Při střelbě v budově fakulty v centru Prahy 21. prosince přišlo o život 14 lidí, mezi nimiž byli studenti a pedagogové. Po útoku pachatel, který byl podle policie studentem fakulty, spáchal sebevraždu. Výbor se ve čtvrtek vrátil k projednávání policejního zásahu, které zahájil v lednu. Policejní prezident Martin Vondrášek v úvodu projednávání zdůraznil, že policie od počátku zveřejňuje maximum informací, aktuálně žádnou novou nemá.

GIBS je podle Hendrycha zhruba ve třetině či polovině svého šetření, dokončit ho chce do dvou až tří měsíců. „Zatím jsme nezjistili skutečnosti, který by nám dávaly podezření či zjištění, že došlo ke spáchání trestného činu příslušníkem policie,“ řekl. Inspekce nezahájila žádné trestní řízení.

Opozičním poslancům vadilo, že jim policie nechce poskytnout zprávu úřadu vnitřní kontroly policejního prezidia. Na základě zákona o svobodném přístupu k informacím ji podle Vondráška v nejbližší době dostanou některá média. Z větší části však policie žádosti zamítla, zpráva bude proto v těchto částech začerněná.

Video
Video se připravuje ...

Traumata i stres. Adrenalin střídají emoce. Co zažívají policisté po zásahu na Filozofické fakultě? Bára Holá

Vondrášek zdůraznil, že pokračuje šetření GIBS a trestní řízení v případu samotné střelby, kde si právo informovat veřejnost vyhradilo státní zastupitelství. Dokument obsahuje celou řadu informací, které mají přímý dopad na pokračující trestní řízení. „Jsem přesvědčen o tom, že pokud bych ji jinak poskytl, porušil bych rozhodnutí státního zástupce i trestní řád,“ uvedl.

Vnitřní kontrola policie v lednu ve své zprávě uvedla, že policisté při zásahu i při předchozím pátrání po podezřelém postupovali správně, lepší měla být ale krizová komunikace se zástupci školy. Při pátrání po studentovi kvůli jeho možným sebevražedným úmyslům neinformovali vedení fakulty, ale jen přítomné zaměstnance školy.

Fotogalerie
89 fotografií