Herečka Jana Hlaváčová (†85) zesnula po letech „vězení“ v domácím prostředí. Z veřejného života se stáhla před lety kvůli těžce podlomenému zdraví. Údajně se potýkala s Parkinsonovou chorobou. Kdo by si ale myslel, že herečce byla její sestra známá jako Dora z pohádky Tři oříšky pro Popelku v těžkých chvílích oporou, byl by na omylu. Sestry si totiž byly značně cizí.

Hrálo v tom roli stěhování?

Stejně jako její sestra se i Dana Hlaváčová před lety stáhla z veřejného života i světla reflektorů a odstěhovala se z Prahy. Nový domov si zařídila v Mladé Boleslavi, kde má i dceru Lucii Matouškovou (50). Ještě před třinácti lety ovšem deníku Aha! Dana Hlaváčová tvrdila, že se sestrou zůstává v kontaktu: „Do Prahy nejezdím, ale s Janou si voláme,“ řekla tehdy.

Ztratily na sebe i číslo

Ať už bylo za rozkmotřením sester Hlaváčových cokoli, jisté je, že to nechaly zajít hodně daleko a vzájemně si začaly být cizí. Z kdysi zdánlivě idylického sourozeneckého vztahu se stala vzájemná lhostejnost. Ničemu nenapomáhala ani vážná nemoc Jany, která jí znemožňovala vycházet mezi lidi nebo za Danou jezdit mimo Prahu. Zdá se, že ale ani Dana nejevila velkou snahu přispěchat své sestře, která o sobě jednou pronesla, že je dokonce ležákem, na pomoc. Přitom zpočátku bylo evidentní, že je Dana o zdravotním stavu Jany dobře informována. 

„To není jisté. Má svoji lékařku s obrovskými zkušenostmi, která tu nemoc studovala i ve Švédsku. A ta sestře řekla, že si není jistá, zda jde o tuto chorobu, že jí to potvrdit nemůže,“ vysvětlovala tehdy. 

Nemoc Jany je rozdělila definitivně

Namísto toho, aby Janina nemoc rodinu sblížila, v případě Jany a Dany Hlaváčových tomu bylo přesně naopak. „Od té doby, co jsem ležák, se sestrou nejsme ani v kontaktu. Nevíme o sobě. Nemám na ni ani telefon. Já mám ale dost co dělat se sebou, nezbývá sil starat se o něco jiného,“ vysvětlovala tehdy odevzdaně těžce nemocná herečka. A jak to tak vypadá, rozkolem obou sester vše i skončilo. Jana a Dana se před smrtí starší ze sester nestihly ani usmířit. Co se mezi nimi skutečně stalo, ovšem zůstává dodnes záhadou.

Přijde jí alespoň na pohřeb?

I když se ještě neví, kdy přesně proběhne poslední rozloučení s národem opěvovanou umělkyní, už nyní je známé, kde se bude konat. 

„Zemřela po dlouhé, těžké nemoci, která jí postupně znemožňovala milovanou hereckou i pedagogickou práci. Na její přání a přání rodiny bude její pohřeb vypraven Národním divadlem,“ zveřejnilo v neděli odpoledne Divadlo na Vinohradech, kde herečka také dlouhá léta hrála. Zda zapomene na staré sváry a ukáže se na pohřbu i hereččina mladší sestra Dana, která se jinak s herečkou nestihla rozloučit, však zatím není jasné.

Video
Video se připravuje ...

Zemřela Jana Hlaváčová (†85): 30 let první dámou Národního divadla Videohub

Fotogalerie
55 fotografií