„Probouzel jsem se léta s kruhy pod očima, jako zmlácený, na záchod jsem chodil šestkrát v noci. Postupně jsem ani nemohl nikam cestovat autobusem, každou hodinu jsem musel někde čurat. Přestal jsem chodit i do divadel a do kina,“ přiznal bez obalu vitální penzista z Brněnska.

Ordinované medikamenty moc nepomohly. Během let se situace ještě zhoršila. Pak už nemohl ani močit. Zachránilo až rozhodnutí svěřit svůj osud do rukou lékaře Dalibora Pacíka, jenž je mezinárodně uznávanou kapacitou mezi urology.

Nejnovější metoda - pára

Brněnský profesor navrhl nejnovější a nejméně bolestivou metodu léčení nezhoubného nádoru prostaty. Nemocný orgán při něm přes zavedený katetr bombardoval pár vteřin sterilní párou o teplotě 75 stupňů Celsia.

„Zákrok metodou Rezum trvá zhruba pět až sedm minut, dělá se za vědomí pacienta, jen v lokálním znecitlivění,“ popsal profesor Pacík, který u vývoje moderní metody osobně stál. Klinicky ověřená úspěšnost operací párou přesahuje 95 %.

Zbytněním prostaty a únikem moči trpí podle lékařů v ČR přes 40 % mužů po padesátce, v sedmdesáti už takřka každý.

Zákrok nehradí pojišťovny

Technologie je nejnovější metodou léčby nezhoubného zbytnění prostaty. Lze ji dělat ambulantně, zákrok trvá nejvýše čtvrt hodiny, pacient pak může domů. „Úlevu jsem cítil hned. Dva týdny po zákroku už jsem byl úplně čupr a čůral a dodnes čůrám jako mladý kluk,“ zářil uzdravený Petr.

Standardním a ideálním kandidátem na léčení novou metodou je podle lékařů muž s obtížemi s močením, zbytnělou prostatou velikosti 30 až 90 ml, který nemá močovou infekci a nemá rakovinu prostaty nebo podezření na ni.

Zákrok ovšem nehradí pojišťovny, pacienta přijde na 80 000 korun. „Rozbít prasátko se mi stonásobně vyplatilo,“ tvrdí uzdravený pacient Petr.

Život ve stínu toalety

Když se prostata zvětšuje, může stlačovat močovou trubici a zpomalovat nebo zastavit průtok moči z močového měchýře při močení. Může způsobit pocit, že člověk nemůže zcela vyprázdnit močový měchýř.

Časté je urgentní nutkání na močení nebo potřeba vstát z postele v noci kvůli močení. Zhoršování stavu může vyústit až v úplnou zástavu močení.

Jak funguje nová metoda?

Zákrok metodou Rezum snížení velikost zbytnělých částí prostaty. Toho je dosaženo postupem, při kterém se vstřikuje malé množství sterilní vodní páry do zbytnělé části prostaty (tzv. přechodové zóny), což vede k rozbití zbytnělé tkáně a vyloučení nemocných buněk.

Zákrok vyvinuli v ČR, USA a Švédsku

Technologii zákroku vyvíjela společně tři centra na světě. Kromě Brna ještě ve Stockholmu a americkém Minneapolisu. Nejdéle se používá metoda v USA, kde je úspěšně odléčeno přes 60 000 lidí.

V ČR podstoupilo zatím moderní zákrok přes 300 pacientů. „Přes 95 procent z nich je i po třech letech od zákroku se svým stavem maximálně spokojena,“ shrnuli lékaři výsledky výzkumu.

VIDEO: Lékaři pacientovi v nemocnici u sv. Anny v Brně operovali mozek, on si s nimi povídal.

Video
Video se připravuje ...

Lékaři pacientovi operovali mozek, on si s nimi povídal FN sv. Anny v Brně

Fotogalerie
5 fotografií