Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Britka zemřela na následky plastické operace v Turecku: Úmrtí přibývá, na co si dát pozor?

Autor: hpe - 
21. ledna 2024
14:55

Turecko se za poslední roky stalo oblíbenou destinací na poli plastických operací. Ročně do země zamíří mnoho lidí vyhledávající služby zdejších klinik. Oblíbeným, avšak velmi riskantní zákrokem, je zvětšení pozadí neboli „Brazilian Butt Lift“. Mladé ženy v touze se svým vzhledem přiblížit známé celebritě Kim Kardashian vyhledávají levnější služby zdejších doktorů. Případ 26leté matky Demi Agogliaové ze Salfordu, která po zákroku náhle dostala infarkt a zemřela, otřásl v lednu celou zemí. Její případ však není ojedinělý.

Důvodem, proč jsou zdejší kliniky tak oblíbené, je jejich cenová dostupnost. Za stejný zákrok by lidé ve své domovské zemi zaplatili několikanásobně více. Přesto však nízká částka neznamená záruku, že budou dodrženy všechny lékařské postupy. Na tuto ledabylost zřejmě doplatila i Demi, která v lednu zemřela na následky infarktu krátce po operaci. K podobným úmrtím britských občanů, kteří odcestují do Turecka na tuto konkrétní operaci, přibývá.

Známý je také příběh Melissy Kerrové (†31), která zemřela v roce 2019 na plicní tromboembolii způsobenou stejným plastickým zákrokem. „Vím, že mnoho lidí je v pokušení jít na plastickou chirurgii do zahraničí, protože to může být levnější. Ráda bych však vyzvala každého, kdo o tom uvažuje, aby byl obezřetný,“ tvrdí podle deníku Daily Mail Klaudie (29), která v minulosti podstoupila úspěšné, ale i nezdařené plastické zákroky.

Reportérka výše zmíněného deníku se po tragické smrti Demi rozhodla podívat tureckým klinikám na zoubek. Vydala se na vlastní pěst do jedné z nich a vyžadovala stejnou operaci, jakou podstoupila i Demi, tedy zákrok na zvětšení pozadí. Ten zahrnuje ve většině případů i liposukci – lékaři vám odsají tuk z ostatních partii, stehen, břicha apod. Poté tuk kvůli vyšší efektivitě injektují přímo do hýžďových svalů. V tomto bodě však spočívá i ono smrtelné riziko. Pokud není injektování provedeno precizně, nebo je tuku příliš, hrozí, že se dostane do krevního oběhu, kde může způsobit ucpání cév. To může vést např. k infarktu, nebo mrtvici.

Co by mělo být standardem? 

Reportérka ve svém průzkumu zjistila, že se zacházení v klinikách v Istanbulu od sebe navzájem velmi liší. Nejprve si žena vyhledala profily klinik na sociálních sítích, kde nejčastěji nabízejí své služby pomocí reklam. Krátce poté kontaktovala několik z nich. Postup jednotlivých klinik byl různý. Některé vyžadovaly pouze zaslání fotografií, které měly postačit jako první krok ke vstupní prohlídce, jiné si chtěli za konzultace připlatit. V ojedinělých případech vyžadovali vícero setkání před i po operaci, což by mělo být standardem. Někteří z doktorů nabízeli možnost injektování většího množství tuku, než bývá průměr. S tím však přichází i větší riziko úmrtí. Cena za zákrok se taktéž lišila, hlavně podle toho, v jaké části města se klinika nacházela.

Jedna předoperační prohlídka není dostatečná! 

Jakmile se pak redaktora dostavila přímo do jedné z klinik, bylo jí řečeno, že stačí pouze jedna předoperační prohlídka, a že zákrok může proběhnout v nejbližší době. O rizicích spojených s operací ji informovali pouze stroze. Následně ženu poprosili o přečtení a podepsání souhlasu, ve kterém byla rizika sepsána podrobněji. Nepozorný čtenář by však nemusel nic z toho zaregistrovat. Je velmi pravděpodobné, že jak Melissa, tak Demi měly o rizicích spojených se zákrokem spíše limitované znalosti.

Britská vláda se momentálně snaží situaci zlepšit informováním občanů o rizicích spojených s tímto druhem turismu.„Je zvláště důležité, aby si ti, kdo zvažují provedení „brazilského zvednutí zadku (BBL)“, byli plně informováni o rizicích a měli čas plně uvažovat o svém rozhodnutí před operací. Riziko úmrtí při operaci BBL je nejméně 10krát vyšší než u mnoha jiných kosmetických procedur,“ uvedla v článku BBC britská politička Maria Caulfieldová.

Na co je dobré si dávat pozor? 

Obecně platí, že bychom při výběru kliniky měli být velmi obezřetní.  Porovnat si nabídky navzájem a zjistit si přesný obsah služeb v rámci ceny. Popřípadě si přečíst i recenze ostatních klientů, nebo se poptat známých. Stejně tak je důležitá i důsledná komunikace s konkrétním doktorem. Pokud máte pocit, že vám je něco zatajeno, nebo se vám některé z praktik, či vystupování lékaře zdají podezřelé, věřte svému instinktu a poohlédněte se po někom jiném. 

alala ( 25. ledna 2024 22:27 )

Svět se mění. Za našeho mládí jsme měly hlavně strach z toho, abychom neměly velkou prd.l. A tyhle si za ni platí a ještě postupují riziko úmrtí.😢

Zobrazit celou diskusi