LED osvětlení umožňuje více pracovat se světlem. Není nutné se bát příliš vysoké spotřeby elektřiny. Navíc máme možnost vybírat si barvu světla – studenou bílou, teplou bílou nebo neutrální, která napodobuje přirozené osvětlení. K tomu též různé barevné varianty LED světla. Revolucí však jsou zejména LED pásky.

Co jsou vlastně LED pásky?

LED pásek je v podstatě plošný spoj na ohebném základu. Obsahuje LED čipy spolu s odpory. Pásky se používají nejběžněji v šířkách 8 až 12 mm.

K čemu se však pásky používají?

Tyto tzv. diodové pásky umí doslova modelovat světlo v prostoru. Jsou velice oblíbené všude tam, kde nechceme intenzivní světlo, které by nás oslňovalo, ale pouze světelné podbarvení. I minimalistický bílý interiér dokáže díky LED páskům získat barvy a plasticitu. Podobné využití však mají pásky i v exteriéru. Stačí zvolit ty, které jsou vhodné do venkovního prostředí.

LED pásky vytvoří nenápadné a na spotřebu nenáročné bezpečné osvětlení jak místností, tak třeba schodiště. Nádherně osvítí části nábytku. Často se LED pásky používají na intimní osvětlení v ložnici, na hravé podbarvení dětských pokojíků i na praktické osvětlení kuchyně. Skvělé využití nachází LED pásky při osvětlování vnitřních částí nábytku: zásuvek, komod i šatních skříní.

Jak ovládat LED pásky?

Pořídit si lze jak běžné, tak tzv. chytré ovladače pro LED pásky, které umí ovladač pro LED pásky zapínat a vypínat, měnit barvy, či třeba nastavovat intenzitu osvětlení. Smart ovladače pro LED pásky jsou oblíbené v moderních domácnostech i venku na terase, nebo v zahradě. Zahrada, která by se jinak s večerem ponořila do tmy, dokáže takto nádherně ožít v barvách a ve světle. Oblíbené je osvětlení zahradních altánků i jiných zahradních staveb. Osvítit lze zahradní chodníčky i příjezdovou cestu. Pro venkovní použití je nutné použít pásky vhodné do exteriéru s odolností proti vodě. Najdete je pod označením IP44 a vyšším.

Autor: A-LIGHT s.r.o.

Co byste měli vědět o LED páscích?

12V pásky jsou vhodné spíše pro menší instalace. Pro větší aplikace se používají LED pásky na 24V. Jak pro instalace, tak chlazení LED pásků se používají profily pro LED pásky, napájecí zdroje na LED 12V i 24V, též stmívače a RGB ovladače určeny pro LED pásky. Pokud jde o samotné LED pásky, zvolit si lze bíle svítící, s nastavitelnou teplotou světla, barevné RGB a RGBW LED pásky, neonové LED, speciální LED pásky pro potraviny, COB LED pásky, UV LED pásky i sady s LED páskami.

Jak budete LED pásky napájet?

Využitelnost LED pásek je závislá na způsobu napájení. To může být bateriové, z elektrické sítě, ale i solární. LED pásky lze kombinovat s pohybovými čidly, či různými časovači pro spínání osvětlení. Realizace pomocí LED pásků vypadají elegantně, jsou levné a snadno je lze ovládat třeba pomocí chytrého telefonu.