Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Kyjev řeší změny nepopulárního zákona o mobilizaci: Zelenskyj potřebuje posily na frontě, má to háček

Autor: vja - 
24. ledna 2024
08:28

Ukrajinský parlament nedávno stáhl návrh mobilizačního zákona, který počítá s vysláním dalších vojáků na frontu a který se stal terčem ostrých útoků kvůli svým nedostatkům. „Podle zákona o mobilizaci se nic dít nebude. Ani dnes, ani zítra. Ani v blízké budoucnosti,“ uvedl na Telegramu ukrajinský zákonodárce Jaroslav Železňak z proevropské opoziční strany Hlas. O složité situaci okolo mobilizace informoval zpravodajský server Politico.

Ministr obrany Rustem Umerov uvedl, že návrh zákona bude přepracován a v nejbližší době předložen ke schválení vládě. „Tento zákon je nezbytný pro obranu našeho státu a každého vojáka, který je v současné době na frontě. Je třeba jej schválit co nejdříve,“ uvedl v příspěvku na facebooku.

Návrh zákona, který byl parlamentu předložen o Vánocích, vyvolal obrovskou vlnu kontroverze, jelikož jeho cílem je snížit věk pro odvod z 27 na 25 let, omezit odklady pro muže s lehkým zdravotním postižením a zvýšit tresty pro ty, kteří se odvodu snaží vyhnout. Někteří poslanci však tvrdí, že stále není jasně formulován a porušuje lidská práva.

Armáda uvedla, že letos potřebuje navíc půl milionu mužů. Dodatečné jednotky by umožnily vyčerpaným frontovým vojákům, kteří bojují již téměř dva roky, rotovat a zároveň udržet linii proti 617 000 Rusům bojujícím na Ukrajině. Ruský prezident Vladimir Putin údajně zvyšuje stavy ruské armády o téměř 170 000 na neuvěřitelných 1,3 milionu. Ukrajinská armáda má nyní podle údajů Státního vojenského mediálního centra a Global Firepower Index přibližně 850 000 vojáků.

Ztráta motivace

V prvních týdnech války v únoru 2022 stáli Ukrajinci před odvodními středisky v dlouhých frontách, zatímco po celé Evropě ukrajinští řidiči kamionů, stavbaři a číšníci opouštěli svá zaměstnání, aby se vrátili domů a bojovali. Po měsících krvavé patové situace se však toto počáteční nadšení vypařilo. Mezitím skandály s korupcí v armádě a pocit vyčerpání doma i mezi ukrajinskými spojenci způsobily, že vstup do armády je mnohem méně lákavý.

Mobilizační zákon byl vrácen k přepracování, přičemž ombudsman Dmytro Lubinets uvedl, že některá ustanovení by mohla být v rozporu s ústavou. Anastasia Radina, šéfka parlamentního protikorupčního výboru, předpověděla, že by mohl zvýšit riziko korupce.

Již nyní můžeme říci, že v návrhu zákona dojde ke změnám. Nebude žádná mobilizace zdravotně postižených osob, žádná možnost volného uvážení místních orgánů v otázkách mobilizace a také žádné výrazné omezení lidských práv,“ uvedl pro Politico poslanec a člen parlamentního výboru pro obranu Fedir Venislavskij.

Více než pětina ukrajinského HDP, tedy asi 46 miliard dolarů z ekonomiky o velikosti 214 miliard dolarů, jde na válečné úsilí, z čehož asi polovina jde na výplatu vojáků a čtvrtina na podporu vojensko-průmyslového komplexu. Zjednodušeně řečeno, celý ukrajinský státní rozpočet je vynakládán na válku, přičemž zbytek ekonomiky pomáhá financovat miliardová pomoc z EU a USA.

Tato pomoc je však stále komplikovanější - ve Washingtonu vázne kvůli odporu Republikánské strany a v Bruselu ji blokuje Maďarsko. To nutí Kyjev balancovat mezi hledáním dostatečného počtu nových vojáků, aby mohl pokračovat ve vedení války, a zároveň zajistit, aby zůstal dostatek daňových poplatníků a pracovníků, kteří udrží ekonomiku a válečný průmysl nad vodou.

Běžný pracující jako základ obrany

„Mobilizace dalších 450 000 až 500 000 lidí bude Ukrajinu stát 500 miliard hřiven (12 miliard eur) a já bych rád věděl, kde se ty peníze vezmou," řekl v prosinci prezident Volodymyr Zelenskyj. „Vzhledem k tomu, že na zaplacení jednoho vojáka je potřeba šest ukrajinských pracujících civilistů, kteří platí daně, potřeboval bych někde sehnat další 3 miliony pracujících lidí."

,,Je třeba, abychom si uvědomili, že se jedná o velmi důležitý krok. Pokud jste na Ukrajině a nejste na frontě, ale pracujete a platíte daně, také bráníte stát. A to je velmi potřebné," uvedl Zelenskyj během svého projevu v Estonsku. Dodal, že Ukrajinci, kteří uprchli ze země a nebojují ani neplatí daně, čelí etickému dilematu.

„Chceme-li zachránit Ukrajinu, chceme-li zachránit Evropu, musíme to všichni pochopit: Buď Ukrajině pomůžeme, nebo ne. Buď jsme občané, kteří jsou na frontě, nebo jsme občané, kteří pracují a platí daně,“ řekl.

„Aby země mohla vést válku, potřebuje peníze - to je to, co drží ekonomiku nad vodou. Potřebuje zbraně - bez zbraní nelze mluvit o odporu. Také potřebujeme vojáky. A pokud nám první dva zdroje mohou poskytnout naši spojenci, na Ukrajině žijí lidé schopní bránit zemi,uvedl ukrajinský novinář a voják Pavlo Kazarin.

Nepopulární zákon

Podle ukrajinského politologa Volodymyra Fesenka je mobilizační zákon velmi nepopulární, takže se politici bojí převzít odpovědnost; i Zelenskyj dává přednost tomu, aby zákon navrhla vláda, než aby ho sám prosazoval. Zároveň je všeobecně známo, že proces mobilizace se musí zlepšit a že je třeba uspokojit potřeby armády.

Návrh zákona o mobilizaci vyžaduje značné zpřesnění a hledání optimální rovnováhy zájmů mezi zabezpečením vojenských potřeb a finančními a ekonomickými možnostmi a potřebami státu; mezi frontou a týlem; mezi potřebami armády a veřejným míněním," napsal Fesenko na facebooku.

Jednou z největších obav je, že stažení mužů z kanceláří a továren a jejich vyslání na frontu způsobí propad ekonomiky, ale takové odhady mohou být přehnané, řekl Kazarin. „Zapomíná se na to, že v případě úspěšné mobilizace budou všechny ty ruce, které držely zbraně posledních několik let, za rok propuštěny ze služby,“ řekl. „Mnozí z těch, kteří dnes slouží v armádě, byli před válkou docela úspěšní podnikatelé, specialisté a IT odborníci. Dva roky drželi frontu a týl přenechali vám. Teď je řada na vás,“ vyzval.

12:14
27. 4. 2024

„Aktuálně neexistují žádné předpoklady pro jednání, protože všichni dobře znají stanovisko Ukrajiny neakceptovat jakékoliv rozhovory. Proto speciální vojenská operace pokračuje,“ řekl Putinův mluvčí Dmitrij Peskov. Připomněl, že Rusové a Ukrajinci při jednáních v Istanbulu už před dvěma lety dohodli mírovou smlouvu. Dokument byl podle něj fakticky parafován, ale Kyjev odmítl smlouvu dotáhnout do konce kvůli „přímému nátlaku Londýna“.

Mluvčí Kremlu dal před dvěma týdny najevo, že případná jednání o míru s Ukrajinou by musela přihlížet k tomu, že Rusko za této války připojilo ke svému území další čtyři ukrajinské oblasti, po poloostrově Krym anektovaném už před deseti lety. I tehdy mluvčí ruského prezidenta před novináři připustil, že necítí žádnou ochotu Kyjeva jednat s Moskvou.

11:15
27. 4. 2024

Ve Lvovské oblasti na západě Ukrajiny ruské střely zasáhly dva objekty kritické energetické infrastruktury, ve kterých vypukl požár, uvedl list Ukrajinska pravda s odvoláním na regionální úřady. Útok si podle nich nevyžádal mrtvé ani zraněné, ani nepoškodil bytový fond. Odpojení od sítě zatím není nutné, ale oblastní správa žádá občany, aby v době mezi 19:00 a 22:00 (18:00 až 21:00 SELČ) nezapínali přístroje s velkým odběrem elektřiny.

Ruské rakety mířily na energetické objekty i v Dněpropetrovské a Ivano-Frankivské oblasti, uvedl s odkazem na ministra energetiky Hermana Haluščenka server RBK-Ukrajina. „Je poškozeno zařízení. Na jednom z objektů byl zraněn náčelník směny,“ řekl ministr.

Rusové útočili na čtyři tepelné elektrárny společnosti DTEK, které vážně poškodili, dodal server s odvoláním na prohlášení společnosti. Energetici pracují na odstranění škod. Od začátku války to byl podle tvrzení Ukrajinců už 170. útok na elektrárny DTEK. Terčem se stala i plynárenská zařízení, nikdo ale nebyl zraněn, útok ani nenarušil poskytování služeb odběratelům. Škody se odstraňují, uvedla plynárenská společnost Naftohaz.

10:14
27. 4. 2024

Soud v Chabarovsku na ruském Dálném východě poslal novináře ruské verze časopisu Forbes Sergeje Mingazova do domácího vězení. V pátek byl zadržen kvůli podezření z šíření falešných zpráv o ruské armádě. Důvodem je podle novinářova právníka sdílení zpráv, podle kterých ruští vojáci vraždili v ukrajinském městě Buča civilisty. Rusové opakovaně tvrdí, že za masakr v Buči z roku 2022 nejsou odpovědní.

Mingazov byl po zatčení umístěn do vazební věznice v Chabarovsku. Při domovní prohlídce mu vyšetřovatelé zabavili počítač a telefon, stejně jako vybavení jeho manželky a dětí. Forbes uvedl, že se mu novináře nepodařilo kontaktovat.

Kompletní online
Video  Mrtví a zranění po útoku na Belgorod: Podle Ruska zabíjely i české raketomety  - Reuters
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa