Vzájemná spolupráce policistů, záchranářů a veřejnosti pomohla zachránit další lidský život! Na policisty z oddělení řízení dopravy, kteří v úterý odpoledne projížděli pražskou Zbraslaví, začala zběsila mávat žena. Ukázalo se, že je manželkou muže, který jen krátce předtím zkolaboval na zastávce a potřebuje pomoc. Bezvládného muže právě oživovali kolemjdoucí za pomoci operátorky záchranné služby. Policisté neváhali a přispěchali na pomoc.

„Pokračovali v již zahájené nepřímé srdeční masáží. Poté se střídali i s kolegy z pohotovostní motorizované jednotky, kteří byli na místo vyslání operačním důstojníkem v rámci programu First responder, který umožňuje dispečinku záchranné služby v případě závažných událostí kontaktovat operační středisko, jež na místo vyšle nejbližší policejní hlídku, která je vybavená mimo jiné i defibrilátorem. Účelem tohoto programu je rychlá reakce a poskytnutí první pomoci ještě před příjezdem zdravotníků,“ popsala policejní mluvčí Violeta Siřišťová.

Hned nato už na místě byli záchranáři, kteří si muže převzali. Policisté ale dál v nepřímé srdeční masáži pokračovali. Použili také přístroj AED, který doporučil a provedl jeden výboj. „Společnými silami se nakonec podařilo u muže funkci srdce obnovit a po zajištění byl převezen do nemocnice,“ dodala mluvčí.

Video
Video se připravuje ...

Záchrana života ve Zbraslavi. Policie České republiky

Fotogalerie
5 fotografií