„Chci říci, že Policie ČR touto tiskovou konferencí pokračuje v aktivní komunikaci. Cílem je zodpovědět co možná nejvíce relevantních otázek. Velmi dobře si uvědomujeme, jakou máme odpovědnost vůči veřejnosti, ale zejména vůči rodinám zavražděných a zraněných obětí,“ uvedl na úvod konference policejní ředitel Martin Vondrášek. Požádal média, aby rozlišovala mezi tím, co policisté mohli a měli vědět v operační fázi, která trvala tři hodiny, a mezi tím, co se ví nyní, s odstupem 19 dnů.

Slovo si následně vzal šéf úřadu vnitřní kontroly Michal Tikovský. „Úřad hodnotí, zda jsou postupy v souladu s vnitřními předpisy. Je nutné přihlížet k tomu, s jakými skutečnostmi pracovali policisté v daném místě a čase,“ nechal se slyšet. Uvedl, že úřad zkoumal celkem čtyři oblasti - úkony a opatření předcházející střelbě, postup policistů do chvíle úmrtí střelce, postup policistů po úmrtí střelce a postup na úseku zbraní a materiálu. Tikovský popsal, jak zásah minutu po minutě probíhal.

Hlídky, které se v budově ještě před střelbou nacházely, podle něj studenta hledaly. Pracovníkům fakulty policisté sdělili, že jde o studenta fakulty, který může být ozbrojen a chce spáchat sebevraždu.

„Úřad konstatuje, že zásah proti aktivnímu střelci byl profesionální a rychlý. Postup při evakuaci byl rychlý a správný a nijak se nevymykal zásadám při útoku střelce. Po útoku byl naplno využit zdravotnický výcvik policistů, první ošetřování raněných začalo 15:12, 13 minut po oznámení střelby, a zachránilo mnoho životů,“ nechal se slyšet Tikovský.

„Postup policistů krajského ředitelství Středočeského kraje na úseku zbraní byl v souladu s právními předpisy, dále probíhá prověřování dalšími subjekty,“ dodal.  „Úřad vnitřní kontroly nezjistil pochybení v postupu příslušníků policie. Postup byl v souladu s platnými právními předpisy, byl rychlý a profesionální. I přesto lze do budoucna doporučit vhodnější krizovou komunikaci s dotčenými úřady, v tomto případě vedením fakulty. O skutečnosti, že je po střelci pátráno, nebylo výslovně informováno vedení fakulty, ale pouze zaměstnanci fakulty, s nimiž policisté hovořili,“ doplnil ředitel úřadu.

Nejpalčivější otázky

Náměstek ředitele pro službu kriminální policie a vyšetřování pražské policie Vojtěch Motyka pak odpověděl na několik otázek, na něž se veřejnost opakovaně táže.

Jaký měl vrah motiv? „Motiv je stále v rámci prověřování, proto není možné dále uvést nějaké bližší informace či spekulovat. V souvislosti s Klánovicemi jsme vztahový motiv vyloučili.“

Záznam z tiskové konference:

Video
Video se připravuje ...

Policie o zásahu na FF: Dva dopisy na rozloučenou, 480 stop na fakultě a vyloučení motivu! Blesk TV

Jak je to s dopisem na rozloučenou? „Mohu uvést, že byl nalezen dopis v trvalém bydlišti podezřelého v obci Hostouň a dále byl totožný dopis nalezen u podezřelého na filozofické fakultě. K obsahu se v tuto chvíli nebudeme vyjadřovat, je to otázka dalšího prověřování.“

Léčil se vrah na psychiatrii? „Zda byl střelec psychiatrickým pacientem, je otázka prověřování, kterou nebudeme blíže komentovat.“

Jaké zbraně měl k dispozici? „K tomu mi dovolte uvést, že aktuálně ještě není hotová kompletní balistická expertiza. Mohu blíže uvést, že podezřelý střílel v Klánovickém lese z jednoho druhu zbraně, která byla totožná se zbraní, která byla nalezena v bydlišti podezřelého v obci Hostouň.“

Kdy a kde podezřelý kupoval zbraně a munici? „To je otázka prověřování, mohu uvést, že podezřelý získal zbraně legálně a ty nakoupil v průběhu roku 2023. S tímto je logicky spojena otázka, kde podezřelý získal finanční prostředky na nákup, to je opět součástí prověřování a nelze to blíže zmiňovat. Je to otázka komplexního šetření, pracujeme s verzí, že si pořídil půjčku.“

Jak to bylo se střelcovou sebevraždou? „Mohu potvrdit, že se podezřelý zastřelil vlastní zbraní.“

Podle Motyky byly vyžádán desítky znaleckých posudků, například z oblasti balistiky, chemie, genetiky, kybernetiky či soudního lékařství. Upozornil také na rozsáhlé ohledání činu, jež v Klánovicích trvalo dva dny, na filozofické fakultě pak od 21. prosince od 19 hodin do 9 hodin ráno následujícího dne. „Na filozofické fakultě bylo zajištěno až 480 stop, které se musí vyhodnocovat, nejvíce bylo balistických stop,“ dodal Motyka.

Proč policisté odešli z hlavní budovy fakulty?

Důležitou otázkou, která se na tiskové konferenci řešila a na niž se veřejnost opakovaně ptá, je, proč nebyla evakuována také hlavní budova Filozofické fakulty na náměstí Jana Palacha. „Na místo jsme vyslali naše hlídky, které dle standardního postupu provedly prvotní šetření jak u vrátných, tak u zaměstnanců v budově. Policisté se dostavili na studijní oddělení, kde zjišťovali, kde by student mohl být. Vyplynulo z toho, že má výuku na fakultě v Celetné, podali jsme zprávu operačnímu důstojníkovi a přesunuli se na onu adresu,“ vysvětlil ředitel pražské policie Petr Matějček. 

„Vždy se prověřují nejpravděpodobnější místa výskytu osoby, po níž se pátrá. První informace je lokalizace – šlo nejprve o Hostouň, pak okolí Pařížské ulice. Pak jsme měli informace o místech častého pobytu toho člověka. Byla to tři místa v Praze a středních Čechách. A pak jsme pátrali po místech, kde by se mohl nacházet, pakliže byl ve škole, to byl náš hlavní fokus,“ doplnil ho šéf Policie ČR Martin Vondrášek.

Pochybení?

Kvůli zásahu na univerzitě se objevila kritika zejména na sociálních sítích, lidé upozorňovali například na možné podcenění situace ze strany policistů. Policie dostala ve čtvrtek 21. prosince po poledni informaci o tom, že mladík z obce Hostouň odjel do Prahy s tím, že si chce vzít život. O 25 minut později v obci nalezla mrtvého otce podezřelého, po jeho synovi poté vyhlásila pátrání. Policie pak zjistila, že student bude mít přednášku v Celetné ulici v Praze. Evakuovala proto tamní objekt filozofické fakulty, střelba byla ale následně hlášena z nedaleké hlavní budovy na náměstí Jana Palacha.

Policie na základě balistiky později spojila pachatele z univerzity, kde 21. prosince zastřelil 14 lidí a pak i sebe, také s případem dvojnásobné vraždy v Klánovickém lese na okraji Prahy z 15. prosince, při níž zemřel muž a jeho dvouměsíční dcera.

Fotogalerie
140 fotografií