Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Jurečka zvažuje rezignaci: Potvrdil, že se vrátil po masakru na večírek. Odcházel v půl čtvrté ráno!

Autor: simao, ČTK, bel - 
7. ledna 2024
21:39

Vicepremiér Marian Jurečka (KDU-ČSL) se v ČT v Otázkách Václava Moravce opět omluvil za večírek ministerstva v době střelby na Filozofické fakultě UK. Svou rezignaci je připraven zvážit, mluvil o ní i s premiérem Petrem Fialou (ODS). Jurečka potvrdil, že se po jednání vlády na ministerstvo vrátil, zbylo tam podle něj zhruba 30 lidí z okruhu jeho nejbližších spolupracovníků. Považuje za chybu, že vánoční setkání nerozpustil. SMS o mimořádném jednání vlády kvůli střelbě na univerzitě, která přišla členům vlády, si dle svých slov přečetl až pozdě - přišla kolem 17:03, četl ji však až v 18:26. Server iDnes.cz tvrdí, že Jurečka věděl o střelbě již od odpoledne. A na vánočním večírku se zdržel až do půl čtvrté do rána, jak ostatně sám dnes přiznal. Jurečka si sype popel na hlavu přitom i na Facebooku. A omlouvá se lidem i tam.

  • Ve čtvrtek 21. prosince došlo k tragédii na Filozofické fakultě v Praze.
  • V ten samý den mělo ministerstvo práce a sociálních věcí vánoční večírek.
  • Oficiální část večírku probíhala i v době dramatických událostí na FF UK.
  • Vicepremiér Marian Jurečka (KDU-ČSL) tvrdí, že mu přišla SMS ze sekretariátu Petra Fialy (ODS) o mimořádném jednání vlády v 17:03, přečetl si ji však až v 18:26.
  • Podle iDnes.cz se o střelbě bavil na večírku Jurečka již kolem čtvrté hodiny odpolední.
  • Jurečka se po jednání vlády do budovy ministerstva práce a následně i na večírek vrátil, dle svých slov odcházel kolem půl čtvrté ranní.
  • V neděli vicepremiér uvedl, že uvažoval i o rezignaci, jeho okolí mu ji však prý nedoporučovalo. O rezignaci se měl bavit i s premiérem Fialou. Ten však Jurečkův konec nevyžaduje.
  • Jurečka se omlouvá i na sociálních sítích. „Situace kolem vánočního setkání na MPSV v den střelby mě velice mrzí. Rád bych se za celou situaci a své jednání znovu veřejně omluvil a celý příběh vysvětlil,“ uvedl v neděli ministr.

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka je „připraven zvážit, že by nabídl rezignaci“ kvůli vánočnímu večírku pořádaném na ministerstvu v době tragické střelby na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Uvedl to dnes v diskusním pořadu České televize (ČT) Otázky Václava Moravce.

Premiér Petr Fiala (ODS) v pořadu Partie Terezie Tománkové na CNN Prima News prohlásil, že zatím Jurečkovo odvolání nepřipravuje. Ministr se podle něj omluvil, situaci ale musí ještě lépe vysvětlit. O to se Jurečka snažil právě v neděli.

Jurečka: Omlouvám se. Znovu.

Jurečka v Otázkách Václava Moravce na ČT v neděli svou omluvu za své počínání zopakoval. Uváděl, že se omlouvá za nesprávné vyhodnocení situace i za následnou komunikaci. Večírek ministerstva vyvolal značnou kritiku. Pokračoval totiž v době, kdy byly známy tragické události, při nichž ozbrojený útočník zabil čtrnáct lidí a dalších 25 zranil.

Kritické reakce vyvolala však i samotná i omluva Jurečky, protože přišla pozdě a uváděl v ní, že by večírek rozpustil dříve, pokud by již o tragických následcích věděl. Členové vlády však měli informace už několik hodin.

„Omlouvám se znovu, protože z mé strany vyhodnocení té otázky ukončit to vánoční setkání dříve i otázka komunikace byly chybou,“ uvedl v neděli na ČT Jurečka.

Video  Jurečka se na Kavčích horách omlouval za večírek v den tragické střelby na Filozofické fakultě. Zvažuje i rezignaci  - Blesk - Karel Kopáč, Tomáš Belica
Video se připravuje ...

„Vánoční setkání bylo dlouhodobě plánováno a začalo po 15. hodině. Informace z Úřadu vlády členům vlády přišla v 17:03 SMS zprávou. Já jsem si bohužel tu SMS zprávu přečetl v 18:26, na ni jsem v 18:26 reagoval a v 18:36 jsem dával vyjádření na veřejnost. Chybou bylo, že už v ten daný okamžik jsem to nevyhodnotil tak, aby se to vánoční setkání celé ukončilo. Končilo mým odchodem na jednání vlády, končila tam hudba, končilo tam občerstvení. Těch zhruba 400 až 500 lidí, kteří tam byli do té doby, se rozešlo,“ tvrdil Jurečka.

Anketa

Je Jurečkova omluva za večírek po střelbě na FF UK dostatečná?

Omluva stačí
Nevysvětlil to
Měl by rezignovat

Věděl o střelbě dřív, než přišla SMS?

Jenže podle iDnes.cz Jurečka věděl o střelbě už ve čtyři odpoledne. „Nikdy jsem nepopíral, že bych v průběhu odpoledne neslyšel kusé informace o střelbě, zabral jsem se však do diskuse se svými zaměstnanci a nevěnoval bohužel patřičnou pozornost vývoji situace na filozofické fakultě,“ uvedl pro MF Dnes následně Jurečka.

Podle serveru totiž jeden z Jurečkových podřízených potvrdil, že se s ministrem bavil o střelbě již kolem šestnácté hodiny...

Vrátil se na ministerstvo

Server iDNES.cz ale na základě svědectví účastníků párty napsal, že se ministr na večírek vrátil i po mimořádném jednání vlády, na kterém se střelba řešila.

V té době tam bylo podle dnešního vyjádření ministra kolem 30 lidí, bližších spolupracovníků. Jurečka tam s nimi zůstal. Dodal, že ho dřívější nesprávná komunikace mrzí, nikdy ale v odpovědích na otázky novinářů nelhal.

„Po jednání vlády, což bylo kolem půl jedenácté, jsem se na resort vrátil, vracel bych se tam tak či tak. Došel jsem do kanceláře, udělal jsem nějaké nezbytně nutné věci a došel jsem ještě dolů do átria, kde zůstalo zhruba kolem 30 lidí, spíše okruh bližších spolupracovníků, se kterým jsme tam zůstali, já jsem tam zůstal s nimi. To je doplnění té informace, na kterou já jsem nedal jednoznačně jasnou odpověď před zhruba třemi nebo čtyřmi dny,“ pokračoval Jurečka v ČT.

Odcházel v půl čtvrté

Podle MF Dnes Jurečka setrval na večírku až do půl čtvrté do rána. Jurečka se přitom omlouvá, že situaci špatně vyhodnotil, měl večírek ukončit a restriktivně poslat jeho účastníky nejdéle v podvečer domů. „Odcházel jsem někdy asi v půl čtvrté ráno,“ uvedl Jurečka.

„Za celý tento můj postup, jednak neukončení včas té akce, ale i za špatně vyhodnocenou komunikaci v reálném čase, se omlouvám, věřte, že mě to velmi mrzí, velmi štve. A pokud jsem se někoho tím dotkl, vnímám, že to nebylo dostatečně adekvátní té dané situaci, tak se za to znovu omlouvám,“ kál se v ČT Jurečka.

Jurečka o rezignaci přemýšlí

Od moderátora Václava Moravce dnes Jurečka ostal i dotaz na to, zda uvažoval o rezignaci. „Já jsem nezodpověděl všechny otázky, to je chyba, ale nikdy jsem v té odpovědi neřekl něco, co by nebyla pravda. Nicméně upřímně, já jsem za poslední měsíce uvažoval o rezignaci,“ přiznal Jurečka. Zmínil případ protestu a hladovky Jiřího Gruntoráda, který požadoval Jurečkovo odstoupení. „Ano, i tyto myšlenky se mi případně honí hlavou,“ připustil myšlenky na rezignaci Jurečka.

„Včera, když jsem o tom s premiérem mluvil, tak jsem řekl, že jsem připraven zvážit i to, pokud on by to také takto vyhodnotil, nabídnout i svoji rezignaci. To stejné proberu i u nás na jednání celostátního výboru,“ pokračoval v ČT Jurečka.

O tom, že by odešel z ministerstva, se bavil i se svým okolím. „Ten názor, že bych měl odejít z práce (…), ten názor tady takovýto nebyl. Ale prostě zvažuju to, není mi to jedno, chápu to, že jsem neudělal rozhodnutí správně, že jsem pochybil, omluvil jsem se za něj, omlouvám se za to opakovaně,“ dodal Jurečka v Otázkách Václava Moravce.

