Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Princ Edward v Praze: Po pivu v podhradí ho Pavel přijal na Hradě. Pak bratr krále rozdal medaile

Aktualizováno -
24. května 2023
18:50
Autor: ČTK, simao, mav - 
24. května 2023
10:42

Princ Edward se po úterním pivu s prezidentem Petrem Pavlem dočkal ve středu dopoledne na Hradě oficiálního přijetí. Pavel dnes bratra krále Karla III. uvítal v Trůnním sále. Středobodem Edwardovy návštěvy v Česku je však Mezinárodní cena vévody z Edinburghu (DofE) určená mládeži mezi 14 a 24 lety. 42 úspěšným absolventům a absolventkám nejvyšší kategorie DofE v Senátu Edward předal zlaté medaile.

Kromě akcí souvisejících s projekty pro mladé se Edward setkal ve středu dopoledne na Pražském hradě s prezidentem Pavlem. Neformálně se však potkali už v úterý. Pavel na svém twitterovém účtu zveřejnil fotografii z Malostranské besedy, na které si s bratrem britského panovníka připíjí pivem.

Z Pražského hradu zamířil Edward do asi třítisícové obce Vestec nedaleko Prahy, kde loni vznikla stromová alej k příležitosti nedožitých 100. narozenin prince Philipa, Edwardova otce a manžela zesnulé královny Alžběty II.

Vévoda z Edinburghu v aleji zasadil poslední strom, a uctil tak památku svého otce, který byl mimo jiné roku 1956 zakladatelem ceny DofE. Inspiroval se mj. odznaky na své někdejší střední škole Gordonstoun.

Rozdal zlaté medaile

Program DofE v Česku funguje od roku 1995, v minulém roce se jej účastnilo přes 7000 mladých lidí na více než 320 školách. Každý účastník si vytyčí cíle, kterých chce dosáhnout v dobrovolnických, pohybových či dovednostních aktivitách a následně je plní po dobu šesti, 12 nebo 18 měsíců. Čím déle program studenti plní, tím vyšší na konci dostanou ocenění. Program v roce 1956 založil tehdejší vévoda z Edinburghu, princ Philip. V prostorách Senátu dnes princ Edward předal 42 účastníkům programu, kteří dosáhli zlaté úrovně, odznaky a certifikáty, čímž ocenil jejich píli, vytrvalost a odhodlání.

Mezi oceněnými je například Eliška z nymburského Gymnázia Bohumila Hrabala, která s dalšími vrstevníky vaří a peče jídlo a výtěžek z jeho prodeje dává na dobročinné účely. Zároveň tvoří mapy pro organizaci Lékaři bez hranic. Ladislav z Gymnázia Brno na Slovanském náměstí při expedici během čtyř dnů prošel z Itálie do Chorvatska a jako největší cíl své běžecké pohybové aktivity uběhl maraton.

Ve Středočeském kraji se podle Peckové do programu DofE loni nově zapojilo víc než 500 účastníků a aktuálně je jich přes 800. „Pro naši podporu je klíčové, že program motivuje mladé lidi k aktivitě, k vytrvalosti a k pomoci druhým. Účastníci například jako dobrovolníci pomáhají seniorům, vedou kroužky pro děti, doučují a podobně,“ uvedla hejtmanka.

Sám je příkladem

Čím déle program studenti plní, tím vyšší na konci dostanou ocenění. Zlatou medaili obdrželo z rukou prince Edwarda ve středu 42 Čechů a Češek, kteří úspěšně dokončili zlatý program DofE v minulých letech. Zlaté úrovně během studií dosáhl i sám Edward - začal na střední škole v Gordonstounu a dokončil ji na univerzitě Cambridge.

„Program umožňuje osobnostní rozvoj všem mladým lidem. Posiluje jejich odhodlání, vytrvalost, odpovědnost,“ uvedl výkonný ředitel českého DofE Tomáš Vokáč. Návštěvu prince Edwarda označil za odměnu nejen pro účastníky programu, ale i pro učitele, kteří se DofE věnují ve svém volném čase. „Je to také ocenění odhodlání ředitelů, podporovatelů i partnerů, jež společně s námi věří v sílu neformálního vzdělávání a učení.“

„Jeho snaha pomocí DofE motivovat mladé lidi k osobnímu rozvoji je obdivuhodná,“ ocenil na Twitteru prezident Pavel.

I on na témata související s mladými lidmi klade ve svém prezidentském programu i při svých cestách důraz. Na rozdíl od své ženy Evy je zastáncem snížení věkové hranice prvovoličů na 16 let, při cestách do regionů se setkává se studenty, a hodlá připravit komunikační strategii zaměřenou na mladou generaci „s cílem prohlubovat její zájem o politiku a naléhavá společenská témata“.

Video  Prezidentské „taxi“: Čaputová svezla Pavla i kolegy z Rakouska a Moldavska  - Blesk: Maxmilián Nový
Video se připravuje ...

roxin ( 24. května 2023 14:00 )

Hm, jenomže soudruh pávek je na hradě teprve 2-3 měsíce a Zeman 10 let to je mrňavý rozdíl, ne? Třeba je mladší a jako generál zvyklý chlastat a soudruh pávek je v hospodě víc jak na hradě!

Th0r_z_h0r ( 24. května 2023 13:56 )

Nemuze byt snad vetsi priklad podrazactvi a prospecharstvi, nez je rude do na Hrade. Tenhle komickej pseudomotorkar a hrdina, schovanej v krytu, si placa se svym, nedavno, uhlavnim nepritelem. Rude duo je moralni dno. Bohuzel i tenhle narod, ktery volil Babise a Pavla. A pak si nevidi do huby a nadava Michwilidu, ktera to alespon prizna, narozdil od jasneho zradce a podrazaka Bartose a celeho piratstva.

http­s://ww­w.iv­crn.cz­/pirat-bartos-v-davu-vitacu-anarchistu-a-levicovych-extremistu/

http­s://ww­w.id­nes.cz­/zpra­vy/do­maci/­pira­ti-michailidu-bartos-hlasovani-odvo­lani­.A2305­24_121­425_do­maci_­hovo

Nejlepsi je diskuse, kde si hovezi hlavy, po volbe rudeho dua Pavel/Babis nevidi do huby 🤣

anna1234 ( 24. května 2023 13:47 )

.. asi se každý občas napije. Když to skončí dvěma deckami, jedním panákem nebo pivem, není co řešit. Exprezident pil jako duha a bohužel se opilý ukazoval i na veřejnosti. Současného prezidenta jsme opilého neviděli, takže zatím v pohodě.

JaNat ( 24. května 2023 12:56 )

xxxx678 už chápu, ty máš dneska svátek, tak všechno nejlepší. Mimochodem, co bys napsala, kdyby šel Zeman na pivo s Jeho královskou Výsostí princem Edwardem, vévodou z Edinburghu? To bys ho roztrhala, jaj, to by bylo, ale tvému miláčkovi to odpustíš. Tak jo, carpe diem.

JaNat ( 24. května 2023 12:53 )

Potřebuješ sanitu? Jak tě něco takového může rozladit? Nežer to tady tak.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa