Policisté byli v hlavní budově dvě hodiny před střelbou – operační důstojník tam podle dokumentu poslal dvě hlídky ve 13:22 poté, co vyšlo najevo, že David K. legálně drží několik střelných zbraní. Jen několik minut předtím po něm bylo vyhlášeno pátrání. „Pracovali jsme s informací, že se chce zabít, jede do Prahy, studuje na té fakultě,“ uvedl šéf pražské mordparty Aleš Strach den po střelbě na tiskové konferenci.

Video
Video se připravuje ...

Tiskovka policie otázky Blesk TV

„Důvodem, proč byly hlídky vyslány na tuto adresu (na náměstí Jana Palacha, pozn. red.), je skutečnost, že se jedná o první kontaktní adresu filozofické fakulty, kterou zobrazí internetový prohlížeč Google. Ze strany příbuzných (Davida K.) nebylo nikdy specifikováno, ve které konkrétní budově by se měl nacházet,“ stojí podle deníku ve zmíněném dokumentu. Tam se policisté ovšem dozvěděli, že by měl mít přednášku v budově FF v Celetné ulici, kterou následně nechali vyklidit.

Ve 14:38 byla do systému zanesena informace o lokalizaci vrahova telefonu v Pařížské, místo, kde jej zaměřili, policisté propátrali. „Výsledek vyšel v okolí ulice Pařížská, mimo jiné v blízkosti objektu synagog a židovského muzea,“ uvádí policie v dokumentu. Kde přesně jej zaměřili, dosud nebylo zřejmé, nyní však vyšlo najevo, že to bylo jen pár desítek metrů od hlavní budovy FF. Policisté se tam ale nevrátili. Ve 14:59, tedy 21 minut poté, pak začaly přicházet první zprávy o střelbě.

Video
Video se připravuje ...

Nové záběry: Snajpr měl vraha z FF na mušce. Zabil se, když se studenti krčili na římse! Policie ČR

Zarážející také je, že policisté od počátku uváděli, že pátrání po Davidu K. bylo vedeno jako „pouhé“ pátrání po sebevrahovi a nebyly indicie, že bude zabíjet. V tu dobu už ale věděli, že v Hostouni byl nalezen jeho mrtvý otec a také výbušniny, David K. byl také mezi podezřelými z vraždy miminka a táty v Klánovickém lese. Do centra Prahy navíc vyslali řadu sil, mj. zásahovou jednotku, což pro pátrání po sebevrahovi není standardní. Museli tedy vědět, že situace je vážnější.

 „Nelze konstatovat, že policie věděla, že je život studentů filozofické fakulty v budově na náměstí Jana Palacha reálně a bezprostředně ohrožen,“ stojí nicméně v dokumentu úřadu vnitřní kontroly. „Žádnou indicii neměli. Kdybychom ji měli, byli bychom úspěšnější už po první vraždě v Klánovickém lese, ale žádnou takovou informaci jsme neměli,“ řekl policejní prezident Martin Vondrášek pro MF Dnes.

Fotogalerie
78 fotografií