Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Čaputová sklidila ovace ve štábu Pavla: „Zvítězila naděje!“ Gratulací přibývá z celého světa

  • Autor: ČTK,trm,Darina Jíchová - 
    Aktualizováno -
    28. 1. 2023
    19:15
    28. 1. 2023
    16:25

    Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová blahopřála Petru Pavlovi ke zvolení novým českým prezidentem. Na twitteru napsala, že se těší na spolupráci, společná setkání a iniciativy. S gratulací přišel i německý  prezident Frank-Walter Steinmeier, blahopřání přišla už i z velvyslanectví USA, Velké Británie či Litvy.

  • 1.Osobní gratulace Čaputové

    „Spolu s Vámi zvítězila naděje, že slušnost a pravdivost mohou být sílou,“ uvedla Čaputová.

    „Pane zvolený prezidente, milí přátelé, myslím, že na světě nejsou dva národy, které jsou si tak blízké jako Češi a Slováci, a právě tato lidská blízkost je vlastně důvodem, proč se spolu těšíme při každé velké chvíli. A volba hlavy státu nesporně takovou velkou chvílí je,“ říkala Čaputová přímo ve štábu Pavla v pražském Karlíně. 

    Ocenila Pavla, že ctí demokratické hodnoty a jeho síla pramení v klidu. „Vaše vítězství je zároveň vítězstvím naděje, naděje na to, že slušnost a pravdomluvnost není slabostí, ale je silou, která může vést k vítězství. A to dokonce i v politice. Zároveň přeju celé České republice, aby se dnes necítil nikdo jako poražený, abyste dnešek brali jako nový začátek a jako příležitost pro spolupráci,“ dodala Čaputová.

    Představitelé bývalé slovenské vládní strany Svoboda a Solidarita (SaS) v prohlášení napsali, že Česko si zvolilo solidního a prozápadního prezidenta. Pavla označili za ztělesnění slušnosti v době předvolební kampaně.

    Ke gratulantům se připojil i slovenský premiér Eduard Heger. „Zvítězily hodnoty listopadu 1989, pokoj, rozvaha, slušnost, cílevědomost. Zvítězilo hledání řešení nad rozséváním nenávisti. Zvítězilo spojenectví a sounáležitost nad sobectvím. Těším se na spolupráci,“ uvedl na twitteru.

  • 2.Srdečné blahopřání z Německa

    Také německý prezident Frank-Walter Steinmeier pogratuloval Petru Pavlovi ke zvolení hlavou státu. Steinmeier rovněž poznamenal, že vztahy Prahy a Berlína jsou úzké a přátelské.

    „Srdečné blahopřání k Vašemu zvolení prezidentem České republiky. I jménem spoluobčanů Vám velmi srdečně gratuluji,“ uvedl německý prezident na twitteru.

  • 3.Skvělá zpráva pro Ukrajinu

    A gratulaci pro Pavla připojil i ukrajinský prezidente Volodymyr Zelenskyj. „Upřímně blahopřeji Petru Pavlovi k přesvědčivému vítězství ve volbách prezidenta České republiky. Oceňuji Vaši podporu Ukrajině a našemu boji proti ruské agresi. Těším se na naši úzkou osobní spolupráci ve prospěch národů Ukrajiny a České republiky a v zájmu sjednocené Evropy,“ sdílel v češtině na svém twitteru. 

    Pavlovi gratuloval i náměstek ukrajinského ministra zahraničí a bývalý velvyslanec v Česku Jevhen. „Je to dobrá zpráva pro EU. Je to skvělá zpráva pro Ukrajinu. Děkuji za Vaši podporu, pane prezidente. Spolu zvítězíme,“ napsal Perebyinis.

  • 4.Jsme NATO

    S gratulací se přidal také nový britský velvyslanec v Česku Matt Field. „Srdečně vítám zvolení Petr Pavla prezidentem. Spojené království se těší na úzkou spolupráci v zajištění bezpečnosti a prosperity našich zemí a na pokračování společné podpory Ukrajiny,“ napsal na svém twitteru. Na konec příspěvku dodal hashtag Jsme NATO.

  • 5.Přínos pro EU

    S přáním se přidala rovněž šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová. „Gratuluji zvolenému prezidentovi Petru Pavlovi a vítám jeho silnou oddanost evropským hodnotám. Vaše zkušenost na poli bezpečnosti, obraně a zahraničních vztahů budou velmi cenné pro udržení a posílení evropské jednoty na podporu Ukrajiny,“ uvedla. 

