Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Advokátka obětí Hrdá o kauze „Cimický“: Poškozené nám v kanceláři omdlévaly

Video se připravuje ...
Autor: Pavlína Horáková - 
11. ledna 2024
14:30

Celkem 35 případů vydírání se sexuálním podtextem a 4 znásilnění - tak zní obžaloba psychiatra Jana Cimického (75). Pokus o pohlavní styk s nezletilou, panenství jako dar, vsunutí prstů do vagíny, záhadný bylinný čaj nebo tělo potřísněné spermatem… Nejen to bylo obsahem obžaloby, kterou státní zástupkyně četla zhruba hodinu. Za tyto činy navrhla 3 roky vězení. Byl by takový trest za téměř pět dekád sexualizovaného násilí adekvátní? Jak soud prožívají oběti? Dočkají se spravedlnosti a kdy? Nejen na tyto otázky odpovídala v dnešním Epicentru Pavlíny Horákové advokátka Lucie Hrdá.

Ostře sledovaný proces odstartoval minulý čtvrtek. Obvodní soud pro Prahu 8 začal projednávat případ psychiatra Jana Cimického. Pro poškozené, které v kauze figurují, začal boj za spravedlnost.

„To, co je spojuje, je touha po spravedlnosti, po tom, aby už se tyto věci prostě přestaly dít a někdo řekl, že to, co se jim dělo, bylo špatně,“ řekla advokátka, s tím, že každá z nich chce, co se týče trestu pro obžalovaného, něco jiného.

Bolavé vzpomínky znovu ožívají

Advokátka Hrdá se svými klientkami postupně hovoří. Společně se připravují na výpovědi před soudem. Každá z nich kauzu podle ní prožívá jinak. Rozhodně to pro poškozené nejsou lehké chvíle. Vše je totiž znovu čerstvé. „Některé z nich se nám v kanceláři hroutily, omdlévaly, museli jsme jim volat taxíka. Některé to zvládají dobře, protože se to stalo před dlouhou dobou a daly si to už nějak do pořádku. U každé z nás, u každé z nich je to jiné,“ popsala Hrdá ve studiu Epicentra.

Odškodné na charitu

Poškozené po Cimickém požadují i odškodné a náhradu újmy v částkách v rozmezí 80 tisíc až půl milionu korun, dohromady se jedná zhruba o 6 milionů korun. Advokátka Lucie Hrdá v Epicentru prozradila, jak k těmto sumám došly. „Dělaly jsme to tak, že jsme si podle konstantní judikatury nejvyššího Ústavního soudu udělaly tabulku a řekly jsme si, jaký tam byl stupeň zásahu do intimity a jaké to mělo následky. Podle toho jsme požádaly u jednotlivých poškozených o konkrétní částky,“ vysvětlila advokátka s tím, že z jejich strany se jedná spíše o symbolické částky.

„Spousta poškozených na začátku peníze vlastně vůbec nechtěla, ale pak změnily názor a říkaly mi, že peníze dají třeba na dobročinné účely a že tím pomůžou některé z těch obětí, které se k soudu vůbec nedostaly kvůli promlčení,“ dodala obhájkyně s tím, že se to týká tří žen.

Další hlavní líčení se má konat 16. ledna, kdy by měly začínat výslechy poškozených. Na předsedovi senátu teď záleží, jestli bude jednání veřejné, nebo se bude konat s vyloučením veřejnosti. Zatím není ani jasné, jakým způsobem budou poškozené vypovídat.

„Stále ještě získáváme informace o tom, jakým způsobem si přejí být vyslýchané, co je pro ně přijatelné, a co ne. A potom tuto informaci předáme předsedovi senátu,“ uzavřela Hrdá.

Cimický v minulosti prohlásil, že hodlá prokázat svou nevinu. Obhajoba navíc pracuje s vyjádřením, že člověk, který chodí k psychiatrovi, není důvěryhodný svědek. Kdy bude rozsudek vynesen, je zatím ve hvězdách. Advokátka Hrdá uvedla, že stání jsou naplánovaná ještě na duben.

 

9876543 ( 12. ledna 2024 11:01 )

Nemusím hajnzlíku zato vím co znamená "vocase jeden".

hanzalik ( 12. ledna 2024 00:35 )

PTSP! Pokud nevíš, co ta zkratka znamená, vlož ji do nějakého vyhledávače.

Mr MRD ( 11. ledna 2024 22:48 )

A co na to Váš doktor?
Papouskujete hesla aktivistky a účastnice řízení, tedy velmi zaujate strany sporu.

Mr MRD ( 11. ledna 2024 22:46 )

Advokátka je evidentně aktivista a hářka. Ví velmi dobře, že ženy co zastupuje budou oběti pouze v případě odsouzení Soudem. V tuto chvíli jsou to navrhovatelky a svedkyne.
Tohle je na karnou žalobu Advokátní komory.

amerlock ( 11. ledna 2024 21:19 )

Paní advokátka vypadá jako v tranzici FTM v dosti pokročilém stádiu.
Kdoví, o co jí a těm jejím klientkám jde? 👎

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa