Nejznámější rolí Dany Hlaváčové je Popelčina nevlastní sestra v pohádce Tři oříšky pro Popelku. Ve scénáři bylo doslova napsáno: Ošklivá sestra Dora. Režisér Václav Vorlíček (†88) s nabídkou role právě Daně kvůli tomu váhal, ale ona ji přijala s úsměvem. Ostatně už jednou si Doru, resp. Dorotu zahrála – v Popelce z roku 1969. A v obou případech s grácií.

Rodinné stříbro

Během natáčení Vorlíčkovy pohádky byla už v šestém měsíci těhotenství. Její dcera Lucie Matoušková (50) je také herečkou, členkou Městského divadla Mladá Boleslav. Když kdysi odjížděla do Londýna jako au pair, sbalila si i videokazetu s filmem Tři oříšky pro Popelku. „Když mi bylo smutno, pohádku jsem si pustila a žehlila u ní. Je to naše rodinné stříbro,“ přiznala v rozhovoru pro Novinky. Lucie má dceru Máju (18), která se ale herectví věnovat nechce.

Ani její babička Dana původně být herečkou nechtěla, toužila být matematičkou. Dnes je její hlavní životní náplní právě vnučka. Ačkoli se herectví již plně nevěnuje, občas se před kamerou přece jen objeví. Naposledy to bylo v roce 2016 ve filmu Jak básníci čekají na zázrak. „Chci ještě žít, ne se udřít. Ale nudu opravdu neznám,“ konstatovala Dana Hlaváčová.

Jsem ležák

To její slavnější sestra Jana se už deset let neobjevuje na veřejnosti, trpí totiž Parkinsonovou chorobou, která ji upoutala na lůžko. V březnu, když jí Blesk gratuloval k půlkulatým 85. narozeninám, řekla: „Jsem ležák, ale mozek mi pořád funguje skvěle. Takže kdyby se našel nějaký scénář, kde bych mohla hrát vleže, tak jsem přesvědčena, že bychom mohli dostat Oscara,“ smála se do telefonu představitelka královny z pohádky Třetí princ. „Mozek si ale cvičím, luštím osmisměrky,“ doplnila s tím, že také neustále sleduje zprávy.

BLESK Víte, že...

  • Danina dcera Lucie hrála jako dítě ve filmu Cizí holka z roku 1984, kde si zahrála i se svou tetou Janou Hlaváčovou.

Hraje celá rodina

O Janu Hlaváčovou se stará dcera, herečka Bára Munzarová (51), a také vnučka Anička Dvořáková (21), jejímž otcem je herec a dabér Jiří Dvořák (56). Bářiným druhým manželem je rovněž herec Martin Trnavský (53).

Královna i domovnice

Jedna z našich nejlepších hereček, Jana Hlaváčová, uměla přesvědčivě zahrát domovnice i panovnice. Na divadelních prknech se objevovala už na základní škole. V divadle se seznámila jak s prvním manželem Jiřím Michným(†33), tak s Luďkem Munzarem (†85), s nímž prožila 54 let života.

Často se objevovali jako pár i před kamerami, jako např. právě ve filmové pohádce Třetí princ, kde ztvárnili královský pár Země lva. Ve své jediné malé roli se tam mihla také Janina dcera z prvního manželství.

Tereza Munzarová (60) je jedinou členkou rodiny, která se od herectví odrodila. Když jí na roztroušenou sklerózu velmi předčasně zemřel otec, bylo jí pět let. Luděk Munzar ji pak adoptoval a vychoval. Vystudovala zemědělskou školu, stará se o zvířata, která miluje, a žije v Kutné Hoře.

Video
Video se připravuje ...

Reflex podcast: Srovnání české a norské verze filmové Popelky Reflex.cz

Menšíkův černý vtípek

Dora z Popelky prozradila, že během natáčení už Vladimír Menšík (†58) trpěl velmi těžkým astmatem. Proto ho i v Německu vozili do nemocnice na injekce. „Seděly jsme s Libuškou v hotelu a povídaly si a do toho se ozval telefon. Tam bylo slyšet Menšíka, jak lapá po dechu a sípá, že je mu zle,“ vzpomíná Dana Hlaváčová. „Obě jsme vyletěly z pokoje a běžely k němu do apartmá, abychom mu pomohly. A Menšík tam v pohodě seděl, smál se a ptal se: Copak, děvčata, co se děje? Dívaly jsme se jako vyjevené a Libuška začala plakat, protože jí pracovaly nervy. Já byla nas*aná a ona plakala,“ dodává herečka.

Fotogalerie
61 fotografií