Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Vodní záchranář Pavel (17) oživil cyklistu se srdeční zástavou: Na strach jsem neměl ani pomyšlení!

Autor: pma - 
5. dubna 2023
20:34

Ve správný čas na správném místě byl během jedné z březnových sobot sedmnáctiletý vodní záchranář Pavel Jurný. Nebýt mladíka a zdravotní sestry z nemocnice v Českém Krumlově, mohl být cyklista postižený srdeční zástavou dnes po smrti. 

Když projížděl v sobotu 11. března sedmnáctiletý vodní záchranář Pavel Jurný (mladík je řidičem malého auta pro řidiče od 15 let, pozn. redakce) Objížďkovou ulicí v centru Českého Krumlova, netušil, že za pár minut někomu pomůže zachránit život.

Pavel si všiml kolony aut. Na jejím konci uviděl ležet na vozovce cyklistu. K tomu se na pomoc hnala mladá žena, která, jak se později ukázalo, pracuje jako zdravotní sestra v Česko-krumlovské nemocnici. „Předjel jsem ‚na prasáka‘ kolonu a zaparkoval před mužem. Viděl jsem, že ta holčina nad ním klečí a resuscituje ho. Okamžitě jsem si ho od ní převzal a pokračoval v masáži srdce,“ popsal zásah pro Českobudějovický deník mladý vodní záchranář.

Cyklista přežil díky resuscitaci

Zatímco Pavel pokračoval v resuscitaci, zavolali další svědci záchrannou službu. Té se ihned po příjezdu mladík představil jako záchranář a přivolaná jednotka ho nechala pokračovat v masáži srdce, zatímco záchranáři cyklistu napojovali na přenosný defibrilátor. Krátce poté muži srdce naskočilo.

Celá akce trvala podle mladého zachránce zhruba sedm až osm minut. „Díky tomu, že oba zahájili resuscitaci, dali prostor, aby přežil,“ popsala pro ČT akci mluvčí ZZS Jihočeského kraje Petra Kafková.

Pavel se Blesku svěřil, že neměl čas nad situací dlouze přemýšlet. „V tu chvíli, kdy jsem viděl, že pán leží na zemi, nahrnul se do mě adrenalin. Jediné, na co jsem myslel, bylo, že musím tomu pánovi pomoct. Na strach jsem neměl ani pomyšlení,“ popsal mladík své pocity během zásahu.

Kolegové Pavla veřejně pochválili 

Podle vodního záchranáře je v podobných situacích nejdůležitější, aby se lidé nebáli vytočit linku 155. „Dispečer ze záchranky vás bude navádět, jak tu resuscitaci provádět, a napovídat, jak rychle hrudník stlačovat. I resuscitace od laika, byť ne úplně správně provedená, může zachránit lidský život, než na místo přijede záchranná služba,“ vysvětlil Blesku Pavel. 

„Jsme právem hrdí na našeho člena, mladého záchranáře Pavla. Je to skvělý kluk, který se umí postavit nejen práci, ale i každému problému čelem a zachránit tak lidský život,“ chválili na sociálních sítích Pavlův čin jeho českokrumlovští kolegové z vodní záchranné služby ČČK.

Video  Podstatné úkony první pomoci  - Videohub
Video se připravuje ...

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání