Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Po vakcíně zemřeli, lhala dezinformátorka Peterková. Musí se omluvit a zaplatit 250 tisíc

Aktualizováno -
15. ledna 2022
11:10
Autor: ČTK - 
14. ledna 2022
17:15

Omluvu a úhradu škod za 250 000 korun uložil soud ženě, která šířila na sociálních sítích lži o úmrtích po očkování na nemoc covid-19. Uvedl to v pátek server Aktuálně.cz. Nepravomocně odsouzená Jana Peterková před rokem ve videích na sociálních sítích lhala, že v domově pro seniory v Měšicích u Prahy zemřelo po očkování několik lidí. Organizace, která se o seniory stará, podala na Peterkovou žalobu, které ve čtvrtek vyhověl Městský soud v Praze. Peterková musí kromě omluvy a náhrady škod také smazat zmíněná videa. Peterková se k tomu podle serveru nevyjádřila a ignorovala i soudní jednání, přestože byla předvolána. Peterková serveru řekla, že se odvolá.

Peterková na základě údajného svědectví zaměstnankyně domova v Měšicích tvrdila na facebooku, že v zařízení kvůli očkování zemřeli na přelomu let 2020 a 2021 senioři a u dalších se vážně zhoršil zdravotní stav. Na videích Peterkové zaznělo například i to, že v obci Měšice docházelo k falšování úmrtních listů seniorů, kteří zemřeli po očkování. Senioři v pečovatelských bytech tam ale v té době přitom kvůli nedostatku vakcíny ještě vůbec nebyli očkováni.

Případ také ještě zkoumá policie

Provozovatelé domova, společnost Antonia senior services, kvůli tomu podali žalobu na ochranu dobré pověsti. Soud Peterkové zakázal, aby dezinformace dál šířila, a nařídil jí omluvit se.

„Omluva má být zaslána písemně a poté zveřejněna na facebookovém profilu žalované a dále na jejích webových stránkách. Konečně soud uložil paní Peterkové i povinnost hradit klientovi částku peněžitého zadostiučinění 250 000 korun spolu s úroky z prodlení a náklady řízení,“ řekl serveru advokát poškozených Robert Falbr. Případ také ještě zkoumá policie. Zjišťuje, zda se Peterková zveřejněním lživých informací nedopustila trestného činu.

Žena v exekucích

Domov v Měšicích se kvůli lžím Peterkové potýkal podle pracovníků zařízení s nenávistnými reakcemi a s tím, že senioři pak odmítali ošetření. „Senioři jsou bohužel náchylnější k důvěře v dezinformace, neboť je pro ně obtížnější rozlišovat skutečně podložené informace od nepravdivých tvrzení,“ řekla Aktuálně.cz vedoucí pečovatelské služby Katarzyna Anna Porubská. „Ještě dnes, rok po kampani paní Peterkové, musíme některým seniorům vysvětlovat, že šlo o nepravdivé informace,“ doplnila.

Peterková je podle serveru součástí skupiny lidí, kteří šíří dezinformace o covidu-19 a očkování proti této nemoci nebo útočí na zdravotníky. Na ženu bylo uvaleno několik exekucí a na své akce požaduje finanční dary od lidí, kteří sledují její videa na internetu.

Lubos Komenda ( 16. ledna 2022 15:21 )

Tak ty vypadáš na čtvrtou dávku

Stano1963 ( 15. ledna 2022 16:48 )

antivaxeři čerpají z Divokého kačera a podobných informačních webů, mají svá tvrzení opravdu "dobře" podložená. Stejně jim na to lidi skočí, velmi smutné

Jirik-ta ( 15. ledna 2022 13:15 )

musíme je živit

Jirik-ta ( 15. ledna 2022 13:14 )

Lubos Komenda ( 15. ledna 2022 13:01 )

A kolik dostanou Flégl Chlibek,Kubek a jim podobní co nas straší už dva roky: plné mrazaky,na omikron umírají děti atd.To nikdo neřeší.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa