„Je to hrozně nefér. Mám zájem, aby se to nějak vyřešilo. Aby tohle nebyla konečná,“ přeje si dívka, která se svěřila serveru seznamzpravy.cz. Znásilňování navíc začalo v době, kdy byla ještě nezletilá.

Jen pár dní po verdiktu z minulého týdne, se předávkovala léky a doktoři v jedné z brněnských nemocnic jí zachránili život. Z jednotky intenzivní péče ji převezli na psychiatrii.

Prý to nemělo vliv

Dívka si prožívala neskutečné peklo, které nyní znalci i soud podle mnohých naprosto bagatelizovali. Změna rozsudku z nepodmíněných tří let, trest mohl být až desetiletý, na podmínku šokovala i právníky, kteří se zabývají případy znásilněných žen.

„Zohlednili jsme i to, že podle znalce nemělo jednání na nezletilou naštěstí zásadní negativní dopad a je velká pravděpodobnost, že její obtíže úplně zmizí,“ vysvětlila mimo jiné soudkyně zpravodajka Mária Petrovková.

„Soudci napsali, že to bylo několikrát týdně. Ale on někdy přišel i třikrát za den,“ svěřila se dívka a dodala: „Bylo mně z toho špatně. Přála bych soudnímu znalci, aby jen z poloviny zažíval to, co já.“

Znásilňování nevlastním otcem zažívala minimálně rok a půl. Muž si násilím přisvojoval její tělo kdekoliv a kdykoliv se mu zachtělo. Z dítěte si udělal sexuální otrokyni.

Bojí se o mladší sestru

Násilník Pavel V. u soudu argumentoval tím, že se bez něj rodina neobejde. „Vězení nepotrestá jen mne, ale dopadne nejvíc na rodinu,“ lkal s tím, že je jediným živitelem rodiny se třemi dětmi a jeho uvěznění ji citelně postihne.

Muž navíc dále žije s matkou oběti, jejími dětmi a jedním společným potomkem. Je zadlužený a čelí několika exekucím. Jeho tvrzení, že rodina drží pospolu, ale naprosto popírá dívčina matka. Jen její těžká životní situace ji zatím nedovolila se od násilníka osamostatnit.

„Po prvním znásilnění mi řekl, že se to nikdo nedozví. A že se nemám bát, že je to jen sex. Po čase jsem přestala odporovat, věděla jsem, co nastane. Měla jsem hrozné výčitky svědomí, trpěla jsem sebenenávistí,“ uvedla pro novinky.cz nyní dvacetiletá žena. Zároveň přiznala, že se bojí, aby si otčím nevybral nyní její mladší sestru.

Zděšení odborníci

Rozsudek kritizuje také advokátka Lucie Hrdá, která se podobným případům věnuje. „Pokud se to dělo až pětkrát týdně, po dobu dvou let, bylo to minimálně dvěstěkrát. Pokud byl někdo tolikrát znásilněný, je prakticky vyloučené, aby to na něm nezanechalo žádné následky, zejména pokud to bylo nezletilé dítě,“ uvedla advokátka pro seznamzpravy.cz.

Zděšená je i Michaela Studená z iniciativy Pod svícnem. „Je to plivnutí do tváře oběti. Systém jí teď dal najevo, že jí nevěří. Že daleko důležitější je ten živitel rodiny než ona a její psychické zdraví,“ podotýká Studená.

„Se sebepoškozováním jsem problémy měla už předtím, ale co se dělo v poslední době, všechno jen prohloubilo. Je to nefér nejen ke mně, ale ke všem, kteří si něčím podobným prošli,“ dodává dívka.

Zkoumá to Blažek

Verdikt odvolacího soudu je pravomocný. Může jej zvrátit pouze Nejvyšší státní zastupitelství - dovoláním k Nejvyššímu soudu.

Případem se nyní začal zabývat i ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS). Chce zjistit, zda soud neporušil zákon.

„Bereme celou záležitost velmi vážně. Ministerstvo od počátku, kdy jsme se o případu dozvěděli (minulý čtvrtek), ex offo případ prověřuje a využíváme k tomu všech našich kompetencí, zejména v rámci dohledu nad soudy. Jakmile bude případ prošetřen, bude možné zvážit další postup ve věci,“ uvedl pro novinky.cz mluvčí resortu Vladimír Řepka.

VIDEO: Advokátka Hrdá o znásilnění dětí: Případy ke zvracení! Proč je hranice bezbrannosti 5 let špatně?

Video
Video se připravuje ...

Advokátka Hrdá o znásilnění dětí: Případy ke zvracení! Proč je hranice bezbrannosti 5 let špatně? Markéta Volfová/ Lukáš Červený