Tam Popelka divákům učarovala i proto, že mohla zkoulovat prince. Libuši Šafránkovou (†68) a Pavla Trávníčka (72) v hlavních rolích ale milují i diváci v Norsku, na Filipínách nebo v USA.

Několik premiér

Československá premiéra pohádky natočené v česko-německé koprodukci se odehrála 16. listopadu 1973 v pražském kině Blaník na Václavském náměstí. Popelka se ale před tím objevila už na Národní přehlídce filmů pro děti v Ostrově nad Ohří. Televizní premiéru pak měla až 24. prosince 1974. Východní Němci ji v kině poprvé viděli v březnu stejného roku a západní 19. prosince 1974.Televizní německá premiéra nastala až za za další rok – 26. prosince 1975.

Řada repríz

Zatímco u nás běží Popelka o Vánocích jen jednou nebo dvakrát, právě v německy mluvících zemích ji lidé mohou vidět během adventu a Vánoc hned několikrát. Už od 27. listopadu a až do Tří králů ji letos celkem patnáctkrát nabízí devět tamních stanic. „Němci jsou daleko většími fanoušky Popelky než Češi a Slováci. Zažívám to tam každou chvíli na akcích s příznivci,“ řekl deníku Aha! Pavel Trávníček. „Příští rok mne s dalšími žijícími herci čeká v rámci padesátého výročí od natáčení a premiéry obrovské turné po velkých německých halách,“ dodal princ ve výslužbě.

Video
Video se připravuje ...

Česká televize digitálně zrestaurovala Tři oříšky pro Popelku Česká televize

Tři oříšky pro Popelku vysílá televize Nova na Štědrý den ve 20.30 hod. a 26. 12. v 16:25 hod. Vidět ji můžete také 28. 12. v 16.45 hod. na Nova Cinema.

Pocta Libušce na výstavě

Popelčin střevíček nebo červánkové šaty můžete až do 1. ledna vidět na výstavě Libuše Šafránková – jak ji máme rádi. V ambitech a zimním refektáři Strahovského kláštera jsou k vidění i kostýmy z dalších filmů a seriálů jako např. Třetí princ, Jak utopit dr. Mráčka, Cirkus Humberto, Babička. A také fotografie a osobní věci národem milované herečky, jejíž smrt 9. července 2021 všechny zarmoutila.

Žaludy místo oříšků a polibek dvou pážat

Norové si se svolením dědiců autorských práv natočili vlastní remake Popelky. Hlavní hrdinku ztvárnila zpěvačka a skladatelka Astrid S. (26), která se v roce 2013 umístila na pátém místě v norské verzi SuperStar. Prince ztvárnil norský herec s tureckými kořeny Cengiz Al (25). Kromě nového obsazení, jiné výpravy a akčnějšího pojetí se diváci dočkali i polibku dvou mužů, konkrétně princových pážat. Původně měl být vystřižen, pak zase ne... A ve finále byl tak letmý a decentní, že se dal přehlédnout. Na rozdíl od žaludů, které má hlavní hrdinka místo oříšků!

Video
Video se připravuje ...

Norská verze Třech oříšků pro Popelku zveřejnila trailer! Nordisk Film

Norská Popelka měla premiéru loni na podzim, ale v českých kinech příliš nebodovala – na Česko-Slovenské filmové databázi (ČSFD) má od diváků jen 46% spokojenost, kdežto český originál o 40 procent víc! V televizní premiéře jste ji mohli vidět v úterý na Nově.

Fotogalerie
82 fotografií