Drama se odehrálo v prosinci v panelovém domě v Dobřanech. U nejstarší občanky města (100) začalo kvůli závadě na elektroinstalaci hořet.

Plameny zachvátily její byt ve 2. patře. Dvě minuty od nahlášení požáru už policisté z místní služebny Jiří Apolín a Tomáš Honzík stály před domem připraveni pomáhat.

Spatřili dým a vyrazili

„Viděli jsme dým, který se valil z oken. Vběhli jsme dovnitř. Na chodbě v 2. patře jsme uviděli starou paní (100), které už jiní lidé pomáhali jí dostat ze zakouřeného domu ven,“ řekl Apolín.

Nájemníci strážce zákona upozornili, že o patro výš, přímo nad místem požáru, kde je nejvíce dýmu, bydlí další stařenka, která se navíc špatně pohybuje.

Policisté neváhali a běželi ji zachránit. „Stála celá vyděšená mezi dveřmi, chtěla pryč, ale nebyla toho schopná. Vzali jsme ji pod paží a vynesli ven,“ dodal Apolín. Oba dva se shodují, že kdyby se opět ocitli v obdobné situaci, nezaváhali by s pomocí ani chvíli.

Dostala nový byt

Obě seniorky nadýchané kouřem skončily tehdy v rukou záchranářů. „S dušností jsme je odvezli do Stodské nemocnice,“ řekla mluvčí záchranky Mária Svobodová.

„Byt seniorky (100) v 2. patře je zničený a ona teď bydlí u dětí. Byt paní (92) kterou vynesli policisté, je také neobyvatelný. Přidělili jsme jí nový městský byt, kde teď žije,“ řekla starosta Martin Sobotka.

VIDEO: Policistka zachránila z Vltavy seniora (77) let. Popsala, jak pro něj do vody skočila.

Video
Video se připravuje ...

Policistka zachránila z Vltavy seniora (77) let. Popsala, jak pro něj do vody skočila. Policie ČR