Princ Harry a jeho manželka Meghan Markleová (41) před časem uprchli z Velké Británie do USA, aby zde žili život prostých lidí, o nichž se denně nepíše v médiích. Od svého přesunu za velkou louži ovšem sami média hojně zásobují, aby ukázali svůj pohled na dění za zavřenými dveřmi Buckinghamského paláce - dělají rozhovory, nechali o sobě natočit dokument, a především, Harry napsal své memoáry. Ty vyšly po celém světě v úterý 10. ledna a hned budí kontroverze. Kromě šokujícího obsahu totiž nabízejí také šokující poděkování.

Je nepsaným pravidlem, že poděkování autora zahrnuje všechny, co jsou mu blízcí. Autor jmenuje ty, kteří měli na vzniku knihy zásluhu, a rozepíše se, proč tomu tak vlastně bylo. V knize ho většinou najdete na úplném konci. U autobiografie Spare, tedy česky Náhradník, tomu není jinak. Až na to, že rusovlasý princ na někoho zapomněl - na celou svou britskou část rodiny, jíž vděčí jak za popularitu po celém světě, tak i za nadité konto.

V poděkování není žádná zmínka o Harryho otci, králi Karlovi III. (74), o jeho babičce, zesnulé královně Alžbětě II. (†96), nebo dalších členech královské rodiny. Místo toho děkuje komukoliv jinému. Samozřejmě děkuje své ženě a dětem, nezapomněl ani na svou tchyni, Meghaninu maminku Dorii Raglandovou (66), či sourozence jeho matky princezny Diany (†36), kteří si podle něj zaslouží „vynikající poděkování“ za jejich „lásku, podporu, čas a perspektivu“. A to je od něj, ruku na srdce, velmi hezké.

„Především děkuji Archiemu a Lili za to, že dovolili tátovi číst, přemýšlet a pracovat, a mé tchyni (čili babičce) a mé neuvěřitelné ženě za příliš mnoho, miliony darů a obětí, velkých i malých, jaké lze vyjmenovat. Lásko mého života, děkuji, děkuji, děkuji. Tato kniha by bez tebe byla nemožná (logisticky, fyzicky, emocionálně, duchovně). Většina věcí by bez tebe byla nemožná,“ vyznal se Meghan dojemně.

Video
Video se připravuje ...

Forejt o novém dokumentu Netflixu o Harrym a Meghan: Ničí rodinná pouta na generaci dopředu Petr Macek

Jenže dále vévoda ze Sussexu děkuje celé řadě hollywoodských VIP osobností, jejichž seznam je tak dlouhý, až to budí rozpaky. Mezi nimi je například moderátorka Oprah Winfreyová (68), komik James Corden (44) či zpěvák Chris Martin (45). Těm kromě poděkování vzkázal i „obejmutí“. A také vzdal „zvláštní poděkování“ přátelům ve Spojeném království, kteří při něm drželi, když se nacházel „v mlze“, i terapeutovi, o kterém říká, že mu pomohl „rozplést roky nevyřešeného traumatu“

Zmiňuje také vydavatele Penguin Random House, kde své memoáry vydal, s tím, že jsou pro něj teď „přátelé a kolegové“, nevynechává ani „profesionály, lékařské experty a trenéry“, zaměstnance charitativní organizace Archewell a jeho dva seržanty ze Sandhurstu. Ani slůvko například o bratrovi Williamovi (40), o kterém pak Harry píše, že ho údajně napadnul, či jeho manželce princezně Catherine (41), která prý zase přivedla Meghan k slzám...

Fotogalerie
81 fotografií