Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Tři roky od smrti zpěváka Stypky (†41): Esemesky před smrtí a prsten pro přítele!

/
  • Vzpomínky na Davida Stýpku
    Aktualizováno - 10. ledna 2024 ● 10:08
    10. ledna 2023 ● 20:16

    Jsou to tři roky roky od doby, kdy nás opustil zpěvák David Stypka (†41). Internet  tehdy zaplnily vzpomínky a vyznání fanoušků, rodiny, přátel i známých. Neznámí lidé zveřejňovali hudebníkovy verše a fotky ze společných koncertů. Spolu s nimi můžeme alespoň věnovat tichou vzpomínku na talentovaného umělce, který tento svět opustil bohužel předčasně kvůli rakovině slinivky břišní. Zůstala po něm partnerka a tři děti. Jak na něj přátelé, rodina, kamarádi a fanoušci vzpomínali před rokem?

  • 1.

    Mirai

    Zpěvák Mirai Navrátil a jeho kapela s Davidem často spolupracovali. Skupina před dvěma lety, v den prvního výročí jeho úmrtí, jej připomněla novým klipem k písni Lítej.

    Díky Davide, dneska si beru Tvůj prstýnek. 2 roky,“ pochlubil se před rokem na sociální síti Mirai, který vystoupil s Ewou Farnou na dvou vyprodaných koncertech v Ostravě.

  • 2.

    Monika Timková

    Na zpěváka nezapomněla herečka Monika Timková. „Jsou to dva měsíce, kdy jsem díky Tobě prošla celou Prahu jako turista, jen díky Tvým písním jsem měla v srdci radost, jakou dlouho předtím ne,“ rozepsala se loni herečka. „A dneska jsou to dva roky, kdy tenhle tmavomodrý svět přišel o velkého umělce! Posílám jedno velké děkuju!“ dodala Monika.

  • 3.

    Ewa Farna

    První prostou vzpomínku věnovala zpěvačka Ewa Farna. Spolu s Davidem Stypkou v minulosti pracovala a natočili spolu duet k pohádce Největší dar. Byla to jedna z posledních zpěvákových písní a vyšla až po jeho smrti. 

    „Chybíš mi. Ty bys věděl líp, jak to pojmenovat. David Stypka 10.1.2021.“

    Posléze přidala i několik společných fotek, včetně esemesky pět dní před jeho skonem!

    „Příběh nekončí. Ležím na frýdecké covidové jip s oboustranným zápalem plic,“ napsal muzikant Ewě. „Ty vole! Kámo, ty to nemáš jednoduchý. A ty plíce jsou spojené s covidem?“ otázala se zpěvačka. „Jo. Ale už je to o vidle lepší než včera,“ tvrdil Stypka. Bohužel to byl jen závan naděje, mladý hudebník 10. ledna 2020 zemřel...

    Farna spolu se zpěvákem Miraiem Navrátilem a Janáčkovou filharmonií vystoupila na koncertech v Ostravě, kde vzdá poctu svému zesnulému příteli.

  • 4.

    Maminka Marie Stypková

    Maminka hudebníka na facebooku pyšně sdílela články, které o jejím synovi vyšly, a nabízela časopisy s jeho razítkovým podpisem. Na instagramu ale byla mnohem emotivnější.

    Napsala tam prosté a srdcervoucí: „Strašně mi chybíš, chlapečku.  ❤“  

  • 5.

    Přítelkyně Kateřina Březinová

    Partnerka zesnulého zpěváka se neobešla také bez silných emocí. Něžný vzkaz začínal slovy „Uf, kde začít…“

    Ale nakonec svůj hlas našla a pokračovala.

    „Odvezla jsem nejstarší dítě do školy a po cestě zpátky koukám na stránky Českého rozhlasu a narazím na Katčin rozhovor s Davidem z naší terasy....tak si ho pouštím, protože jsem už dlouho nic s Davidem neslyšela.

    No - a síla je to veliká! Mám za sebou teprve 4 minuty, nemůžu přestat hystericky brečet, protože to je ono! Poprvé v životě úplně rozumím každému jedinému slovu, které David říká. Popisuje přesně to, co zažívám poslední dva roky já. Neskutečně skutečné. “

     

  • 6.

    Kolegové z jeho skupiny Bandjeez

    Kolegové z jeho kapely se rozhodli uctít jeho odchod poctou jeho hudební tvorbě a uspořádají mu koncert.

    „Těšíme se na ten moment, kdy sedneme “ke strojům” a společně naplníme prostor Davidovou hudbou.“

  • 7.

    Moderátorka Markéta Rachmanová

    Jednu z jeho posledních SMS, které si spolu vyměnili,  zveřejnila i jeho kolegyně moderátorka Markéta Rachmanová.

    “Jak mi je? Neptej se…Všechno je transformace, Markétko…Ale jsem statečný. Čím dál víc si uvědomuji obsah té zprávy, co mi vesmír přišel dát. Vlastně je k nám laskavý, jen to občas není zřejmé, když se díváme jinam…”

    David Stypka, prosinec 2020…sms…jedna z posledních…

    Dneska dva roky…„, napsala na internet.

     

  • 8.

    Zpěvák Honza Křížek

    Rozsáhlejší historku o něm sdílel hudebník Honza Křížek, bývalý člen kapely Blue Effect, Kollerband a jiných.

    „K David Stypka si dovolím ještě osobní vzpomínku...byl u nás doma, když jsme společně připravovali druhý díl pořadu Garráž Honzy Křížka. Byl velice laskavý, milý a ochotný. Hledali jsme společnou hudební i lidskou řeč. Pamatuju si, jako by to bylo dnes, jak jsme seděli u nás na zahradě a hodiny mluvili o všem možným. O životě a hlavně o muzice. Říkal mi: Honzíku, ty vole, my už ten dnešní frmol a svět sociálních sítí nestíháme, v tomhle směru nám už ujel vlak.“ Pak přišel s geniálním nápadem udělat do našeho pořadu předělávku písničky Podvod od Honzy Nedvěda. Měl skvělé hudební myšlení a cítění, miloval jsem jeho zpěv, hru na kytaru a hlavně jeho krásný písničky. Album Neboj u nás doma hrálo snad rok v kuse, milovali jsme ho celá rodina a snad nejvíc naše děti. Toník mu tehdy říkal:„Čau Stypka“.

    „Budu vždycky rád vzpomínat na to, jak jsme se spolu s kapelou David Stypka & Bandjeez potkávali na festivalech, v dobách, kdy ještě nebyli tak známou kapelou po celé zemi, a přesto už tehdy bylo jasně zřejmé, že je to naprosto výjimečná parta skvělých muzikantů a kamarádů. Moc rád jsem Tě, kamaráde, potkal a bylo mi obrovskou ctí. Chybíš nám, kamaráde!“

  • 9.

    Sociální sítě plné fanoušků a známých

    Sociální sítě byly plné drobných střípků vzpomínek.

    „Když jsme spolu točili klip, tak jsem neznala ani jednu Tvoji písničku.. Teď už je znám všechny. Často si na Tebe vzpomenu a myslím, že i Ty si občas vzpomeneš na mě, když mi z ničeho nic začne hrát sama od sebe v mobilu Tvá písnička. Mrzí mě, že už se neuvidíme. Mrzí mě, že už nestihneme udělat další projekt. Ale nezapomenu. Mám Tě ráda, Davide!“ napsala například herečka Petra Lorenzová.

    „Chybí,“ stručně dodal zpěvák kapely Hope Astronaut Tomáš Krejčiřík.

    Text Davidovy nejznámější písničky Jericho byl ten den sdílen napříč širým internetem.

     

  • 10.

    Galerie

    Fotogalerie
    71 fotografií

    Video
    Video se připravuje ...

    Ewa Farna o svých a(A)ndělech: Kolik jich doma má? David Turek

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy