Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Boxer a politik Kličko o hrozbě války: Německo zrazuje své přátele! Putinova kolona sílí

Autor: mav, ČTK - 
24. ledna 2022
11:35

„Miliardy, co Rusko investovalo do nákupu německých korporací, expolitiků a lobbistů se Vladimiru Putinovi vyplatily,“ lituje Vitalij Kličko (50), někdejší boxerský mistr světa a od roku 2014 starosta Kyjeva. V deníku Bild apeluje na německou vládu, aby víc podpořila Ukrajinu, jež se cítí ohrožená ruskými vojsky poblíž hranic. Znepokojení jsou přitom i v USA, kde nyní píší o tom, že Německo už není pro Spojené státy spolehlivým spojencem.

Jak Kličko připomíná, dlouho žil v Německu a má tam hodně přátel. Proto ho prý obzvláště mrzí, jak velký vliv mají „lidé rozumějící Putinovi“. Takové eufemismy se v Německu používají pro osobnosti, které nutně nemusejí přímo podporovat Kreml, ale prosazují otevřenost vůči Rusku, odmítají ostrý přístup, jaký zastává třeba americký prezident Joe Biden.

„Na Ukrajině je cítit velké zklamání, že německá spolková vláda trvá na Nord Streamu 2,“ zmiňuje Kličko jednu velkou spornou otázku dneška. Nový plynovod je prakticky dokončený, dlouho však čeká na povolení od příslušných úřadů. Přímo do Německa má dopravovat množství zemního plynu, které zatím musí putovat starším potrubím přes Ukrajinu – což zemi přináší tranzitní poplatky i jistou vyjednávací pozici.

Klička také mrzí, že Německo na rozdíl třeba Británie nepošle ukrajinské armádě zbraně proti potenciální invazi ruských tanků, ba dokonce brání Estonsku, aby takovou pomoc poskytlo. Jak informoval deník Wall Street Journal, baltská země chtěla na Ukrajinu poslat své zbraně, jež nakoupila v Německu; Berlín to však nepovolil.

„Je to neposkytnutí pomoci a zrada přátel v dramatické situaci, v níž je naše země ohrožována ruskými vojsky z několika stran,“ píše Kličko. „Mnozí se ptají: Kde vlastně německá vláda stojí? Na straně svobody, tedy Ukrajiny? Nebo na straně agresora?“

Kličko je synem sovětského generála, a tak o okupacích něco ví: Narodil se u kyrgyzského Biškeku, v dětství žil několik let v Mimoni, když otec sloužil u okupačních vojsk v Československu.

Do politiky promlouval, ještě než před deseti lety ukončil kariéru. Roku 2014 ho Kyjevané poprvé zvolili starostou, byl i vysokou figurou v táboře minulého prezidenta Petra Porošenka. Nyní v obavách z ruské invaze pomáhá organizovat výcvik domobrany. „Pokud situace vyeskaluje, musíme být připravení bránit svou nezávislost a celistvost naší země,“ řekl pro CNN. „Doufáme, že k tomu nedojde, je to nejčernější scénář, ale připravení být musíme.“

Dosavadní diplomatická jednání o osudu jeho země také nevidí příliš pozitivně: „Všichni mluví o Ukrajině, ale bez Ukrajiny.“

Německo nespolehlivým partnerem pro USA?

Pozici Německa však řeší i v USA. S hrozbou ruské invaze na Ukrajinu se většina západních spojenců snaží podpořit Kyjev a uklidnit zranitelné členy Severoatlantické aliance. Německo se ale vydalo jinou cestou a dává přednost ruským zájmům před zájmy Západu, napsal Tom Rogan na stránkách amerického deníku The Wall Street Journal (WSJ).

Preference Berlína jsou podle něj levný plyn, vývoz aut do Číny a klidný ruský prezident Vladimir Putin. Postoj Berlína podle WSJ odhalil znepokojivou skutečnost, že ve vztahu ke dvěma nejzávažnějším hrozbám pro Spojené státy v poválečném období – Rusku a Číně – už Německo pro USA není důvěryhodným spojencem.

Aktuální dění na Ukrajině by pak podle Rogana mohlo Německu posadit na ramena břímě odpovědnosti.

Problém s dodávkami zbraní

Německo odmítlo dodat zbraně Ukrajině a aktivně brání Estonsku, aby tak učinilo.

Británie v posledních dnech letecky dopravila na Ukrajinu protitankové zbraně a uskutečnila lety související se sběrem zpravodajských informací o Ukrajině. Zatímco zpravodajské lety mířily nejkratší cestou z Británie na Ukrajinu, tedy přes německý vzdušný prostor, letadla přepravují zbraně se mu vyhnuly, píše WSJ. Britské ministerstvo obrany vzdušnou objížďku bagatelizuje a uvedlo, že o přelet ani nežádalo. Podle Rogana to je důkaz, že Británie nechtěla nutit nový německý kabinet kancléře Olafa Scholze, aby se rozhodl, na čí straně stojí.

Dalším příkladem citovaným WSJ je přístup Berlína k plynovodu Nord Stream 2, kterým má do Evropy proudit plyn z Ruska. Německé regulační úřady trvají na tom, že plynovod nesmí být uveden do provozu, dokud nesplní veškeré normy. Naopak Putin ho chce spustit co nejdříve, a tak Rusko na více než tři měsíce přerušilo dodávky uhlí na Ukrajinu a ruský státní podnik Gazprom na měsíc obrátil tok plynu plynovodem Jamal.

„Energetické vydírání“, jak chování Ruska WSJ označuje, vysvětluje podporu amerických republikánů a donedávna i demokratů sankcím proti Nord Streamu 2. Demokratičtí senátoři ale nakonec minulý týden odmítli podpořit další uvalení sankcí na plynovod. Demokraté tvrdí, že sankce nejsou nezbytné, protože by Německo plynovod neprovozovalo, pokud by Rusko napadlo Ukrajinu.

Německá ministryně obrany na dotaz WSJ uvedla, že tato dvě témata nechce míchat a podle Scholze je čas na „nový začátek“ vztahů s Putinem.

Německo se také vzdalo svého cíle vydávat na obranu dvě procenta, ke kterým se zavázalo jako člen NATO, a vydává jen 1,5 procenta hrubého domácího produktu. Země také povolila výzkum ruských chemických zbraní na svém území.

Přestože Německo tvrdí, že mu záleží na demokratickém mezinárodním řádu, nedostatek skutečného zájmu se rychle projeví. Biden sice zatím o Německu mluví jako o jednom z nejdůležitějších spojenců, ale vzhledem k politice Berlína vůči Rusku a Číně je otázkou, jak dlouho ještě Bidenovo tvrzení obstojí, píše The Wall Street Journal.

Video  Putin západu ukazuje svaly. Analytik zmínil páky, kterými Rusko tlačí i na Česko.  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

krapotkin ( 24. ledna 2022 23:27 )

Když jsi to nezažil, tak aspoň nežvaň nesmysly.

krapotkin ( 24. ledna 2022 23:25 )

Blábole, u toho byl Dubček, Svoboda, Smrkovský a Černík a pár ruských mlátiček. Tyhle jména ti asi nic neříkají, protože se o nich muselo mlčet. Tyhle události jsem, na rozdíl od takového žvanila jako jsi ty, zažil.

johnny stopper ( 24. ledna 2022 23:19 )

Ale Německo v Evropě nemá přátele pane boxere, vždy jen nepřátele. Nevíte čím to je?

johnny stopper ( 24. ledna 2022 23:18 )

Platí na 100%, je to nenáviděná figura.

zkzkz ( 24. ledna 2022 22:42 )

Zobrazit celou diskusi