Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Experti: Prigožin má mnoho nepřátel, ale Putin ho potřebuje. „Je ztělesněním jeho fašistického režimu“

Autor: RFE/RL, mav - 
25. května 2023
05:00

Dvorní šašek i démon, Putinův muž pro zvláštní úkoly, nebo snad dokonce muž, jenž chce prezidenta nahradit? Oligarcha Jevgenij Prigožin se stal velmi viditelnou a velmi kontroverzní figurou, která si dovoluje kritizovat nejvyšší představitele ruské armády, ba možná i samotného Putina. Experti by však jeho význam nepřeceňovali, píše server Rádia Svobodná Evropa/Rádia Svoboda (RFE/RL).

Podnikatel Jevgenij Prigožin, který je napojen na Kreml, působil dlouhá léta převážně ve stínu, zbohatl na státních zakázkách a dalších kontraktech a zároveň v tichosti řídil proslulou „trollí fabriku“ v Petrohradě, která stála v čele snah Moskvy ovlivňovat volby v zahraničí.

V posledních měsících, kdy jeho zdánlivě soukromá (podle všeho ale napojená na tajnou službu GRU) žoldnéřská skupina ČVK Wagner nese hlavní tíhu zuřivých bojů ve východoukrajinském Bachmutu a okolí, však Prigožin vystoupil do světla reflektorů. Jeho firma Concord začala zveřejňovat videa, kterak Prigožin osobně navštěvuje věznice a rekrutuje odsouzené pro boj na Ukrajině či objíždí bojem zničené ulice Bachmutu.

Začal boj o Kreml?

Jeho časté, neomalené tiskové zprávy a nespoutaná, vulgární kritika vysokých ruských představitelů a vojenských velitelů se staly jakousi jeho osobní značkou, což některé přimělo ke spekulacím, že skrývá politické ambice – možná i ty vůbec nejvyšší.

Na videu zveřejněném v době, kdy Rusko oslavovalo 9. května Den vítězství, Prigožin stál před hromadou mrtvol, které podle něj patřily bojovníkům z wagnerovské armády, a obvinil vysoké ruské vojenské představitele, že jejich smrt zavinili svou nekompetentností. Prigožin kritizoval zejména náčelníka generálního štábu generála Valerije Gerasimova a ministra obrany Sergeje Šojgua, který je dlouhodobě považován za jednoho z Putinových nejbližších spojenců. A mluvil i krypticky o „děduškovi“, byť pak popíral, že naráží na Putina, o němž kritici na sociálních sítích hovoří jako o „děduškovi v bunkru“.

„Boj o Kreml po Putinovi začal,“ prohlásil neméně kontroverzní Igor Girkin alias Strelkov, bývalý agent Federální služby bezpečnosti (FSB) a ruský vojenský veterán, který hrál klíčovou roli v Ruskem řízeném protikyjevském povstání v částech východní Ukrajiny počínaje rokem 2014. „Za Prigožinem stojí některé vážné síly,“ řekl minulý měsíc v podcastu.

Prigožin (61) je stejně jako Putin (70) rodákem z Leningradu (nyní Petrohrad) a za svůj mocenský vzestup vděčí osobním vztahům s prezidentem. Pro svou roli v zásobování kremelských akcí byl nazýván „Putinovým šéfkuchařem“.

Chodit za hranu se nezdráhá už dlouho. Roku 1979, v 18 letech, byl poprvé zatčen; za krádež dostal podmínku. V roce 1981 byl odsouzen na 12 let do vězení poté, co byl s partou kompliců usvědčen z vykrádání bytů. Propustili ho v roce 1990, rok před rozpadem SSSR, po odpykání devíti let.

Od jisté doby zařizuje pro Putina různé zvláštní úkoly. Nejprve to byla „trollí továrna“ – oficiálně Agentura internetového výzkumu. Možná ji Prigožin založil pro své vlastní účely, hodila se ovšem zájmům Kremlu. Pak přišla Wagnerova skupina, která v Rusku nemohla oficiálně existovat – soukromé ozbrojené skupiny stále zákon zakazuje. Žoldnéřská armáda se objevila v roce 2014 na Ukrajině, záhy poté v Sýrii, pak v Africe. Po propuknutí plnohodnotné války na Ukrajině – respektive po prvních neúspěších „speciální vojenské operace“ – se začal Prigožin víc vyjadřovat k bezpečnosti a kritizovat armádní špičky. V létě se přiznal k Wagnerovcům i trollí továrně.

V Rusku ale byl známý i pro své spory s petrohradským gubernátorem Alexendrem Beglovem. „Prigožin měl dlouhodobě špatné vztahy s mnoha lidmi u moci. Je zvyklý řešit problémy jinak, než jak se obvykle řeší v Putinově okolí. Dlouhodobě má špatné vztahy se Šojguem, ještě z časů před loňskou invazí,“ konstatoval investigativní reportér Andrej Zacharov v pořadu Tváří v tvář události na Rádiu Svoboda.

