Gauner (20) školačku, které ještě nebylo 15 let, podle policie opakovaně znásilnil. Navíc ji donutil, aby byla po vůli i dalšímu muži. Platil jí za to pervitinem!

Drogu sám užíval, aplikoval dívce nebo ji dál prodával. Muže kriminalisté obvinili ze znásilnění, pohlavního zneužití, obchodování s lidmi a nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy a z ohrožování výchovy dítěte. Ve vězení může strávit až 15 let.

„Pásla“ útěkářky z ústavu

V druhém případě policisté vyšetřují ženu (40), která měla podporovat dvě dívky ve věku 15 a 17 let v útěcích z výchovného ústavu. „Dívky pak u ženy v době útěku pobývaly a souhlasily, že jí vypomohou v její tíživé finanční situaci, a to poskytováním sexuálních služeb za úplatu,“ uvedla mluvčí policie Soňa Štětínská.

Obviněná žena vyhledávala klienty a dívky jim nabízela. Za to pak inkasovala velkou část vydělaných peněz.

Řeší to Mravnost

Oba případy měli na starost kriminalisté ze speciální pracovní skupiny Mravnost. Působí v celém Moravskoslezském kraji a jejich práci koordinuje krajské policejní ředitelství. „Kriminalisté pracují s ohledem na charakter případů velmi citlivě, empaticky, současně s vysokou mírou odbornosti a profesionality,“ podotkla Štětínská.

Podobné zločiny jsou podle kriminalistů vždy skryté a často se o nich policisté dozvídají i prostřednictví různých svědectví. „Pokud kdokoliv zjistí informace o zneužívání dětí nebo jiné trestné činnosti na nich páchané, nechť kontaktuje policisty s pomocí linky 158. Rodiče, nebo obecně dospělí, by měli s dětmi na dané téma hovořit a zajímat se o ně,“ doplnila mluvčí.

VIDEO: Advokátka Hrdá o znásilnění dětí: Případy ke zvracení! Proč je hranice bezbrannosti 5 let špatně?

Video
Video se připravuje ...

Advokátka Hrdá o znásilnění dětí: Případy ke zvracení! Proč je hranice bezbrannosti 5 let špatně? Markéta Volfová/ Lukáš Červený