Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Útok v kostele v Istanbulu. Maskovaní ozbrojenci zabili jednoho člověka, policie je zadržela

Aktualizováno -
28. ledna 2024
21:50
Autor: ČTK - 
28. ledna 2024
11:40

Dva maskovaní ozbrojenci dnes zaútočili v kostele v Istanbulu během mše a zabili jednoho člověka, informoval na síti X turecký ministr vnitra Ali Yerlikaya. Smutek nad útokem v kostele krátce nato vyjádřil papež František. Večer policie oznámila, že dva podezřelé zadržela.

Útok se odehrál v 11:40 (9:40 SEČ) v katolickém kostele svaté Marie Draperis ve čtvrti Sariyer. Kostel spravují františkánští misionáři vyslaní z Itálie, píše agentura AP.

Úřady podle ministra vnitra zahájily rozsáhlé vyšetřování, večer podezřelé zadržela. Není zatím zřejmé ani to, zda byl někdo další zraněn. Italská agentura ANSA napsala, že obětí byl zřejmě bezdomovec s tureckým občanstvím, kterého úřady identifikovaly pouze iniciálami C.T. Podle prvních zpráv útočníci vnikli do kostela a začali střílet do vzduchu, muže zastřelili, když se jim postavil.

„Silně tento odporný útok odsuzujeme,“ napsal Yerlikaya v příspěvku na sociální síti.Také turecký prezident Recep Tayyip Erdogan po útoku vyjádřil soustrast pozůstalým a uvedl, že úřady přijaly veškerá nezbytná opatření k nalezení útočníků. S knězem kostela Erdogan hovořil po telefonu. Istanbulský starosta Ekrem Imamoglu rovněž kondoloval pozůstalým a nabídl pomoc náboženským menšinám ve městě, kde stejně jako v celém Turecku tvoří většinu obyvatel muslimové. „V tomto městě a v této zemi nejsou menšiny. Všichni jsme skuteční občané,“ uvedl podle AP.

Papež František v reakci na útok uvedl, že vyjadřuje svou „blízkost“ katolické komunitě v Istanbulu. Italský ministr zahraničí Antonio Tajani na síti X napsal, že italská diplomacie situaci pečlivě sleduje, útok odsoudil a kondoloval pozůstalým. „Jsem si jist, že turecké úřady zatknou pachatele,“ dodal.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi