Takový fotobod je průhledná plastová tabule 120 x 110 centimetrů, na které jsou fotografie z filmových scén. Když si pozorovatel dá práci a dostane do zákrytu zobrazené linie s objekty v pozadí, přenese se rázem do děje legendární pohádky.

Video
Video se připravuje ...

Fotobody k pohádce Tři oříšky pro Popelku na nádvoří hradu Švihov na Klatovsku. Romana Vébrová

„První scéna je lehce přizpůsobená, aby na ní návštěvníci viděli společně jak macechu s dcerou, tak i Popelku. Ta druhá, příjezd Popelky, je už opravdu realistická,“ popsala Petra Vítková ze správy hradu Švihov.

Nádvoří jako v pohádce

Lidé se tak mohou jak fotit u samotných tabulí, tak za nimi. Při troše šikovnosti, pokud najdou správné místo, tak mohou například stát vedle Popelčina koně, či se tisknout k maceše. „Tehdy při natáčení bylo tady na nádvoří plno kulis, a proto to zde lidé většinou nepoznávají. Tabule jim ledacos objasní,“ doplnila Vítková.

Návštěvníci často chtějí vidět i místa uvnitř hradu, kde se domnívají, že se pohádka natáčela. „To se ale mýlí, v interiérech tady žádná scéna nevznikla, natáčelo se pouze na nádvoří, které představovalo statek, kde Popelka s macechou a nevlastní sestrou žila,“ vysvětlila Petra Vítková.

Kulaté výročí

Oblíbenou pohádku Tři oříšky pro Popelku natáčel režisér Václav Vorlíček (†88) na nádvoří hradu Švihov před půl stoletím. Všichni jistě mají na paměti legendární scénu, kdy tady Popelce v podání Libuše Šafránkové (†68) zkouší střevíček princ ztělesněný Pavlem Trávníčkem. Jeden z návštěvních okruhů hradu se jmenuje Za tajemstvím Popelčina střevíčku.

Nyní je hrad uzavřený, do děje pohádky se tak návštěvníci Švihova přenesou až v další návštěvnické sezóně. Výjimkou bude sobota 16. prosince, kdy se tady promítají Tři oříšky pro Popelku. Místa jsou již vyprodaná, ale nádvoří s fotobody bude otevřené.

Fotobodů, které na nádvoří hradu Švihov umožní od příští turistické sezony návštěvníkům vyfotit se ve dvou scénách z pohádky Tři oříšky pro Popelku.
Autor: ČTK / Chaloupka Miroslav

Fotogalerie
11 fotografií

 

.