Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Dům ve Folknářích zachvátily plameny: Mladá rodina přišla o střechu nad hlavou

Autor: rc - 
6. února 2023
17:53

Zničehonic se obrátil život vzhůru nohama rodině z děčínských Folknářů. Několik dnů před Vánoci vypukl v požár v jejich domě. Rodina tak během pár okamžiků přišla o střechu nad hlavou a o osobní věci.

Čas adventu byl pro rodinu z Folknářů poznamenaný neštěstím. V pátek 9. prosince minulého roku v jejich domě vypukl požár. „V době požáru byly v domě tři osoby – moje přítelkyně Helena, téměř tříletá dcera Tereza a moje maminka Vladimíra, majitelka domu,“ píše v úvodu sbírky na Donio.cz otec Dan, který byl v té době v práci.

Před jednou hodinou odpoledne mu však zazvonil telefon. Volala mu jeho přítelkyně s tím, že slyší rány a vidí něco létat ze střechy. „Ihned jsme zjistili, že hoří půda. Naštěstí se všichni dostali včas ven,“ dodává Dan. Jeho přítelkyně nejdřív vyvedla ven malou Terezku a pak se vrátila pro tchyni, která spala.

„Maminka je psychicky nemocný člověk, u kterého se čas od času objeví kolapsy. V době požáru jeden takový kolaps právě prožívala. Být v domě sama, nejspíš by se nedostala ven,“ uvádí Dan.

Přišli o všechno

Ve chvíli, kdy se dostal z práce domů, byl dům v plamenech. „Vběhl jsem do domu a vytáhl propanbutanové lahve, pokud by se k nim dostal oheň, mělo by to fatální následky. Přijeli hasiči a už byla práce v jejich rukách,“ píše.

Rodina tak přišla o dům a oheň zničil jejich osobní věci. „Zůstalo nám jen pár kousků oblečení a doklady,“ pokračuje Dan. Rodina přišla o elektroniku a společné fotografie, Terezka o hračky.

Druhý požár

Druhý den po požáru dostali dům zpátky, ale následky požáru jsou kritické. Navíc druhý den znovu začalo hořet. „Dle hasičského vyšetřovatele příčina požáru nebyla jednoznačně určená. Výsledkem požáru je zdevastovaný dům. Co nezničil požár, zničila voda a následné bahno.  Přišli jsme o veškerý majetek. Dle názoru odborníka je to konečný stav,“ uvádí Dan.

Pokud by se prý dům rozhodli rekonstruovat, rodinu by to stálo kolem 4 milionů korun. „Náklady rekonstrukce by převýšily stavbu nového domu. Bohužel dům nebyl pojištěný a my jsme přišli o všechno,“ dodává.

Tíživá situace

Rodina se ocitla ve svízelné finanční situaci. Dan pracuje jako technolog v automobilovém průmyslu, jeho partnerka je ale na rodičovské dovolené a jeho maminka pobírá invalidní důchod. Rozhodli se proto obrátit na širokou veřejnost s prosbou o pomoc.

„Vybrané peníze poslouží na případné zajištění demoličních prací, odstranění sutin, a jako základ pro hypotéku. V případě, že nebude hypotéka schválená, využijeme peníze na nákup stavebního materiálu a jako vstup rodiny opět do normálního života. V případě, že se vybere pouze část peněz, budou tyto finance použity primárně na odstranění sutin a nepořádku, který požár zanechal,“ uvádí. Pokud by se ale podařilo vybrat vyšší částku, rodina by si postavila nový domek.

Pomoci se rozhodlo i město Děčín. „Do pomoci se již zapojil sociální odbor našeho magistrátu, úřad práce, veřejnost,“ píše na Facebooku.

Video  Víte, jak se zachovat při požáru ve vašem bytě nebo domě?  - Videohub
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi