Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Sestřička Soňa (48) potřebuje pomoc: Po operaci nádoru skončila na vozíku

Autor: Hynek Zdeněk - 
11. ledna 2023
17:05

Její každodenní pracovní náplní bylo starat se o pacienty na interním oddělení. Od roku 2020 ale zdravotní sestra Soňa (48) ze Světlé nad Sázavou potřebuje pomoc sama. Operace nádoru jí nedopadla ideálně.

„Lékaři mi přibližně před dvěma lety diagnostikovali nádor v míše na krční páteři. Bylo nezbytné ho odstranit. Při náročném zákroku se jim to povedlo. Bohužel ale přitom došlo k výraznému poškození míchy,“ popsala důvod operace paní Soňa.

Odloučení od dětí

Následek se dostavil hned. „Úplně jsem přestala vnímat své nohy. V rukou mi sice cit zůstal, ale jen slabý. Ocitla jsem se na invalidním vozíku. Bylo to hrozné,“ připomněla si události krátce po operaci. Soňa pak několik měsíců strávila na nemocničním lůžku.

Nejtěžší pro ni bylo odloučení od jejích tří dětí, hlavně nejmladšího, devítiletého syna. Manžel sehnal finance na přestavbu domu, aby byl vhodný i pro člověka na vozíku. Paní Soňa se mezitím s plnou vervou pustila do rehabilitací.

Už si může kleknout

Po intenzivních terapiích dokáže maminka tří dětí aspoň částečně ovládat nohy. Umí se např. dostat do kleku. Aby se jí hybnost ale ještě více zlepšila, musí na další terapie. Ty bohužel nejsou hrazeny zdravotní pojišťovnou. Každá trvá čtyři týdny a stojí 130 tisíc korun. Paní Soňa proto potřebuje pomoc.

Vzpruhou v nelehkém období jsou pro paní Soňu zejména děti. „Jsou pro mne motorem, abych došla k cíli postavit se opět na vlastní nohy a vrátit se do nemocnice pečovat o pacienty. Udělám pro to maximum a všem, kteří mi k tomu pomáhají, moc děkuji,“ vzkázala. Pokud chcete paní Soně pomoci, můžete poslat příspěvek na transparentní účet.

VIDEO: Společnost Mebster vyvinula exoskelet Unilexa, který umožňuje opět chodit lidem, kterým ochrnuly nohy.

Video  Společnost Mebster vyvinula exoskelet Unilexa, který umožňuje opět chodit lidem, kterým ochrnuly nohy..  - Hynek Zdeněk, blesk.cz
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

delphina ( 11. ledna 2023 19:29 )

No mne spíš zaráží, že pojišťovny nemají v takto těžkých případech na následné nákladné rehabilitace a přitom hradí lidem lázně i s jídlem.Osobně si myslím,že jídlo v lázních i nemocnicích by měli lidé platit.Nehledě o mrháni peněz na plavání,vitamíny a pod.

Ja-na ( 11. ledna 2023 19:18 )

Nevíte, jak sehnal peníze na úpravu domu, třeba to taky byla půjčka a pak 130 000,- zase tak směšných není...

Zobrazit celou diskusi