„Má mnoho nepřátel, ale zároveň ho Putin potřebuje,“ vysvětluje reportér. Přitom už si podle něj všemi těmi urážkami a kontroverzemi docela koledoval o odejití. „Celkově jde o člověka, který je rád, když se ho lidí bojí a je démonizován.“

Kladivo na odpůrce

Opoziční ruský politik Maxim Reznik připomíná, jak se výhrůžným symbolem Wagnerovců stala velká palice (perlík) – zveřejnili video, na němž jí popravují ukrajinského zajatce. Prigožin se pak k palici sám hlásil ve své typické kombinaci přehánění, černého humoru a vážně míněných sdělení. Například jednu, potřísněnou umělou krví, poslal do Evropské unie v pouzdře od houslí – dalšího sarkastického symbolu Wagnerovců.

„Všechny jeho demonstrativní akce včetně palice ukazují: Máme co do činění s nejživější ilustrací zrůdného putinismu. Je prostě nejorganičtějším ztělesněním všech rysů Putinova fašistického režimu,“ prohlásil Reznik na Rádiu Svoboda.

„Kladivo je obecně geniální, strašně jednoduché, ale geniální, a zafungovalo: Dá se koupit v obchodech, dá se posílat jako děsivý dárek,“ souhlasí ukrajinský publicista Leonid Švec.

Putinovi se Prigožin hodí nejen coby šéf trollů a žoldnéřů, význam mají právě i jeho vulgární lamenty. „Obecně řečeno je potřeba postava, která bude kousat do nohou nepohodlné úředníky a armádu. Putin potřebuje někoho, kdo řekne, že Šojgu a Gerasimov jsou idioti,“ vysvětluje Švec. Sám Putin je kritizovat nemůže; když je dosadil, musel by je i odvolat.

„Pro Putina je vždy důležité lavírovat mezi různými skupinami. Kolem něj je velké publikum a on se snaží manévrovat,“ rozebírá kremelskou mocenskou dynamiku reportér Zacharov. A role Prigožina? „Napůl šejdíř, napůl klaun, mix kata a dvorního šaška,“ dodává.

Vodítko i bianco šek od Putina 

„Prigožin si dovolí jen to, co si můžete dovolit, když máte za sebou samotného Putina. Nazývat Šojgua a Gerasimova, jak je nazýval, odvádět vězně z kriminálů… Vladimir Vladimirovič mu dal bianco šek, aby zajistil nějaký výsledek. Putin rád dělá takovéto speciální operace v rámci speciálních operací,“ uvedl Švec. Stále je ale Prigožin podle něj na kremelském vodítku – jak dokazují nedávné epizody, kdy přišel o přímou linku na šéfa štábu Gerasimova nebo když Wagnerovcům stát nedodával celé množství požadované munice.

„Stále zdůrazňuji: Nepřeceňujte Prigožinův význam!“ prohlásil reportér Zacharov. „Pokud mu stát zavře kohout, je to jen člověk s pár restauracemi v Petrohradě, nic víc. Veškerý jeho byznys, veškerý jeho majetek, všechny jeho peníze pro Wagnera, pro trollí továrnu – to jsou státní zakázky. Pokud zítra utáhnou ventil, zablokují účty, všichni se mu rozprchnou. Ten člověk je zcela závislý na státu.“

„Jeho nezranitelnost je samozřejmě chvilková, Putin ho potřebuje, protože je ve válce a pokrývá mrtvolami každý metr území, který získá,“ dodává politik Reznik. „Myslím si, že po Putinovi nemá žádnou politickou perspektivu, i když nějakou krátkou dobu by ještě mohl být ve hře. Možná toho podivínského ‚dědušku‘, o kterém mluvil, fyzicky přežije, ale politicky skončí ruku v ruce s putinismem.“

A co spekulace, že by chtěl Prigožin dokonce ovládnout přímo Kreml? „Bylo by divné, kdyby se nějaký malý démon, který pracuje pro Putina, už profiloval jako příští prezident, dokud je Putin naživu. Jakmile to Putin ucítí – nevím… Kladivo, novičok, polonium,“ spekuluje Švec o možném předčasném konci Prigožina a připomíná, jak Kreml nechal novičokem otrávit disidenta Alexeje Navalného (a neúspěšně také přeběhlého špiona Sergeje Skripala) či radioaktivním poloniem Alexandra Litviněnka, dalšího prominentního zběha. „Stát se může cokoli.“

Video  Putinovi zlí muži: Kdo velí armádě a kdo řídí invazi na Ukrajinu?  - Videohub
Video se připravuje ...

 

Video se připravuje ...
Další videa