Jurečka před ČT: Byla chyba, že jsem to neukončil

S dalšími omluvnými slovy, ale i vysvětlováním Jurečka přišel před budovou ČT na Kavčích horách po odvysílání nedělní debaty.

„Naše vánoční setkání bylo plánováno dlouhodobě dopředu s termínem, který byl dán s tím, že je to setkání jednoroční, se zaměstnanci, tak, aby měl člověk s těmito lidmi možnost mluvit, i oni mezi sebou,“ poznamenal Jurečka po Otázkách Václava Moravce.

„Ti lidé se začali scházet v budově ministerstva od 15 hodin. Já jsem dostal informaci o svolání mimořádné zprávy v 17 hodin na mobil, který jsem bohužel v tu dobu sledoval operativně, takže jsem si zprávu, která přišla ze sekretariátu premiéra, přečetl v 18:26,“ zopakoval Jurečka s tím, že se po jednání vlády vrátil vyřídit na ministerstvo „nezbytně nutné věci“, aby následně zamířil zpět do átria, „kde zůstalo kolem 30, 40 lidí, se kterými jsem tam zůstal až do ukončení celého setkání“. „Vracel bych se v každém případě,“ hájil svůj návrat Jurečka.

„Z mé strany je tady jednoznačné chybné vyhodnocení té dané situace, kdybych měl informace úplně v reálném čase někdy po 16. hodině v plném rozsahu, tak by rozhodně to setkání skončilo podobně jako na ministerstvu kultury. Ano, v mém případě je chyba, že jsem neměl ten dosah informací v reálném čase úplně plnohodnotný. Pak bylo chybou, že jsem kolem 19. hodiny to setkání neukončil v plném rozsahu,“ připouští Jurečka, že měl restriktivně poslat lidi z večírku domů.

Jurečka po dlouhém mlčení dle svých slov nevyhodnotil adekvátně otázku komunikace s veřejností a opět omluvil. „Je to jedna z věcí, nad kterou já také přemýšlím (…) Je to věc, kterou jsem připraven udělat,“ poznamenal ke své případné rezignaci. „Chybujeme každý, každý v životě děláme chyby,“ doplnil však zároveň Jurečka na svou obhajobu.

Připustil, že o střelbě se na vánočním setkání mluvilo mj. i díky lidem, kteří dorazili později, uvedl Jurečka. „Myslím si, že to setkání rozhodně v té druhé části, kdy se informace o tom postupně dostávaly, tak to bylo v těch debatách mezi námi reflektováno,“ dodal vicepremiér.

Jurečka si sype popel na hlavu i na Facebooku

Vedle dnešní improvizované tiskovky před budovou ČT na Kavčích horách se Jurečka jal vysvětlovat a omlouvat se též na sociálních sítích. Na Facebooku či Instagramu sdílel post, ve kterém se ohlíží za kauzou mejdanu před Vánoci a v den střelby.

„Bohužel se jednalo o naprosto nešťastný souběh událostí, který nastal 21. prosince odpoledne,“ uvádí Jurečka v omluvě na sociálních sítích.

„Po úvodním slovu jsem se začal věnovat především pozvaným hostům, kterých bylo na místě odhadem mezi 400 až 500. Nesledoval jsem proto mobilní telefon tak pečlivě, jako za běžné situace. V té době začaly přicházet i prvotní informace o střelbě v centru Prahy. Nevyhodnotil jsem bohužel vážnost situace dostatečně rychle,“ sype si nyní popel na hlavu.

„Ve chvíli, kdy jsem před devátou hodinou odjel na vládu, bylo již sklizené občerstvení, přestala hrát živá hudba a hosté se začali rozcházet. Vánoční setkání tímto skončilo. Ve srovnání s minulými lety se tak stalo mnohem dříve. Bylo mojí chybou, že jsem v tento okamžik akci důsledně neukončil tak, aby zde po mém návratu nikdo nezůstal. Když jsem se po jednání vlády vrátil do kanceláře, zůstalo na místě ještě zhruba třicet lidí z užšího kruhu spolupracovníků, ke kterým jsem se posléze připojil a zůstal s nimi. Byla to chyba, měl jsem všechny vyzvat k okamžitému odchodu. Omlouvám se, že jsem to neudělal,“ dodal Jurečka.

Video  Mše za oběti teroru ve sv. Vítu: Silná slova arcibiskupa o zlu, šoku či lásce  - ČTK/Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa