Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Sanitka přání pomáhá pacientům v terminálním stádiu: Pomohli manželskému páru se naposledy setkat

Autor: VaB - 
26. ledna 2023
18:39

Sanitka přání pomáhá lidem, kteří chtějí před svým odchodem vidět oblíbená místa, domov, své nejbližší v příjemnějším prostředí, než je nemocnice. S projektem se inspirovali v zahraničí, jejich práce závisí na darech od lidí. Mají za sebou už první takové „výjezdy“.

Sanitka přání vznikla před několika měsíci, zhruba šestičlenný tým se inspiroval v zahraničí. V Holandsku takový projekt funguje už několik let. Zpravidla jde o pomoc pacientům v terminálním stádiu nemoci. Většinou jsou pacienti imobilizovaní, bez možnosti pohybu a upoutáni na nemocniční lůžko.

„Stále existuje mnoho pacientů, kteří zemřou, aniž by se skutečně 'rozloučili'. Jedním z důvodů, proč tomu tak je, je imobilita pacienta a stávající systém není připraven pacientovo přání splnit. Proto byla založena nadace na pomoc lidem, kteří jsou závislí na sanitní dopravě,“ popisují na svých stránkách.

Služba je navíc celá zdarma, spolek čerpá peníze od štědrých dárců. Mají za sebou i své první splněné přání, kvůli kterému celý projekt vznikl. „První přání splněno. Dnes ještě naposledy se tento pán mohl podívat do svého rodného domu, na svou zahrádku a také na hřbitov rozloučit se svou ženou a rodiči. Jsme velice rádi, že jsme mohli splnit takovéto přání pánovi a jeho rodině,“ napsali dojemné na sociálních sítích.

A jen pár dní na to si je objednala jiná rodina. „Tentokrát jsme umožnili vážně nemocné dámě rozloučit se s manželem ležícím dlouhodobě ve zdravotnickém zařízení. Za doprovodu lékaře, ARO sestry a řidiče záchranáře jí náš tým dobrovolníků bezpečně přepravil tam i zpět,“ dodali.

Video  Brněnská nemocnice SurGal Clinic představila unikátní metodu anestezie.  - Hynek Zdeněk
Video se připravuje ...

begonie ( 27. ledna 2023 05:40 )

Když člověk cítí, že se jeho konec blíží, tak opravdu chce vidět ještě místo, kde mu bylo dobře a na které myslí a vzpomíná. Kdysi jsem známého mojí kamarádky vezla do hospicu a on věděl, že to je místo, kde brzy zemře. Objela jsem s ním jeho rodné město, vyhlídky na město.....plakal a byl mi velmi vděčný. Prostě vím, jak je to pro umírajícího důležité..... a nechápu Ty, kteří se tomu vysmívají

poky-f ( 26. ledna 2023 20:23 )

Co to je za krávovinu ? Prý nadace !

Jirik-ta ( 26. ledna 2023 19:58 )

teď když chybí ten penicilín, se to docela hodí

Zobrazit celou diskusi