Herec Luděk Munzar zemřel v lednu 2019 v důsledku hned několika velmi vážných nemocí. „Byli jsme s tatínkem velmi napojené duše,“ zavzpomínala Bára v Blízkých setkáních.

Herečka přiznala, že si toho často v životě nakládala na bedra až příliš a nedokázala si vždy říct o pomoc. „To jsem s tatínkem hodně řešila v těch posledních několika měsících, kdy jsme hasili několik zdravotních problémů, kdy každý jeden z nich by vydal na konečnou fázi. Dovolit si, když ti někdo chce pomoct, tak si o tu pomoct říct, nebo dovolit, aby ti někdo pomohl,“ svěřila se. 

Tatínek Munzarové potřeboval ke konci života pětihodinové kapačky a bylo potřeba, aby na něj stále někdo dohlížel. Munzarová se u otce střídala se sestrou a s profesionálními ošetřovatelkami, které jí byly velkou pomocí. Než se jí ale podařilo je získat, dlouho to trvalo. „Navolávala jsem je půl roku. Pořád jsem slyšela 'Počkejte, až nám umře klient, my vám tam někoho pošleme,'“ popsala. 

Po domě létala sounáležitost

Slavná herecká rodina chtěla tatínka nechat odejít v domácích podmínkách. „Paní doktorka z paliativní péče už jenom zavedla morfium, aby nic nebolelo, a říkala: 'Nechte tomu volný průběh. Někdy jsou to hodiny, někdy dny, někdy měsíce. To tělo si samo řekne, kdy duše potřebuje odletět,'“ vyprávěla. 

Atmosféra doma byla podle Munzarové tatínkem silně prodchnutá. „V tom domě lítala neskutečná hmatatelná energie sounáležitosti, lásky. On byl prostě velkej morální duch, on byl zástupcem morálky, spravedlnosti, čestnosti, a to tam všechno lítalo tím domem,“ svěřila se herečka a maminka slavné TikTokerky Anny Dvořákové (20).  

Dobře se o sebe postarat

Právě tatínkovo odcházení Munzarovou prý silně poznamenalo. Uvědomila si, jak je důležité sebepřijetí a sebeláska, a že si toho na sebe člověk nesmí nabírat víc, než unese. Kvůli rakovině se Munzar podle herečky obracel i na východní medicínu či různé léčitele, a rodina tak přičichla k různým přístupům. 

Krátce po smrti herce pak přišla pandemie. A právě tehdy podle Munzarové řada lidí zjistila, v jakém chaosu vlastně žije. Proto odstartovala projekt Zastav se na chvíli s Bárou Munzarovou, v rámci kterého organizuje výlety pro menší skupiny klientek do resortu Alfrédov. Svým klientkám prý vždycky říká: „Dobře se o sebe postarejte.“ To přitom může něco jiného znamenat ten den večer a něco jiného příští ráno. 

Bára Munzarová před novou rolí: Operace ramene!

Video
Video se připravuje ...

Bára Munzarová (49) před novou rolí: Operace ramene! Markéta Reinischová

Fotogalerie
154 fotografií