Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Sárinka (11) ochrnula po operaci míchy a potřebuje speciální ortézu: Rodina si ji ale nemůže dovolit

Autor: rc - 
30. listopadu 2022
17:27

Sárinka je velká bojovnice. Jedenáctiletá holčička se prvních deset let svého života těšila dobrému zdraví a užívala si dětství naplno. V minulém roce jí lékaři našli rozsáhlý nádor krční míchy. Podstoupila náročnou operaci, po níž ochrnula na všechny čtyři končetiny. Sára je ale velká bojovnice a díky rehabilitaci je schopná chůze a částečně používat levou ruku. Nicméně její pravá ruka je stále nehybná a potřebuje ortézu, kterou v Česku nejsou schopni vyrobit. Jedinou její nadějí je rakouská firma. Pořízení ortézy je ale finančně velice náročné, a tak se rodina rozhodla uspořádat veřejnou sbírku.

„Neskutečná bojovnice a nejstatečnější slečna!“ Tak rodina popisuje jedenáctiletou Sáru, s níž se osud nemazlil. V listopadu roku 2021 jí lékaři diagnostikovali nádor krční míchy.

Sára proto podstoupila velice náročnou operaci. Na operačním sále byla jedenáct hodin, ovšem operace byla úspěšná jen částečně. „Část nádoru zůstala, jelikož jeho úplně odstranění již bylo velmi rizikové pro Sárinku. Po této operaci Sárinka ochrnula na všechny čtyři končetiny,“ uvádí rodina v úvodu veřejné sbírky na Donio.cz.

Náročné rehabilitace

Malá bojovnice se ale rozhodla s osudem poprat. „Vše přijímá s neuvěřitelným optimismem a úsměvem. Od samého začátku chtěla se svým údělem bojovat a nikdy se nevzdala,“ píše rodina s tím, že začala pravidelně rehabilitovat. Díky cvičení s fyzioterapeuty se její stav zlepšil.

„Po dvou měsících intenzivní rehabilitace se v lednu 2022 poprvé dokázala postavit na vlastní nohy a učila se znovu chodit,“ uvádí rodina a dodává, že statečná holčička teď dokáže ujít až 500 metrů. Jinak Sárinka užívá invalidní vozík. Rehabilitace jí velice prospívají a pokračuje v nich dodnes. Prošla již několika léčebnými pobyty. Byla v Košumberku i v Jánských Lázních a čeká  ji další léčebný pobyt. V současné chvíli je Sárinka s maminkou na léčebném pobytu v Luži, kde rovněž navštěvuje speciální školu.

Neustálá péče

Holčička také dochází do školy. Ovšem každý den je pro rodinu náročný. „Ráno Sárinku musíme obléct, vyčistit zuby a učesat. Připravit jí snídani a svačinu do školy. Pak ji odvedeme do školy, kde ji předáme její asistence, která s ní je po celou dobu výuky a pak i ve družině. Po příchodu z práce vyzvedneme Sárinku ze školy. Dvakrát týdně hned po škole i s ní docházíme na rehabilitaci. Ve dnech, kdy nemá rehabilitační cvičení s terapeutkou, tak s ní cvičíme doma, prakticky každý den,“ popisuje každodenní rutinu rodina.

Potřebuje speciální ortézu

Pravá ruka holčičky ale stále zůstává nehybná. Sárinka dokáže trochu pohnout prsty, zápěstím a ramenem. „Bez jedné ruky není schopna se sama zcela obléct ani svléknout, neumí si připravit sama jídlo. Sama se neumyje, neučeše,“ píše rodina. Kvůli tomu, že jí visí bezvládně podél těla, čelí dítě dalšímu zdravotnímu problému. „To velice namáhá a poškozuje pravé rameno. Aby se předešlo úplnému poškození ramene, potřebuje Sárinka speciální ortézu na rameno a závěs na ruku,“ vysvětlují blízcí.

Veřejná sbírka

Problém je, že v Česku ortézu nedokážou vyrobit, a lékaři z nemocnice v Motole rodině vyjednali konzultaci s rakouskou firmou Pohlig. Ta by Sárince vyrobila ortézku na míru. Nicméně to není levná záležitost a rodinu by vyšla na 5 tisíc eur (121 825 Kč), což si nemůže dovolit. Rozhodli se proto obrátit na širokou veřejnost a založit sbírku na Donio.

Výtěžek ze sbírky by šel na výrobu ortézky a pokud by se podařila vybrat větší finanční částka, zaplatili by Sárince rehabilitace s terapeutkou. Jedna hodina rehabilitací stojí 600 Kč. Navíc by jí rádi zaplatili i hipoterapii. „Finance navíc bychom použili také na přizpůsobení pokojíčku a celého bytu (hlavně koupelny) pro potřeby dcery, a také na další rehabilitační přístroj,“ dodala rodina pro Blesk. Vděčná bude za jakýkoliv finanční příspěvek.

Video  Takhle operuje robot Da Vinci v nemocnici v Novém Jičíně.  - Karel Janeček
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Edita Ptáčková ( 3. prosince 2022 19:42 )

Děkuji za komen­tář.­..sou­hlaim, že stát dává peníze na kdoví co, misto, aby se lépe staral o své lidi a zejména o ty potřebné. V nemocnici a v léčebnách jsme potkali tolik různých příběhů, to si nikdo neumí představit, kolik postizenych dětí je....je to smutný

Miloš Truhlář ( 2. prosince 2022 00:04 )

Ano presne nase deti nasi blizci potrebuji pomoct ale my jsme lidri dle slov Fialy v boji s Vladimirem Putimem.tady by jsme meli mit cit a pujcit si tech 10 miliard nebo se starat o nase blízké sakra

Zobrazit celou diskusi