Luďka (†85) svěřila, že rodičům domácí péči mohla zajistit jenom díky tomu, že měli naspořené slušné peníze. Také ke smrtelnému lůžku svého otce stihla v roce 2019 dopravit faráře. „Dal mu poslední pomazání a tatínek za několik hodin zemřel,“ popsala v loňském rozhovoru pro internetový pořad Face to Face. Od chvíle, kdy Munzar odešel do hereckého nebe, uplyne v pátek pět let.

Scénář posledního rozloučení s Hlaváčovou

Rozloučení se zesnulou kolegyní Janou Hlaváčovou (†85) berou jako srdeční záležitost. Do Národního divadla dnes přijde hodně slavných tváří. Dokonce Petr Kostka (85), jenž na pohřby moc nechodí, přednese během obřadu dojemné verše.

Organizátoři pietního shledání nenechali nic náhodě. „Budova se otevře už ve čtvrt na jedenáct, aby smuteční hosté mohli v klidu položit květiny a poklonit se,“ ujistil mluvčí ND Tomáš Staněk. „Samotný obřad začne v jedenáct hodin. S projevem vystoupí generální ředitel Jan Burian,“ dodal mluvčí.

Ve stejný den na Janu zavzpomínají na jevišti kolegové Taťjana Medvecká (70), Emília Vášáryová (81) a Ivan Trojan (59), verše přidá Petr Kostka. Právě on a jeho žena Carmen Mayerová (79) patřili k nejbližším přátelům Hlaváčové a jejího muže Luďka Munzara (†85), který zemřel před pěti lety přesně v den, kdy má jeho milovaná Jana pohřeb ve Zlaté kapličce, tedy 26. ledna!

Čestnou stráž u rakve budou stát studenti Hlaváčové z DAMU a také třeba herci František Němec (80), Jana Boušková (69) či Dagmar Havlová (70). „Ach, Jani, ať je ti už dobře, moje milovaná…“ loučila se bývalá první dáma se svou kolegyní z vinohradského divadla a také spoluhráčkou z Ohnivých žen.

V průběhu pietního aktu hosté uvidí fotografie a videoukázky z bohaté kariéry královny českého jeviště. Na čestném místě v sále usedne rodina zesnulé v čele s dcerou Bárou Munzarovou (52). Diváci mohou sledovat dění v přímém přenosu ČT a ČRo. V pravé poledne vynesou rakev s ostatky oblíbené herečky ze Zlaté kapličky k uložení do hrobu.

Video
Video se připravuje ...

Zemřela Jana Hlaváčová (†85): 30 let první dámou Národního divadla. Videohub

Fotogalerie
38 fotografií