  • 6.Kanada se těší na spolupráci

    Na spolupráci s Pavlem se těší i Kanada, jak uvedla kanadská velvyslankyně v Česku Ayesha Rekhiová.

  • 7.Rýmuje se s Havel

    „Rýmuje se s Havel,“ komentoval na svém twitteru bývalý americký velvyslanec Andrew Schapiro.

  • 8.Těším se na blízkou spolupráci

    Ke zvolení hlavou státu poblahopřál Petru Pavlovi rakouský prezident Alexander Van der Bellen. Ve vyjádření na svém twitteru nově zvolenému českému prezidentovi popřál mnoho úspěchů v naplňování odpovědnosti, kterou mu svěřili spoluobčané. „Těším se na blízkou spolupráci jako sousedů a partnerů v EU,“ dodal rakouský prezident.

    Rakouský kancléř Karl Nehammer o něco později dodal, že „Rakousko a Česko jsou jako sousedé úzce propojenými zeměmi v mnoha oblastech“. Také Nehammer napsal , že se těší na pokračující blízkou spolupráci mezi Českou republikou a Rakouskem.

  • 9.Gratulace z Pobaltí

    Těším se na spolupráci při posilování našich zemí i Evropské unii a podpoře Ukrajiny, napsal lotyšský prezident Egils Levits v blahopřání Petru Pavlovi.  

  • 10.Rumunsko se těší na spolupráci

    Pavlovi ke zvolení hlavou státu pogratuloval i rumunský prezident Klaus Iohannis. Napsal, že se těší na spolupráci bilaterálně i v rámci EU a NATO.      

  • 11.Přání od Babišova přítele

    Pozadu nezůstal ani Babišem mnohokrát zmiňovaný francouzský prezident Emmanuel Macron, jehož Babiš v lednu před volbami osobně navštívil v Elysejském paláci. „Srdečně blahopřeji Petru Pavlovi ke zvolení do úřadu prezidenta České republiky! Naše země spojují společné, hluboce evropské hodnoty, a také podpora Ukrajiny. V Paříži jste vítán!“ napsal Macron na svých sociálních sítích.

  • 12.Pozvání do Varšavy

    Přál také polský prezident Andrzej Duda, Petra Pavla poznal do Varšavy. „Dnes skončily prezidentské volby u našich českých sousedů. Novým prezidentem České republiky byl zvolen generál Petr Pavel! Vážený pane prezidente, blahopřejeme a zdravíme z Polska! Zveme vás k návštěvě Varšavy!“ vzkázal Duda svému budoucímu českému protějšku.

    Polská prezidentská kancelář uvedla, že Duda si s vítězem českých prezidentských voleb telefonovali. Rozhovor se nesl „ve velmi dobré a přátelské atmosféře s důrazem na ty nejlepší sousedské polsko-české vztahy,“ uvedl šéf zahraničního odboru prezidentské kanceláře Marcin Przydacz.

    Pavlovi pogratuloval i polský premiér Mateusz Morawiecki. „Polsko-české partnerství je garantem bezpečnosti našeho regionu. Společně můžeme mnoho dokázat,“ dodal šéf polské vlády.

    Pavel ještě jako prezidentský kandidát ujistil, že Varšavu v případě zvolení přednostně navštíví. Sousední zemi totiž znejistilo vyjádření prezidentského protikandidáta Andreje Babiše v televizní debatě naznačující, že Česko by nevyslalo své vojáky na pomoc Polsku nebo Pobaltí v případě jejich napadení tak, jak to plyne ze závazků v rámci Severoatlantické aliance. Babiš později své vyjádření korigoval.

Vánoce 2023

 

 

 

 

 

 

Babisova_drahota ( 29. ledna 2023 11:09 )

Nebo si myslela, že vyhraje její krajan. Zpráva o jeho prohře jí mohla zastihnout až v půli cesty, tak se přizpůsobila.

UFO1 ( 29. ledna 2023 04:36 )

Sázkaři byli přesní v 1.kole,tak se to dalo očekávat i v kole2.

UFO1 ( 29. ledna 2023 04:35 )

Zvítězila naděje,to je přesné, naděje, že se to dá v ČR do pořádku.

padrino ( 29. ledna 2023 03:06 )

Čaputová musela mít v (_:_) vrtuli, že byla tak rychle v ČR ze Slovenska po vyhlášení voleb.

corsa ( 29. ledna 2023 00:31 )

Ona věděla, že on vyhraje a přijela??? On věděl, že vyhraje a měl pro ni připravenou flanelku?? Co to je za divadlo???

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa